Seuraa 
Viestejä45973

Kautta aikojen ihmiskunta on käyttänyt maksuvälineitä, oravannahkoja, kultaa, sähköistä rahaa, mutta eikö olisi jo korkea aika astua pois tältä kivikautiselta polulta? Raha tuo kateutta vihaa ja epätoivoa kun se taas toisaalta toimii työn motiivina ja edellytyksenä elää tässä yhteiskunnassa. Rahaton yhteiskunta ei tunne köyhyyttä, työttömyyttä, ihmiskauppaa jne... Hyvin suunniteltuna se olisi oikea tieteen kehto jolle mikään ei ole mahdotonta... utopiaako? En usko ilman perusteita.

Jos tämä maailma pääsee alkuun edes yhden valtion voimin, kuinka se toimii? Kuinka käydään kauppaa vanhan ajan raha-järjestelmään perustuvien valtioiden kanssa ja kuinka nykyjärjestelmästä siihen siirrytään?

Noh, siirtyminen uuteen järjestelmään riippunee sen monimutkaisuudesta. Itse asiassa sen tulisi olla mahdollisimman yksinkertainen jotta ihmiset omaksuvat sen nopeasti ja siirtyminen olisi vaivatonta. Kaupankäynti muiden valtioiden kanssa voi vielä toimia keskitetysti yhden pisteen/johdon kautta.

Mutta suuri kysymys on, kuinka se toimii?
- Tehokas työnjako joka ei jätä ketään ulkopuolelle
- Kaupat jakelupisteiksi? Pitää jotain rajaa olla.
- Koulutus säilyisi entisenlaisena, vain materiaalien käyttö uudistuisi

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (6)

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Tuo olisi pitkälle kommunistinen utopia. Kaikki kykynsä mukaan, kaikille tarpeidensa mukaan. Aika paljon pitäisi ihmisen luonteen muuttua, että siihen kykenisimme. Sodan jälkeen kävimme N-liiton kanssa bilateraalista kauppaa. Se oli meille edullista, koska saiimme maksaa öljymme tavaroina, Suomalaisilla tuotteilla. Ei tarvinnut käyttää dollareita tai muuta valuuttaa. Venäjän kaupan loppuminen NL:n romahtaessa oli yksi syy lamaan. Taisivatpa jäädä loppuvaiheessa meille velkaakin. En tiedä onko uusi Venäjä niitä suorittanut. Esimerkkinä siitä, että valtioidenkin välinen kauppa onnistuu hyödykkeillä, ainakin niin kauan kuin yhteiskunnat toimivat.

Öljyn hinta määriteltiin kuitenkin dollareissa, siinä mielessä jännää, kun sen hinta nousi, meidän tuotantomme lisääntyi, oikeastaan sitä oli lisättävä, ja ihmiset saivat palkkoina enemmän rahaa käyttöönsä. Myös yritykset hyötyivät siitä, kun tuotannon volyymi kasvoi.

Kuitenkin vain maanviljelijät ja käsityöläiset voivat tuottaa sellaisia hyödykkeitä, joilla olisi suoraan vaihtoarvoa kansalaisten välillä, tietenkin myös joissakin palveluammateissa, kuten parturi. Suurimmalla osalla ihmisistä on arvona vain tekemänsä työ. Antaisiko Nokia insinööreilleen kännyköitä palkaksi, ja miten ne voitaisiin vaihtaa ruokaan ja muihin hyödykkeisiin? Suomessakin markkinat voisivat täyttyä aika pian kännyköistä ja niiden arvo putoaisi. Anna leipä, saat kännykän. Tilanne ei juuri muuttuisi vaikka kaupat olisivatkin keskitettyjä jakelupisteitä. Sitten pitäisi olla jokin kortti, jolla voisi osoittaa arvoa tai tarvettaan ja siitä ei enää ole pitkä matka rahan käyttöön.

Ihmisen pitäisi olla niin kehittynyt henkisesti ja epäitsekäs, ettei haluaisi tarvettaan enempää mallin totetumiseksi, vielä ei ole näin, mutta ainahan voi suunnitella ja elätellä toiveita. Toinen vaihtoehto voisi olla, että tuotteita olisi niin paljon saatavilla, ettei ole väliä, vaikka joku niitä haalisikin mielin määrin. Kehitysmaissa ajatellaan meistä tieten niin nykyisin, eivätkä liene kovin väärässäkään.

Lierikki Riikonen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

En tiedä onko se kommunismia, ajattelin että nykyinen demokraattinen yhteiskunta hallituksineen, kuntineen ja kaikkineen säilyy. Ei se arjessa suurena muutoksena näkyisi, ihmiset on edelleen mitä on, käyvät töissä ja näin...

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
Kayttaja137
Kautta aikojen ihmiskunta on käyttänyt maksuvälineitä, oravannahkoja, kultaa, sähköistä rahaa, mutta eikö olisi jo korkea aika astua pois tältä kivikautiselta polulta? Raha tuo kateutta vihaa ja epätoivoa kun se taas toisaalta toimii työn motiivina ja edellytyksenä elää tässä yhteiskunnassa. Rahaton yhteiskunta ei tunne köyhyyttä, työttömyyttä, ihmiskauppaa jne... Hyvin suunniteltuna se olisi oikea tieteen kehto jolle mikään ei ole mahdotonta... utopiaako? En usko ilman perusteita.Siinä mielessä kommunismia, että en ymmrrä miten tuollainen yhteiskunta voisi toimia ilman tuotantohyödykkeiden yhteisomistusta. Avan samalla tavalla voisi kateutta, vihaa ja epätoivoa luoda sellainenkin yhteiskunta missä varakkuuden mittarina olisi vaikkapa omistamiesi lampaiden tai naurispeltojen määrä.

Tässä Wikipedian käsitys:

Kommunistinen järjestelmä

Yhteiskunnallisena tai taloudellisena järjestelmänä kommunismi olisi tasa-arvoinen yhteiskunta, jossa ei olisi valtio-järjestelmää, tuotantovälineiden yksityisomistusta ja yhteiskuntaluokkia. Yhteisö omistaisi tuotantovälineet yhteisesti ja päättäisi niiden käytöstä. Kaikilla ihmisillä olisi tasa-arvoinen asema ja oikeudet. Köyhyyden ja kapitalismin ongelmien katsotaan poistuvan, kun voimavarat kohdistetaan työntekijöiden itsensä hallitsemina yhteiseksi hyväksi.

Joidenkin tulkintojen mukaan kommunistista valtiota ei ole, sillä kommunismissa ei ole valtiota.

Yleinen kommunismiin liittyvä harhakäsitys on, että kommunismi merkitsisi täydellistä tasajakoa, tai sitä että kaikki olisi yhteistä. Sosialismi ei kuitenkaan tarkoita tätä[1].

Oleellista on kuitenkin, että kommunismi on luokaton yhteiskunta. Tähän perustuu myös niin sanottu alkukristillinen kommunismi.

Lierikki Riikonen

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Tuommonen yhteiskuntahan on joskus ollu olemassa.
Saamelaisten yhteiskunta oli juuri tuommonen, ei kaikkeja
mitattu rahassa. Eikä sitä rahhaa juuri tunnettukhan ennen.
Ja hyvin non yhteiskunnat ennen pelanhet.
Meinaan net heimoyhteiskunnat.
Ei muutako palathan takasin , tuhansienvuosijen harharetkiltä.

Jokainen sais työstään palvelukortin jossa on niin ja niin monta tilaa reijille.
Sit palvelua tai hyödykettä tarvitessaan kauppias löis siihen reijän tai monta reikää. Kun kortti on täynnä reikiä on ostovoima käytetty. Kauppias sit näitä reikiä vaihtamaan uusiin kortteihin.

No, rahnaahan toikin kai olis. Tai rahareikää...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat