Kommentit (6)

V.A.Littaa
Seuraa 
Viestejä873

Tutkimusprofessori ei taida tuntea sellaista asiaa kuin paine ja sen vaikutus faasimuutokseen. Suklaapala sulaa pienemmässä lämpötilassa jos sitä puistetaan sormissa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
idiotus
Seuraa 
Viestejä1907

Kysymyksessä on väärä oletus.

Suklaa sulaa, mutta ei liukene mitenkään hyvin rasvaisuutensa vuoksi. Suklaapala pysynee tämän ansiosta hyvin koossa veden ympärillä (hydrofobista rasvaa ympärillä, joka suojelee sisempää osaa), varsinkaan, kun et sekoita seosta. Tämän vuoksi ja sen lisäksi lämmönjohtuminen nestefaasista kiinteämpään sekoittumattomampaan suklaafasiin vedestä palan ulompiin osiin vie oman aikansa, jolla lienee myös oma ansionsa suklaapalan  "liukenemattomuuteen".

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

In porto perse vitulus est.

Rousseau: "tämä keskustelufoorumi saattaa aiheuttaa itsetuhoisuutta, käytettävä vain hoitohenkilökunnan valvovan silmän alla ja/tai hyvin lääkittynä".

Varoitus! Saatan leikkiä välillä paholaisen asianajajaa jopa tiedostamatta sitä.

idiotus
Seuraa 
Viestejä1907

idiotus kirjoitti:

Kysymyksessä on väärä oletus.

Suklaa sulaa, mutta ei liukene mitenkään hyvin rasvaisuutensa vuoksi. Suklaapala pysynee tämän ansiosta hyvin koossa veden ympärillä (hydrofobista rasvaa ympärillä, joka suojelee sisempää osaa), varsinkaan, kun et sekoita seosta. Tämän vuoksi ja sen lisäksi lämmönjohtuminen nestefaasista kiinteämpään sekoittumattomampaan suklaafasiin vedestä palan ulompiin osiin vie oman aikansa, jolla lienee myös oma ansionsa suklaapalan  "liukenemattomuuteen".

viimeinen sana: sulamattomuuteen.

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

In porto perse vitulus est.

Rousseau: "tämä keskustelufoorumi saattaa aiheuttaa itsetuhoisuutta, käytettävä vain hoitohenkilökunnan valvovan silmän alla ja/tai hyvin lääkittynä".

Varoitus! Saatan leikkiä välillä paholaisen asianajajaa jopa tiedostamatta sitä.

MooM
Seuraa 
Viestejä7547

idiotus kirjoitti:

Kysymyksessä on väärä oletus.

Suklaa sulaa, mutta ei liukene mitenkään hyvin rasvaisuutensa vuoksi. Suklaapala pysynee tämän ansiosta hyvin koossa veden ympärillä (hydrofobista rasvaa ympärillä, joka suojelee sisempää osaa), varsinkaan, kun et sekoita seosta. Tämän vuoksi ja sen lisäksi lämmönjohtuminen nestefaasista kiinteämpään sekoittumattomampaan suklaafasiin vedestä palan ulompiin osiin vie oman aikansa, jolla lienee myös oma ansionsa suklaapalan  "liukenemattomuuteen".

Jos puhutaan keittiösanastosta, vesihaude tarkoittaa systeemiä, jossa levyllä on vesikattila ja sen sisällä toinen astia, jossa varsinainen ruoka-aines. Vesi ei siis ole kontaktissa sulatettavaan, vaan systeemillä varmistetaan, ettei ruoan ja sen astian kontaktin lämpötila nouse yli 100 asteen (tai jonkin muun lukeman, jos veden lämpötila pidetään alle sadan).

Sama ajatus toimii myös esim. biolaboratorioissa, joissa näytteitä pidetään vesihauteella vakiolämpötilassa (välissä esim. näytetpuken sinämä). Vesi tasaa lämpötilan vaihtelua ja helpottaa kontrollia. 

Kyllä se suklaa sulaa vesihauteessakin. Riippuu ihan johtavuudesta veden ja astian ja sitten astian ja suklaan välillä.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

idiotus
Seuraa 
Viestejä1907

MooM kirjoitti:

idiotus kirjoitti:

Kysymyksessä on väärä oletus.

Suklaa sulaa, mutta ei liukene mitenkään hyvin rasvaisuutensa vuoksi. Suklaapala pysynee tämän ansiosta hyvin koossa veden ympärillä (hydrofobista rasvaa ympärillä, joka suojelee sisempää osaa), varsinkaan, kun et sekoita seosta. Tämän vuoksi ja sen lisäksi lämmönjohtuminen nestefaasista kiinteämpään sekoittumattomampaan suklaafasiin vedestä palan ulompiin osiin vie oman aikansa, jolla lienee myös oma ansionsa suklaapalan  "liukenemattomuuteen".

Jos puhutaan keittiösanastosta, vesihaude tarkoittaa systeemiä, jossa levyllä on vesikattila ja sen sisällä toinen astia, jossa varsinainen ruoka-aines. Vesi ei siis ole kontaktissa sulatettavaan, vaan systeemillä varmistetaan, ettei ruoan ja sen astian kontaktin lämpötila nouse yli 100 asteen (tai jonkin muun lukeman, jos veden lämpötila pidetään alle sadan).

Sama ajatus toimii myös esim. biolaboratorioissa, joissa näytteitä pidetään vesihauteella vakiolämpötilassa (välissä esim. näytetpuken sinämä). Vesi tasaa lämpötilan vaihtelua ja helpottaa kontrollia. 

Kyllä se suklaa sulaa vesihauteessakin. Riippuu ihan johtavuudesta veden ja astian ja sitten astian ja suklaan välillä.

Jep jep, mutta luulen kysyjän ns. väärän sulamattomuuden lisäksi tarkoittaneen jotain muuta kuin vesihaudetta. Ts: suklaapalaa vedessä. Muuten tuota ei oikein voi selitää järkevällä tavalla olettaen, että oikean vesihauteen käyttäjä osaisi tarkistaa hauteensa lämpötilan. Osaan hyppiä asioiden edelle... siinä on omat haittapuolensa ja etunsa. ;)

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

In porto perse vitulus est.

Rousseau: "tämä keskustelufoorumi saattaa aiheuttaa itsetuhoisuutta, käytettävä vain hoitohenkilökunnan valvovan silmän alla ja/tai hyvin lääkittynä".

Varoitus! Saatan leikkiä välillä paholaisen asianajajaa jopa tiedostamatta sitä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat