Seuraa 
Viestejä1774

Maailman kauppajärjestö WTO päätti eilen illalla Nairobissa päättyneessä kokouksessaan maatalouden suorien vientitukien lopettamisesta.

Kehittyneet maat sitoutuivat luopumaan vientituista ja -luotoista, ja kehitysmaat saivat vientitukien poistamiseen aikaa vuoden 2018 loppuun saakka. Suomen ulkoministeriön mukaan päätöksestä hyötyvät niin kehitys- kuin kehittyneet maat.
http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2015/12/20/wto-kokous-paatti-luop...

En oikein osaa vielä päätellä mitä tämä oikeasti tarkoittaa, voisiko joku valaista? Mihin tämä johtaa?

Kommentit (2)

Ab Surd Oy
Seuraa 
Viestejä12339

Perehtymättä aiheeseen sen enempää, luulisin, että tämä lisää elintarvikkeiden ja maataloustuotteiden volatiliteettia eli hintojen vaihtelua. Vientituillla on periaatteessa pidetty maailmanmarkkinahintoja luontaista alempana eli dumpattu ylituotantoa polkuhintaan markkinoille. Se toki on vääristänyt markkinaa monin tavoin, mutta myös vakauttanut maailmanmarkkinahintoja. Vientitukien lakkauttaminen johtaa siihen että tuotannon ja kulutuksen vaihtelut lisäävät hintaheiluntaa. Se puolestaan on omiaan lisäämään myös keinottelua ja spekulointia ja saattaa johtaa sekä lahaisempiin että korkeampiin maailmanmarkkinahintoihin.

Maataloustuotteiden maailmanmarkkinahan toimii suurin piirtein niin, että vapailla markkinoilla pyörii hyvin pieni osa kaikesta maataloustuotannosta. Suurin osa maista käyttää suurimman osan tuotannostaan omilla sisämarkkinoillaan ja ylijäämä laitetaan vientiin; paikallinen kysyntä on suhteellisen vakaata ja hinnoittelu suht vakaata esimerkiksi pidemmin ennakkosopimuksin. Kun jossain paikallisesti tulee katovuosi tai muusta syystä (esim. Suomessa rukiin osalta menneinä vuosina pitkään) tuotanto ei kata kysyntää, ostetaan loppu maailmanmarkkinoilta. Tai kun ennätyshyvä sato tai muusta syystä kasvanut tuotanto sattuu, niin myydään ylijäämä sitten maailmalle markkinahintaan. Tietenkin maailmanmarkkinahinta muodostuu periaatteessa kysynnän ja tarjonnan perusteella. Maailmanmarkkinahinnat kuitenkin vaikuttavat myös paikallisiin markkinoihin koska jonkin tuotteen markkinahinta muuttaa tarjonaa ja kysyntää paikallisestikin. Käytännössä niin, että alhainen maailmanmarkkinahinta painaa myös paikallista hintaa jollain aikavälillä alaspäin ja korkea maailmanmarkkinahinta nostaa paikallista hintatasoa. Tämä siksi, että maailmanmarkkinahinta muodostaa vaihtoehtoiskustannuksen paikalliselle tuotannolle. 

Volatiliteetin kasvu voi siis tuoda epävarmuutta elintarvikealan toimijoille raaka-ainehankinnan suhteen ja toisaalta maataloustuottajille myyntihinnan ja sitä kautta kannattavuuden sekä tuotannon suunnittelun suhteen. Isossa mitassa pidemmällä aikavälillä sen pitäisi kuitenkin johtaa tehokkaampiin markkinoihin ja kokonaisuutena kaikkien kannalta optimaalisempaan talouteen ja ruokahuoltoon, mutta samalla se voi myös aiheuttaa paikallisia mullistuksia ja konkurssejakin. Luovan tuhon todennäköisyys siis kasvaa. 

Silti tuskin se mihinkään dramaattiseen muutokseen johtaa, ehkä vain kiihdyttää jo olemassaolevaa rakennemuutosta hieman. Kansantaloudellisesti isoin haaste lienee kunkin maan mahdollisuudet reagoida muutostarpeeseen, kun maataloustuotannon tehostaminen ja tuotantosuuntien muutokset ovat varsin pääomaintensiivisiä operaatioita ja matalan kannattavuuden alalla joka tapauksessa haasteellisia. Varsinkin kehitysmaissa tai taantuman valtaamissa länsimaissa, joissa pääoman saatavuus, kustannustasot jne. ekonomiset ilmiöt muodostavat rajoitteita. 

Muutoksia jotka ovat samalla sekä uhkia, että mahdollisuuksia.

Kuluttajille isoja muutoksia tuskin nopeasti tulee näkymään, mutta jollain aikavälillä lisääntynyt markkinariski voi siirtyä ruoan hintaan. 

I see...

George Hanson
Seuraa 
Viestejä1774

Kiitos Ab Surdille hyvästä pohdinnasta, katsotaan mitä tulee tapahtumaan. Hintavaihtelut varmaan ainakin jyrkkenevät ja pienimmät toimijat poistuvat markkinoilta, kuten aina kun peli menee isommaksi ja suojamuureja puretaan ja tasoittavia elementtejä vähennetään.

Toivotaan, että kehittymättömimpien ja huonompien tuotanto-olosuhteiden tuottajaväki pysyy edelleen leivänsyrjässä kiinni - tähän porukkaanhan meidänkin väkemme kuuluu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat