Seuraa 
Viestejä45973

Tänään postiluukusta tipahti uusin Tekniikka&Talous, jossa emeritus professori Martti Tiuri asettaa koko uraanikaivoskeskustelun oikeaan perspektiiviin:

Itä-Uusimaa on uraanimaakunta

Itä-Uudellamaalla vastustetaan uraanikaivoksia, koska pelätään niiden säteilyhaittoja ja alueen leimautumista uraanimaakunnaksi (Mikko Vuolanto T&T 30.3.2006). Pelko on turha. Itä-Uusimaa on luonnon aikaansaama uraanimaakunta, jonka säteilyhaittoja ei uraanikaivos pysty pahentamaan. Itä-Uudellamaalla ihmiset, paikallinen ruoka, kaivovesi, rakennukset ja maaperä ovat säteilevämpiä kuin muualla Suomessa johtuen maaperän uraanipitoisuudesta.

Luonto on jo "tuhonnut" alueen pohjavedet. Suomessa vesijohtoveden uraanipitoisuus on keskimäärin 2 mikrogrammaa litrassa. Itä-Uudellamaalla pohjavesilitran uraanipitoisuus ylittää maaperäkaivoissa usein 10 mikrogrammaa ja kallioporakaivoissa 100 mikrogrammaa. Näin suuri pitoisuus on vaarallinen uraanin myrkyllisyyden, ei säteilyn vuoksi. Uraani liukenee äärettömän hitaasti. Itä-Uudella maalla aikaa on ollut satoja miljoonia vuosia. Uraanikaivoksen vaikutus tuntuu miljoonan vuoden kuluessa, mutta silloin uraanipitoisuutta vähentävästi, koska uraania on viety pois.

Maaperän uraanin säteily on Itä-Uudellamaalla suuri. Se on uraanikunnissa ainakin 70 millisieverttiä (mSv) eli kaksinkertainen verrattuna suomalaisten keskimäärin saamaan ja yhtä suuri kuin Tshernobylin suuren laskeuman alueella asuvat saavat elinaikanaan. Kerrostaloissa säteily on vielä suurempi johtuen rakennusmateriaalien säteilystä. Uraanin suurin säteilyhaitta Itä-Uudellamaalla on asuntoihin maaperästä tuleva radioaktiivinen radonkaasu. Yli 100 000 suomalaista, heistä ilmeisesti suuri osa itäuusimaalaisia, saa radonista yli 800 mSv:n elinikäisen säteilyannoksen. Uraanikuntien omakotitaloissa asuville radon aiheuttaa keskimäärin lähes 500 mSv:n elinikäisen säteilyannoksen. Se on yli kaksinkertainen suomalaisten keskimäärin radonista saamaan säteilyyn.

Tutkimusten mukaan Suomessa kuolee radonin aiheuttamaan keuhkosyöpään 200-600 ihmistä vuosittain. Tshernobylin onnettomuudessa evakuoitaviksi määrättiin alueet, joilla odotettavissa oleva onnettomuuden aiheuttama elinikäinen säteilyannos ylitti 350 mSv. Samaa rajaa noudattaen Itä-Uudenmaan uraanikunnat olisi evakuoitava heti. Itä-Uudellamaalla pääosa lisäannoksesta johtuu radonista. Sen pääsy asuntoihin voidaan estää oikealla rakennustekniikalla. Liiallinen uraani voidaan suodattaa pois juomavedestä. Maaperän lisäsäteilylle ei voida mitään.

Martti Tiuri
professori emeritus

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat