Seuraa 
Viestejä8

Hei!
Kävin mittauttaan äskettäin kolesteroli arvoni, mitattiin viimeeksi 2013 ja nyt sairaanhoitaja oli hyvin huolissaan arvoistani mut mie en tiedä uskoisinko häntä vai en, et onkos nuo arvot pahat, liitin aiempien kokeitten tulokset myös ja jos joku vois kertoa mitä mielt noist kilppariarvoist myös. Olen 42v nainen, yritän syödä mahdollisimaan puhdasta ruokaa.

Lokakuu 2013
Kolesteroli 6,7
Kolesteroli, high densit 2,7
Kolesteroli, low density 3,3
Triglyseridit 0,38

Tammikuu 2016
B -Perusverenkuva + trombosyytit B -PVK+T Lausunto
fB-Leukosyytit fB-Leuk 7.7 E9/l3.4-8.2
B -Hemoglobiini B -Hb 126 g/l
B -Erytrosyytit, tilavuusosuus B -HKR 0.39
E -ERYTROSYYTIT, KESKITILAVUUS E -MCV 86 fl
E -HEMOGLOBIINI, KESKIMASSA E -MCH 28 pg
E -HEMOGLOBIINI, KESKIMASSAKONSENTRAATIO E -MCHC 320 g/l
B -Trombosyytit B -Trom 396 E9/l
P -Alaniiniaminotransferaasi P -ALAT 13 U/l
P-Kolesteroli fP-Kol 7.1 mmol/l
fP-Kolesteroli, HDL fP-Kol-HDL 2.47 mmol/
P-Triglyseridit fP-Trigly 0.53 mmol/l
fP-Kolesteroli, LDL fP-Kol-LDL 4.4 mmol/l

Kesäkuu 2015
B -Perusverenkuva + trombosyytit B -PVK+T Lausunto
fB-Leukosyytit fB-Leuk 6.3 E9/l
B -Erytrosyytit B -Eryt 4.74 E12/l
B -Hemoglobiini B -Hb 130 g/l
B -Erytrosyytit, tilavuusosuus B -HKR 0.40
E -ERYTROSYYTIT, KESKITILAVUUS E -MCV 84 fl
E -HEMOGLOBIINI, KESKIMASSA E -MCH 28 pg
E -HEMOGLOBIINI, KESKIMASSAKONSENTRAATIO E -MCHC 326 g/l
B -Trombosyytit B -Trom 316 E9/l
P -Tyreotropiini P -TSH 2.26 mU/l
P -Tyroksiini, vapaa P -T4-V 15.5 pmol/l

Kommentit (12)

MooM
Seuraa 
Viestejä8324

kolesteroli on nykyrajojen mukaan koholla ja lisäksi muutos 2013 arvoista on huonoon suuntaan: se hyvä kolesteroli (HDL) on laskenut ja huono (LDL) noussut. 

http://www.parempaaelamaa.fi/kolesteroli/korkean-kolesterolin-hoito/kole...

kilpirauhasen ongelmien diagnoosista:

http://www.kilpirauhanen.com/tietopankki/kilpirauhanen/laboratorioarvot-...

Mitä muuten tarkoitat "puhtaan" ruoan syömisellä?

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Vadelma
Seuraa 
Viestejä8

Pyrin syömään luomua ja välttelen lisäaineita, pyrin syömään "aitoa" ruokaa jonka elimistö tunnistaa.                2013 välttelin viljoja niin kaipa pitää sitten siirtyä takaisin siihen, mutta toisaalta taas sanotaan et kaurapuuro laskisi kolesterolia, olenki sitä syönyt nyt kahtena päivänä.  

Aamun aloitan mukillisella lämmintä vettä, jossa raastettua inkivääriä, puristettu sitruuna, 2tl neitsytkookosöljyä ja hunajaa, niin pitäisiköhän tuosta kookosöljystäkin nyt sitten luopua?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
MooM
Seuraa 
Viestejä8324

Vadelma kirjoitti:
Pyrin syömään luomua ja välttelen lisäaineita, pyrin syömään "aitoa" ruokaa jonka elimistö tunnistaa.  2013 välttelin viljoja niin kaipa pitää sitten siirtyä takaisin siihen, mutta toisaalta taas sanotaan et kaurapuuro laskisi kolesterolia, olenki sitä syönyt nyt kahtena päivänä.  

Aamun aloitan mukillisella lämmintä vettä, jossa raastettua inkivääriä, puristettu sitruuna, 2tl neitsytkookosöljyä ja hunajaa, niin pitäisiköhän tuosta kookosöljystäkin nyt sitten luopua?

Kaurassa on beetaglukaania, joka laskee kolesterolia. Eli se ei liene nousun syynä.

Kookosöljy ilmeisesti nostaa LDL-kolesterolia http://www.webmd.com/diet/coconut-oil-and-health?page=1 (alasivut 2-3) ja jos kolesteroli on koholla, olisi järkevää korvata kookosöljy muilla (tyydyttymättömillä) kasvirasvoilla.

Minua jotenkin huvittaa ajatus ruoasta, jonka "elimistö tunnistaa". Siitä ole toki samaa mieltä, että turhia lisäaineita kannattaa karsia ja muutenkin tehdä ruoka pääasiassa raaka-aineista, ei eineksistä.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Vierailija

Mitään en tästäkään asiasta tiedä, mutta eikös se "paha" kolestroli korjaa damagea verisuonistossa ja kropassa?

"Hyvä" kolestroli taas roudaa niitä remonttijätteitä veke verenkierrosta.

Juntti nyt miettii, että "huonon" kolestrolin nousulle on joku syy.
Se siis on seuraus jostain muusta ongelmasta, ei varsinainen syy.

Keksien ja sokeristen jutskien puputtaminen nostaa sitä. 

Vierailija

Ohjearvot nykyisin on kuulemma myös liian alhaset. Jostain muistelen että terveempiä on ne joilla on molemmat arvot hieman koholla.

MooM
Seuraa 
Viestejä8324

SamikoKu kirjoitti:
Ohjearvot nykyisin on kuulemma myös liian alhaset. Jostain muistelen että terveempiä on ne joilla on molemmat arvot hieman koholla.

Näistä on erilaisia mielipiteitä. Lääketieteessä tämänhetkinen suositus on 4-5. 

Mutta jos muita riskitekijöitä on vähän (normaalipaino, ei tupakoi, verenapinen normaali, ei sukurasitetta jne), kolesteroli yksin ei ole kovin paha.

Korkea LDL on nimenomaan se komponentti, joka altistaa sydänsairauksille. Täällä on minusta aika asiallista ja kokonaiskuvan huomioivaa tekstiä (vaikka virallisen lääketieteen edustaja onkin) 

http://www.sydan.fi/kolesteroli-kohdalleen

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

MrKAT
Seuraa 
Viestejä2318

Voi, kookosöljy, suklaat, sianihrat/läskit ym. "kovat" rasvat ehdottomasti pois tai vähentää rajusti. Ne nostaa pahaa kolesterolia eli LDL:ää.

Tilalle kasvirasvoja ja kalanrasvoja. Jo pelkästään voin vaihtaminen pehmeään kasvimargariiniin tai rypsiöljyyn pudottaa (pahaa) kolesterolia 10-15% (siis tilastolliseti, mutta yksilöeroja voi olla).

Keksit ja herkut ja ehkä jopa perunaa pitäisi korvata täysjyväviljatuotteilla (ja jopa kasvirasvalla koska liika hiilihydraatti vähällä rasvalla ei olle nyt hyväksi). Minulla on jotenkin näppituntuma että tämä yksinkin jo laskee kolesterolia jos tällä ihminen laihtuu (minä laihduin 8 kg talvessa ruisleipään vaihtamalla).

Ja kyllä, Kaurapuuro ja kauraleivän pitäisi jopa alentaa kolesterolia. 80- tai 90-luvulla oli  pikku bestselleri kirja "Kolesteroli kuriin 8:ssä päivässä" joka perustui kauratuotteisiin. (Apteekeissa on muuten myytävänä jopa kaurasta tehtyä betaglukaania tms joka alentaa kolesterolia jonkin verran. Hyvä vaihtoehto niille kelle aito kaurapuuro on ällöä).

- - -

Siis LDL:ää (low density) pitäisi saada alas ja hyvä kolesteroli eli HDL (high density) saa jopa nousta ylös, koska se liuottaa pahaa pois.

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

Vierailija

SamikoKu kirjoitti:
Mitään en tästäkään asiasta tiedä, mutta eikös se "paha" kolestroli korjaa damagea verisuonistossa ja kropassa?

"Hyvä" kolestroli taas roudaa niitä remonttijätteitä veke verenkierrosta.

Juntti nyt miettii, että "huonon" kolestrolin nousulle on joku syy.
Se siis on seuraus jostain muusta ongelmasta, ei varsinainen syy.

Keksien ja sokeristen jutskien puputtaminen nostaa sitä. 

Tukehdu Weetabixiis, mä syön niin paljon keksejä ku vyötärölle mahtuu.

Vierailija

Jänniä nää peukkujen kehityskaaret. Eka saa ristiriitaiset pisteet kysyttyään kysymyksen, sitten muumi saa negaa, jonka jälkeen samikoku plussaa. Sit syttyyki sota ja alkaa negaa sataa joka laariin ja mä joudun korjaamaan virheellisiä tilastoja rajoitetuilla vallankäytöllä.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä47461

Tutkimusta Suomesta.

Unen puutteella yhteys kolesterolimetoboliaan ja tulehduprosesseihin,

"Prolonged sleep restriction induces changes in pathways involved in cholesterol metabolism and inflammatory responses

Abstract

Sleep loss and insufficient sleep are risk factors for cardiometabolic diseases, but data on how insufficient sleep contributes to these diseases are scarce. These questions were addressed using two approaches: an experimental, partial sleep restriction study (14 cases and 7 control subjects) with objective verification of sleep amount, and two independent epidemiological cohorts (altogether 2739 individuals) with questions of sleep insufficiency. In both approaches, blood transcriptome and serum metabolome were analysed. Sleep loss decreased the expression of genes encoding cholesterol transporters and increased expression in pathways involved in inflammatory responses in both paradigms. Metabolomic analyses revealed lower circulating large HDL in the population cohorts among subjects reporting insufficient sleep, while circulating LDL decreased in the experimental sleep restriction study. These findings suggest that prolonged sleep deprivation modifies inflammatory and cholesterol pathways at the level of gene expression and serum lipoproteins, inducing changes toward potentially higher risk for cardiometabolic diseases."

http://www.nature.com/articles/srep24828

"

jussipussi
Seuraa 
Viestejä47461

jussipussi kirjoitti:
Tutkimusta Suomesta.

Unen puutteella yhteys kolesterolimetoboliaan ja tulehduprosesseihin,

"Prolonged sleep restriction induces changes in pathways involved in cholesterol metabolism and inflammatory responses

Abstract

Sleep loss and insufficient sleep are risk factors for cardiometabolic diseases, but data on how insufficient sleep contributes to these diseases are scarce. These questions were addressed using two approaches: an experimental, partial sleep restriction study (14 cases and 7 control subjects) with objective verification of sleep amount, and two independent epidemiological cohorts (altogether 2739 individuals) with questions of sleep insufficiency. In both approaches, blood transcriptome and serum metabolome were analysed. Sleep loss decreased the expression of genes encoding cholesterol transporters and increased expression in pathways involved in inflammatory responses in both paradigms. Metabolomic analyses revealed lower circulating large HDL in the population cohorts among subjects reporting insufficient sleep, while circulating LDL decreased in the experimental sleep restriction study. These findings suggest that prolonged sleep deprivation modifies inflammatory and cholesterol pathways at the level of gene expression and serum lipoproteins, inducing changes toward potentially higher risk for cardiometabolic diseases."

http://www.nature.com/articles/srep24828

"

"Jo viikon univaje muuttaa immuunijärjestelmää ja vaikuttaa kolesteroliin

Suomalaistutkijoille selvisi, miksi univajeesta kärsivillä ihmisillä on tavallista suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin."

http://www.hs.fi/tiede/a1461292114713?ref=hs-nprio-1-1

jussipussi
Seuraa 
Viestejä47461

"Researchers learn how 'bad cholesterol' enters artery walls

...The study reveals for the first time how a protein called SR-B1 (short for scavenger receptor class B, type 1) ferries LDL particles into and then across the endothelial cells that line arteries. The study also found that a second protein called dedicator of cytokinesis 4, or DOCK4, partners with SR-B1 and is necessary for the process.

In the early stages of atherosclerosis, LDL that has entered the artery wall attracts and is engulfed by important immune system cells called macrophages that ingest, or "eat," LDL particles. LDL-laden macrophages become foam cells that promote inflammation and further the development of atherosclerotic plaques.

The plaques narrow the artery and can become unstable. Plaques that rupture can activate blood clotting and block blood flow to the brain or heart, resulting in a stroke or heart attack. In studies of mice with elevated cholesterol, the investigators determined that deleting SR-B1 from the endothelial cells lining blood vessels resulted in far less LDL entering the artery wall, fewer foam cells formed, and atherosclerotic plaques that were considerably smaller.

"At the start of this work it was surprisingly unknown how LDL enters the artery wall to cause cardiovascular disease," said Dr. Shaul, Director of the Center for Pulmonary and Vascular Biology at UT Southwestern. "The paper's findings solve that mystery and counter many scientists' prior assumption that LDL simply enters through sites of damage or disruption in the single layer of endothelial cells that serves as the artery wall's protective barrier."

"If you could develop a drug that inhibits SR-B1 or DOCK4, or a gene therapy that silences them in endothelial cells, you could potentially decrease atherosclerosis and, hence, reduce the incidence of coronary artery disease, heart attack, and stroke," he said. "Such strategies would complement current treatments that lower circulating LDL and be particularly valuable in situations in which LDL lowering is challenging."

https://medicalxpress.com/news/2019-04-bad-cholesterol-artery-walls.html .

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat