Seuraa 
Viestejä3

Yleisen suhteellisuusteorian satavuotisjuhlaa vietetään tänä vuonna. Teoria liittyy painovoimaan ja sen muodostumiseen maailmankaikkeudessa. Jotenkin on jäänyt kuva, ettei sitä täysin ymmärretä. Siksi kysyn seuraavaa tehtävää ja pidättekö esittämääni selviönä?

Asetetaan kaikilta ominaisuuksiltaan homogeeninen kannattaja vaakatasoon molemmissa päissä olevan tuen varaan. Valitaan tehtävään teräs ja valitsemanne poikkileikkaus ja jänneväli. Tehtävän tarkastelun kannalta suuri joukko voi tarkistaa teräksen taipuman omasta painosta, joten suosittelen sitä. Älkää kertoko muuta kuin jänneväli ja taipuman suuruus, ei materiaalia, painoa jne. Ulkopuolista voimaa ei tässä kannattajaan vaikuta.

Sille, joka haluaa kokeilla, saa keksiä kaavoihin ominaispainon ja staattiset arvot. Kerron teille mahdollisen materiaalin (varauksella), taipumaviivan muodostumisen muutamalla valitsemallani jännevälillä ja sen jos ehdottamanne ei täytä maailmankaikkeuden ehtoja eli pelleilette. En rajoita tehtävää millään tavalla, sillä kaavoihin voi syöttää mitä tahansa.

Esimerkki:
Kappale taipuu 13.12411 cm jännevälillä 16 m.

Määritän taipumat yllä olevan tiedon perusteella haluamillani jänneväleillä. Kerrotte tämän jälkeen materiaalin staattiset arvot, jotka teidän on tunnettava laskutehtävää varten.

Laskemme esitetyt taipumat millin osien tarkkuudella vastaaviksi.
Kuka asettaa ensimmäisenä taipuman ja jännevälin arvot ja kuka laskee tehtävän? Tämä on helppo tehtävä ennen yhdistelmäkuormituksia tai laskemalla nurjahduksen taipumana gravitaatioon perustaen jne. ja ennen siirtymistä väsymiseen fysiologiassa ja materiassa.

Kaiken määrittää ensimmäisenä asetettavan arvon ja laskee taipumaviivan, ymmärtämämme yleinen suhteellisuusteorian perusteella tai millä tavalla tahansa. Ne, jotka eivät ymmärrä tehtävää, voivat kiitos jättää kommentoimatta.

Kysykää proffiltanne suhteellisuusteoriaan perustuva tarkempi vastaus.

Kommentit (1)

Käyttäjä678
Seuraa 
Viestejä3

Ajatus tehtävässä oli jonkun teistä esittävän keksimänsä poikkileikkausmuodon, haluamansa jönnevälin, mielikuvituksellisen materiaalin ja samoin mielikuvituksellisen kimmokertoimen arvon. Luonto on täynnä mitä ihmeellisempiä materiaaleja. Vaihtoehtoisesti tylsän teräksen arvot ja halutun poikkileikkauksen, sekä jännevälin. Löytämänne mikä tahansa materiaali olisi myös ollut tarkoitukseen sopiva. Periaate vain, ettette kerro siitä muuta kuin taipuman, siihen liittyvällä jännevälillä. Löydetyn materiaali pitaa silloin olla jokin helppo poikkileikkaus, kuten pyöreä, suorakaide, neliö jne., jotta pystyn helposti määräämään materiaalin ominaisuudet. Vaikeat muodot vaativat mallintamisen, mutta toki sekin onnistuu.

Laitoin heittona 16 metrin jännevälin ja taipuman 13.12411 cm, koska tunnutte usein laskevan luonnottoman tarkoilla arvoilla. Kerron esimerkkinä, yllä olevan kannattajan taipuvan 9,93474117 metrin jännevälillä 1,9508153 cm. Tämä ilman laskentakaavoja yleisen suhteellisuusteorian perusteella. Syöttämällä tunnetut arvot laskentakaavaan, taipuma on edelleen 1,9508153 cm.

Esitin kysymyksen ilmeisesti liian helppona tai sekavasti? Mutta, millä te mittaatte taipuman millimetrin miljoonasosia yhdeksän metrin jännevälllä, koska valonnopeuskaan ei tuota ongelmaa mitata Suomessa olevilla laitteilla? Käykö niin, ettette osaa laskea kaavoitta taipumia ja jääkö mittaaminen suorittamatta. Toivottavasti ei, sillä osaan vain laskea maailman ilmiöitä. Olen ns. itseoppinut fyysikko ja miellän itseni mielellään metafyysikoksi.

Kiitos ajastanne. toivoen Teidän hetken miettivän kirjoittamaani.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat