Seuraa 
Viestejä45973

Mielenkiintoinen artikkeli löytyi. Alla pätkä. Koko artikkeli löytyy: http://historia.yle.fi/vaiettu_murhenaytelma_sodan_muistot

Sodan muistot

Kaiken menneisyyttä koskevan tiedon kohdalla voidaan kysyä, kuka omistaa historian. Kenellä on oikeus tulla kuulluksi? Sodan historian tutkimuksessa on alettu enenevässä määrin tarkastella niin kutsuttujen tavallisten ihmisten - naisten, lasten ja rivisotilaiden - kokemuksia sodasta. Sodan kokeminen ei edellyttänyt sodan käymistä, vaan jokainen suomalainen vastasyntyneestä vanhukseen koki kriisiajan omalla tavallaan. Ei ole mahdollista puhua suomalaisesta sotakokemuksesta vaan ratkaisevia ovat erot: sukupolvien, sukupuolten ja yhteiskuntaluokkien väliset ja alueelliset erot. Heteroseksuaalinen mies kaipasi rintamalla vaimoaan, samassa teltassa asuneelle homoseksuaalille sota mahdollisti pääsyn miesyhteisöön.

Sodan arki pelkoineen, iloineen ja suruineen on alkanut määrittyä yhtä kiinnostavaksi ja merkitykselliseksi historiaesitysten kohteeksi kuin strategiat ja taistelut. Sodan kokemukset välittyvät esimerkiksi valokuvien, piirustusten, kirjeenvaihdon ja päiväkirjojen kautta, mutta paljon jäi kirjaamatta muistiin ja osa muistiinmerkitystä tuhoutui. Sen vuoksi muistitieto on noussut tärkeään asemaan sodasta kerrottaessa. Muistitieto on muistelun kohteena olevan tapahtuman ja muisteluhetken välistä dialogia, joten se ei ole säilöttyä tietoa eletystä ja koetusta vaan menneen uudelleen tulkintaa.

Suomalaisille monet sodan muistot ovat ilmeisesti edelleen niin karvaita, että joistain asioista puhuminen ja niiden tutkiminen tehdään jopa hankalaksi. Varsinkin sellaiset ei niin sankarilliset suomalaishetket. Niitäkin löytyy. Samalta sivustolta, jossa edellinen artikkeli, löytyy tietoa suomalaisten osallistumisesta Suomenlahden miinoittamiseen ja kuinka kävi n. 16 000 hengelle sen jälkeen. Monet heistä olivat siiviileitä.

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat