Seuraa 
Viestejä2

Täällä arvatenkin on joka alan asiantuntijoita (tiäremies), joten täällä voidaan keskustella yleensäkin laatutekniikoista ja opeista.

Asiaan liittyen minulla on kysymys; SPC (Static process control) käyttö on selkeää laadunhallinnassa ja siitä löytyy lukemattomia esimerkkejä netistä. Olen kuitenkin ollut näkevinäni että tätä hyödynnetään puhtaasti myös tuotantomäärien seurantaan - eli esimerkiksi montako tuotetta valmistuu tietyssä ajassa.

Tästä sovelluksesta en ole onnistunut löytämään ensimmäistäkään esimerkkiä, ja miten valvontakorttien yms. käyttöä tulisi soveltaa. Periaatteessahan kyseessä pitäisi olla ihan yksinkertainen ja mitattava asia, piirretään käyrää jossa y-akselilla valmistuneet kappaleet ja x-akselilla aika. Merkitään tunnin aikana valmistuneiden tuotteiden määrä. Saadaan dataa josta voidaan tuotantomäärille laskea keskihajonnat ja odotusarvot, joista voidaan määrittää ala ja yläohjausrajat kolmen sigman päähän...

Tai no, jos tuotantomääriä seurataan järkevintä lienee merkitä vain alaohjaus- ja valvontarajat. Mutta eroaako näiden rajojen määritys jotenkin laatupuolelta? Kertokaa toteutuksia miten yksiselitteisiä tuotantomääriä kannattaisi seurata SPC:llä. Kuitenkin siitä saadaan hyvin tietoa koko tuotantomääriin vaikuttavasta prosessin osatekijöistä, nähdään pitkän aikavälin muutokset...

Kommentit (7)

Pauli
Seuraa 
Viestejä694

Ala on täynnä lyhenteitä: Six-sigma, TQM, FMEA, SIPOC, LEAN jne ja sun yhdistelmä on yksi parhaista työkaluista. SPC:llä hoituu prosession stabiiliuksien valvonta. Eli prosesseja ei saa säätää ennen kun stabiiliudet on hanskassa. SPC paljastaa paljon, mutt toisaalta paljon jää sitten myös huomaamatta. Six sigma tarjoaa erään kokoelman työkaluista Jolla pääsee eteenpäin, joskin muillakin tekniikoilla pääsee eteenpäin ja spc tuossa maailmassa yksi tärkeä työkalu.

Failure model and effect analyse yltää SPC tasolle esim ja siinä yksinkertaisimmillaan voidaan luetella vikatiloja ja arviot niiden vaikutuksista/kustannuksista. Vähän parempi mall on arvioida skaalalla 1-10 esiintymistodennäköisyyttä, vian löydettävyyttä/havaittavuutta ja vaikuttavuutta ja esim kertoa nämä arvioidut luvut keskenään. Suurimmat riskiarviot pitää tiputtaa pois ja laatia suunnitelmat kaikille tiloille. Näin spc rauhoittuu, kas kun juurisyihin et spcllä pääse näet toki milloin menee päin pers että... joskus on joku syy ja joskus toinen ja kun luulet että avot nyt menee hyvin niin taas ollaan pusikossa. Fmea tuo apua tähän ja sitten sipoc jota en jaksa availla nyt

Kirotusvihettä näemmä pukkaa näillä tapleteiilla, mutta suosittelen jotain statistiikkasoftaa joita laatukirjallisuus suosittelee. SPC analyst löytyy to sin jokaisesta softasta. Minitab esim laatuasioihin erikoistunut, ilmeisesti työkuvioissa käytät niin tuo ei ole pahanhintainenkaan.

Pauli
Seuraa 
Viestejä694

No ehkä sen verran selvennän että SPC:n ollessa laatutekniikan työkalu, niin samalla asteella kököttää miljoona muuta esim JIT, FIFO, MTBF, FMEA, SIPOC, QFD, M2M (money to me) jne. Tylsänä terminä vielä tilastollinenlaadunvalvonta.

Erilaisia laatumenetelmiä taasen sixsigma, lean ja vaikkapa tqm. Näistä voi olla toki montaa mieltä mutta rohkeasti päin haasteita säästämään suomalaisten tehtaiden ym rahoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pauli
Seuraa 
Viestejä694

kalevisorsa kirjoitti:

Tai no, jos tuotantomääriä seurataan järkevintä lienee merkitä vain alaohjaus- ja valvontarajat. Mutta eroaako näiden rajojen määritys jotenkin laatupuolelta? Kertokaa toteutuksia miten yksiselitteisiä tuotantomääriä kannattaisi seurata SPC:llä. Kuitenkin siitä saadaan hyvin tietoa koko tuotantomääriin vaikuttavasta prosessin osatekijöistä, nähdään pitkän aikavälin muutokset...

Jos haluat firman pysyvän pystyssä ohjaat tuotantoa kysynnän mukaan. Tuotannon laatua seuraat SPCllä, joskin sitä ennen prosessit on saatava stabiileiksi. Beergamen tyyppiseen sähläämiseen ei pidä mennä vaan polku asiakkaasta valmistukseen saatava läpinäkyväksi.

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006

Mitään en asiasta tiedä, mutta six-sigma sairas konsepti. Pimeää touhua kaikkine ylipappeineen. Varmaan on tom cruise ja sarasvuokin siellä jossain. Ehkä myös ne hikiotsaiset verkostomarkkinointisaarnamiehet löytyvät sieltä. Elleivät ole jo kuolleet sydäriin tai valehtele opetuslapsilleen vankilassa.

En kyllä tiedä mitä se tomppa siellä tekee. Mannekiinina kai se toimii. Onhan se näyttävän näköistä lentää f-14:llä.

Tiesittekö muuten että f-14 on saanut lempinimensä tom cruisen mukaan?

kalevisorsa
Seuraa 
Viestejä2

Aihe kiinnostaa minua ihan yleisestikin, mutta on totta että "systeemeille" olisi todellista tarvetta.

Sovelluskohde on tuotantolaitos jonka läpi virtaa materiaalia jatkuvalla syötöllä, eikä varsinaisesti kysynnällä ole merkitystä. Tavaraa tulee tasaiseen tahtiin ja se on saatava ulos toisesta päästä prosessoituna. Laitoksen suorituskykyä ja tuotantoa ei seurata yksityiskohtaisesti, jos yskii niin sitten pidennetään päivää.

Spc tuotantomäärien seurannassa antaa yleiskuvan kunkin osa prosessin kapasiteetista ja stabiiliudesta, kai se on sitten sitä ennustettavuutta että tiedetään vehkeiden kykenevän tasaiseen tuottoon huomennakin.. Jos tuotanto tippuu rajojen normaalin vaihtelun alle, voitaisiin selvittää erikseen mikä on muuttunut. Vvka analyysillä tietysti voidaan parantaa stabiiliutta yms.

Jippo on se että tällä hetkellä käytössä ei ole mitään tunnuslukuja teknisestä käytettävyydestä tai tuotannosta, eikä tietojärjestelmää johon ne voisi liittää. Spc kielisi molemmista, joskin epätarkasti mutta se auttaisi luomaan kokonaiskuvan laitoksen tilasta ensihätään.

Oletus siis että materiaalivirtaa seurattaisiin työpiste/linjakohtaisesti. Spc tuntuu helposti lähestyttävältä ja sitä voisi pilotoida manuaalisestikin, ja automaattinen sovelluskaan ei vaatisi monimutkaisia järjestelmiä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat