Seuraa 
Viestejä140

Sinai option, Ari RusilaPalestiinalaishallinnon presidentti Mahmound Abbas väitti maanantaina [9.11.2015], että Israel ja Hamas ovat suorissa neuvotteluissaan suunnitelleet Gazan kaistaleen laajentamisesta 1000 neliökilometrillä Siinaille. Hiljattain Kairossa vieraillut Abbas kertoi kyseisen idean ehdotetun aiemmin Egyptin syrjäytetyn presidentti Mohamed Morsin taholta.

Presidentti Abbas väitti tietävänsä Hamasin ja Israelin neuvottelijoiden nimet kuitenkaan paljastamatta näitä. Abbas totesi vastustavansa ideaa liittää mitään Siinain osaa Gazan kaistaleeseen. (Lähde: Jerusalem Posthttp://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Abbas-claims-Hamas-and-Israel... )

Kyseessä oleva ns Siinain optio ei todellakaan ole mikään uusi keksintö ratkaista Egyptin ja Israelin yhteistä ongelmaa Gazan suhteen. Yli vuosi sitten Middle East Monitor (MEMO) https://www.middleeastmonitor.com/news/middle-east/13860-abbas-palestini... myös Egyptin presidentti Morsin seuraajan presidentti Abdel-Fattah el-Sisin tarjonneen Palestiinalaishallinnolle suoraan Gazaan liittyvää 620 neliömailia [¨~1000 km2 ] Siinailta Palestiinan valtion perustamiseen; presidentti Abbas hylkäsi tällöinkin tarjouksen. Myöhemmin puhuessaan Fatahin johdolle Ramallahissa Abbas totesi suunnitelmaa ehdotetun ensimmäisen kerran jo vuonna 1956, jolloin esitys käsitti 1600 km2 luovutuksen Siinailta palestiinalaispakolaisten asuttamista varten. Vastaava idea oli esillä myös vuosia sitten israelilaisten akateemikkojen toimesta mutta tällöin Egyptin silloinen presidentti Hosni Mubarak torjui sen jyrkästi. Lähde: Israel Hayom http://www.israelhayom.com/site/newsletter_article.php?id=19939

Sinai optionIsraelissa Siinai optio nousi vuoden 2004 Herzliya konferenssin keskiöön. Kyseisessä kokoontumisessa Israelin poliittinen, akateeminen ja turvallisuuseliitti kehittää perinteisesti uusia politiikka –ideoita. Vuonna 2004 esitettiin optiosta ns kolmikantamalli jossa osa Siinaista luovutettaisiin palestiinalaisvaltiolle, Israel saisi pääosan Länsirannasta ja Egypti saisi maakäytävän Negevin autiomaan läpi Jordaniaan. Toinen muunnelma oli Giora Eilandin suunnitelma v. 2004 jonka mukaan Israel vetäytyisi Gazasta, joka toteutuikin vuotta myöhemmin, Gazan laajeneminen Siinaille josta Egypti puolestaan saisi korvaukseksi maata Negevistä, Länsirannasta palestiinalaisille puolestaan luovutettaisiin 89 %. (Herzliya Papers ja Eilandin suunnitelma löytyvät pääblogini document library –sivulta https://arirusila.wordpress.com/document-library-2/ )

Myös viimeiset Egyptin ehdotukset moninkertaistaisivat Gazan kaistaleen maa-alan mahdollistaen pakolaisten sijoituksen alueelle perustettavaan valtioon. Israelin armeijaradion raportin mukaan näin muodostettavasta valtiosta tulisi myös demilitarisoitu vyöhyke. Edelleen ehdotukseen liittyy antaa Palestiinalaishallinnolle autonomia Länsirannan palestiinalaiskaupungeissa mikäli PA luopuu vaateistaan Israelin vetäytymisestä vuoden 1967 rajoille. Raportin mukaan USA kannattaa aloitetta ja Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu on myös siitä tietoinen.

Nimetön (60)Kun on pelättävissä ISIS’n operaatioiden laajentuminen Gazaan tai Siinaille – josta esimerkkinä saattoi olla hiljattain venäläiskoneen pudottanut pommi – on niin Hamasilla, Egyptillä kuin Israelillakin yhteisiä intressejä yhteistyöhön jota Siinai option esiinnosto saattaa kuvastaa. Mielestäni Siinai optio voisi olla hyvinkin käyttökelpoinen (osa-)ratkaisu israelilais-palestiinalaiseen konfliktiin ja Hamasin ja Israelin sopimus [ks. Hamas and Israel on Verge of the Deal https://arirusila.wordpress.com/2015/08/18/hamas-and-israel-on-verge-of-... voisi vähintäänkin johtaa ’Kylmän rauhan’ saavuttamiseen.

Aiheesta hieman laajemmin pääblogini artikkelissa

Sinai Option again https://arirusila.wordpress.com/2015/11/11/sinai-option-again/

Olen bloggari jonka kiinnostuksen kohteita ovat konfliktit ja tarinoiden toinen puoli, alueista huomioni saavat Balkan, MENA ja erityisesti Serbia sekä Israel. Pääblogini on Conflicts By Ari Rusila (http://arirusila.wordpress.com). Olen myös käynnistänyt Ariel -sivuston, joka taustoittaa Israelin politiikkaa, puolustusta ja yhteiskuntaa (pl uskonnolliset teemat) suomen kielellä.

Kommentit (2)

Ari Rusila
Seuraa 
Viestejä140

Olen bloggari jonka kiinnostuksen kohteita ovat konfliktit ja tarinoiden toinen puoli, alueista huomioni saavat Balkan, MENA ja erityisesti Serbia sekä Israel. Pääblogini on Conflicts By Ari Rusila (http://arirusila.wordpress.com). Olen myös käynnistänyt Ariel -sivuston, joka taustoittaa Israelin politiikkaa, puolustusta ja yhteiskuntaa (pl uskonnolliset teemat) suomen kielellä.

L
Seuraa 
Viestejä7979

Ari Rusila

Kirjoitit:

”Palestiinalaishallinnon presidentti Mahmound Abbas väitti maanantaina [9.11.2015], että Israel ja Hamas ovat suorissa neuvotteluissaan suunnitelleet Gazan kaistaleen laajentamisesta 1000 neliökilometrillä Siinaille. Hiljattain Kairossa vieraillut Abbas kertoi kyseisen idean ehdotetun aiemmin Egyptin syrjäytetyn presidentti Mohamed Morsin taholta.”

Abbas on tosiaan väittänyt tuollaista. JP:n mukaa Abbas syytti myös Tony Blairin olevan juonessa mukana.

Kuitenkin väite on täysin järjetön. Niin järjetön, että JP:n toimittaja ei edes ota siihen kantaa. Juttu kertoo lähinnä Abbasin psyykkisestä ja poliittisesta tilanteesta.

Israelilla on rauhansopimus Egyptin kanssa. Israel ei ala jakamaan Egyptin maa-aluetta kenenkään kanssa, saati Hamasin.

Kun otetaan huomioon se, että al Sisin Egypti on aliottanut massiivisia toimia Hamasin salakuljetustunneleita vastaan, ei ole kovinkaan luultavaa, että Sisi on palkitsemassa Hamasia isolla siivulla Egyptin aluetta. Eikä se ISIS:in lentokonehommakaan Hamasin suosiota Egyptissä lisää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat