Seuraa 
Viestejä9

Osaisiko joku auttaa näennäisesti yksinkertaisessa pulmassa. Minulla on 9.5 milliwatin IPL-diodilaite. Siinä on 10 mm x 30 mm ikkuna-aukko. Se on avonainen syvennys, jonka pohjalla on diodi ja suorakaiteen seinillä peilit. Tuo ikkuna laitetaan ihoa vasten, ja laite antaa valoimpulssin, jossa on useita aallonpituuksia. Nyt haluaisin kohdentaa tuon purkauksen koko energian yhteen pisteeseen, joka voi olla luokkaa 1 mm x 1 mm. Tiedän, että tämä pitäisi toteuttaa ns. prismalla kuten kauneushoitoloissakin. Kuvittelin, että tasasivuisen kolmion kanta laitettaisiin ikkunaan kiinni, jolloin valo siityisi kolmion kärjestä kontaktigeelin kautta iholle pieneen alaan. Vaan ei, näköjään ainakin laservalo (joka on yksi valosäde yhtä aallonpituutta, toisin kuin tämä ym. aukon kokonen valo) menisikin kolmion sivusta toiseen sivuun ja siitä takaisin diodiin päin... Varmaan kannallaa seisova pyramidikin tekisi saman tempun. Kupera linssi kyllä kokoaisi valon, mutta sitä ei saisi täsmällisesti kohdistettua pintaverisuoneen, joka on tarkoitus tuhota. IPL:ää käytetään juuri tähän, usein vielä suodattaen tiettyjä aallonpituuksia pois. Tässä kuitenkin riittäisi, että diodin valon energia saataisiin käyttöön pienen kohtaan, jossa se pääsisi tekemään tehtävänsä, sen sijaan että nyt iho kuumenee liian pinnalta ja liian laajalti usealla valoimpulssilla yrittäen. Valon kohdentamiseen tarvittaneen joko ohjainprismaa, peilejä tai valokaapelia. Sitä vaan en ymmärrä, miten saisin valoa hukkaamatta tiivistettyä tuosta 10 mm x 30 mm mitasta kokoluokkaan 1 mm x 1 mm tai pienempään/hiukan isompaan, niin että energian saisi johdettua suoraan kohteeseen, tuhoamatta itse laitetta, jota ei näillä tehoilla Suomesta saa. Harmittaa, että laitteen teho riittäisi mutta tietämys ei tähän diy-jippoon, jota muutkin ovat tavoitelleet, vaikka se ei ole tämän laitteen suoraneinen käyttötarkoitus. Googlettamalla tämä ei selvinnyt, ja asiantuntija-apu olisi kullanarvoista.

Kommentit (20)

kastepiste
Seuraa 
Viestejä9

Olin siinä käsityksessä, että tuokin olisi diodi kuten kotikäyttöön tarkoitetuissa lasereissani, mutta eipäs olekaan. Pahoitteluni väärästä nimityksestä. IPL:stä ei tahdo löytyä teknistä tietoa muuten kuin tuotteen käytön kannalta: lamppu on kuitenkin tuon 30 mm mittainen "putki", jonka ympärillä on kotelossa peiliseinät. Se tuottaa salamavalomaisen välähdyksen eri aallonpituuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Eikös kupera linssi ole se kaipaamasi vekotin, joka kokoaa valonsäteet yhteen pisteeseen. Et ole tainnut leikkiä pienenä polttolasilla?

kastepiste
Seuraa 
Viestejä9

Kupera linssi on tullut lapsena tutuksi ja siksi sen tuossa kysymyksessä mainitsinkin :-) Sitä lienee vaikea saada kohdistettua noin pienelle alalle ja pidettyä paikoillaan ja oikealla etäisyydellä. Tuli kyllä mieleen, että jos sen voisi sijoittaa aivan kohteen lähelle ja laittaa väliin kontaktigeeliä, olisi edes jonkinmoisia mahdollisuuksia saada energia säilytettyä riittävänä. IPL:ää kun on tarkoitus käyttää niin, että hoitoikkuna on ihan ihossa kiinni. Linssin pitäisi varmaankin olla erittäin kupera? Olen kolunnut erinäisiä lasertarvikeliikkeitä Saksanmaalta netissä vaihtoehtoja pohtiessani, mutta yleensä valoa halutaan lähinnä kääntää tai hajottaa.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35420

Miten tuo toimii? Pumpataanko tuolla purkausputkella laseria vai kärvennetäänkö karvat sen valolla sellaisenaan? Nuo purkausputket ovat ilmeisesti xenonputkia, jotka tuottavat voimakkaita valonvälähdyksiä. Ne eivät ole lasereita. Sellaisia käytetään joskus pumppaamaan laseria (eli antamaan laseroivalle aineelle energiaa), mutta tuolla ei kerrottu mitään siitä toteutuksesta. Eivät ne kiteet mitä tuolla on näytä erityisemmin laserkiteiltä, mutta en tiedä noista lääketieteen laitteista.

Jos haluat käyttää purkausputken valoa sellaisenaan, tarvitset laitteen jonka nimi on nonimaging concentrator. Se kerää valoa laajalta alueelta ja kohdistaa sen pienemmälle alueelle. En tiedä pystyykö sellainen kuitenkaan noin suureen pakkaamisen, että neliösenttien alalta neliömilleille. Katso löytyykö Googlella myyjiä.

kastepiste
Seuraa 
Viestejä9

Paljon kiitoksia! Nyt ymmärrän, miksi sain haulla aina noita xenon-valoja. Tämä kärventää karvan juuren ihan sellaisenaan. Lämpöä syntyy, ja videotykin tavoin jää viilentelemään itseään tuulettimella vielä sammuttamisen jälkeenkin. Laser se ei kaiketi ole, ja laite on kertakäyttöinen, käyttöikä n. 6 vuotta lampun kestävyyden mukaan. Tämä osoittautui todella mutkikkaaksi ja erikoisosaamista vaativaksi jutuksi. Olisi hienoa hallita tekniikkaa tuollaisella tasolla... kaikenlaisia laitteita alkaa pikku hiljaa tulla kotikäyttöön ja tilattaviksi, ja suuri osa niistä ratsastaa sillä, että käyttäjillä ei ole eikä voi olla tarvittavaa asiantuntemusta. Kuitenkin joukossa on myös helmiä, mutta ne löytääkseen joutuu todella tekemään töitä. Tekniikka on lähinnä myyntivalttina, josta ei tarkemmin kerrota, eikä teho välttämättä riitä suunniteltuun tehtävään, mikäli vertailu nyt on edes tehty mahdolliseksi. On radioaaltoja, lasereita, sähkönjohtavuutta, ultraääntä ym. Siinä markkinassa olisi kuluttajaviranomaisilla tekemistä. Kiitän vielä kerran lämpimästi, ja alan nyt googlailemaan tuota laitetta.

kfa
Seuraa 
Viestejä2517

Fokusointi linssillä voi olla mahdollista, mutta silloin joutuu kyllä tarkkaan miettimään tehotiheyksiä. Liian suuri tehotiheys tuhoaa karvan juuren lisäksi muutakin ihon kudosta. Tuskin haluat pysyvää arpitatuointia ihollesi palovammojen parannuttua...

Seinillä olevat peilit tarkoittavat sitä, että aukosta ulos pääsevän säteilyn kulmahajonta on jo varsin suurta. Fokusoinnissa valonsäteen halkaisijaa pienennetään lisäämällä kulmahajontaa tai pidentämällä valopulssia. Koko ikkunan alueelta et millään saa valoa fokusoitua parin millimetrin täpläksi. Arvaisin, että laitteen rakenne on tarkoituksellisesti tehty sellaiseksi, että lisäfokusointi olisi mahdollisimman hankalaa.

Jos ikkunasta laitteen sisälle katsottaessa näkyy vain kiiltävää pintaa niin tehotiheyttä ehkä voi jonkin verran yrittää lisätä peittämällä ikkunan pinta-alasta vaikkapa 50% reukoista erittäin hyvällä peilillä. Tämä heijastaisi reunojen kohdalta ulos pyrkivän osan säteilystä takaisin laitteen sisälle, jolloin ainakin osa siitä palaisi lamppua ympäröivien peilien kautta uudelleen heijastuneena ulos peilien väliin jäävästä aukosta. Tehon heijastaminen takaisin lisää xenon-lampun kuumenemista, joten väläytysten välistä aikaa on pidennettävä. Tälläiseen virittelyyn liittyy aina riski siitä, että joko kallis laite tai vielä arvokkaampi laitteen käyttökohde hajoaa.

Pintaverisuonen tuhoaminen kuullostaa sellaiselta operaatiolta, joka kannattaa jättää ammattilaisten tehtäväksi. Itse tehdystä kauneus"hoidosta" voi jäädä rumat jäljet.

kastepiste
Seuraa 
Viestejä9

Kallista laitetta en halua vaarantaa ;-) Operaationa alle puolen neliömillin pinnallisen pikkusuonen "hitsaaminen" umpeen muutamasta pisteestä on todella pieni. Laserilla se tehdään tietyllä aallonpituudella, joka vaikuttaa vain oikean väriseen kohteeseen. Kotikäyttöön noita lasereita ei löydy kuin Kiinan markkinoilta. Sama juttu radioaaltolaitteilla, joissa johdin viedään kohteeseen ihon alle. Kemiallisista ruiskeista en innostu. En myöskään kuumennettavista neuloista. Laserilla terveyspuolikin asian hoitaisi, mutta tähtitieteeliseen hintaan. Arvostan tutkittuja ja turvallisiksi havaittuja laitteita, esim. USA:n terveysviranomaisten hyväksymiä. IPL:n käyttö perustuu siihen, että mukana on aallonpituuksia, jotka kuumentavat verisuonta. Muut voisi toki  suodattaa poiskin, mutta tässä se ei liene välttämätöntä. Suurempaa tuhoa saa aikaan räiskimällä ilman valon kohdistusta, sillä suonen ympäristökin kuumenee laajalta alueelta, ja palovaurioitakin saa aikaan, mutta teho ei riitä hoitamaan hommaa kerralla tai useammallakaan. En siis olisi tästä huolissani, mutta kiitokset kuitenkin huolenpidosta, joka toki lämmittää mieltäni. Jos kertoisin, mitä nykynaisten kotikauneushoidosta löytyy internetin myötä, saattaisit kauhistua pahemman kerran. Järki pitää olla mukana, ja kyky hankkia ja käyttää tietoa.

Jonkilainen light guide olisi tarpeen, ja sellaisista lähdin alunperin liikeelle. Ne kuuluvat yllättäen luokkaan Nonimaging optics (anidolic optics) eli oikeilla jäljillä olin mutta ala on teknisesti erittäin vaativa. Mielenkiintoinen oli esim. Compound Parabolic Concentrator, joka ei hukkaa energiaa, ja kohdentaa pienelle alalle, mutta ne, jotka kohdistavat pienelle alueelle ja sallivat suuren tulokulman, eivät kokoa riittävän isolta alueelta. Lisäksi hintaluokka oli n. 80 euroa. Yleensä liittyvät aurinkoenergian kohdentamiseen. Mielenkiintoista. En kuitenkaan haluaisi lähteä suunnittelemaan tai suunnitteluttamaan moista, vaan löytää jonkun selkeän diy-jipon jolla hoitaa homma omalla IPL:la. Toimisikohan esim. suorakulmainen mutta ei tasasivuinen lasikolmio niin, että sen kärkeen saisi kodistettua ilman että säteet palaisivat lamppua kuumentamaan...

kfa
Seuraa 
Viestejä2517

Jos haet suurta säteilyintensiteettiä niin laserdiodeita ja liittyvää optiikkaa ja valojohteita on kaupan esimerkiksi täällä:

http://www.roithner-laser.com/

http://www.edmundoptics.com/products/

En suosittele leikkimään lasereilla ellet oikeasti tiedä mitä teet. Silmä on kovin herkkä elin vaurioitumaan pienestäkin virheestä ja kunnolliset suojavälineet ovat kalliita.

Kun verisuonia poltetaan KTP - lasereilla...

http://www.lasertilkka.fi/laser-tilkka/laitetekniikka/quanta_ktp-laser

... (532 nm eli suuritehoinen versio vihreästä laserpointterista) ja KTP - kiteitä sekä tarvittavia pumppulasereita saa kaupan hyllystä niin en oikein ymmärrä tuota valon fokusoinnin teknistä ongelmaa. Jossakin päin maailmaa myydään valmiita 1 W laserpointtereitakin. En koko tuossa projektissa pitäisi riittävän tehotiheyden saavuttamista ongelmana. Kyllä näillä saa ihon palamaan. Itsekin olen kuumentanut fokusoidulla diodilaserilla hiilenpalasen punahehkuun. Sen tekeminen turvallisesti ja hallitusti on sen sijaan aivan eri asia.

Varsinainen ongelma on edelleen siinä, että kotikirurgiaan ryhtyminen ei yleensä ole kovin fiksua. Jos muutama sata euroa kosmeettisesta toimenpiteestä maksettuna on mielestäsi astronominen summa niin en todellakaan suosittele omatoimisuutta. Kaikki kaupalliseen toimenpiteeseen liittyvät riskit kasvavat diy-viritelmillä kertaluokkaa suuremmiksi, jolloin kommenttini arpitatuoinnista tai pysyvistä valon aiheuttamista pigmenttivaurioista ei todellakaan ole mikään vitsi. 

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

kastepiste kirjoitti:

Jonkilainen light guide olisi tarpeen, ja sellaisista lähdin alunperin liikeelle.

Sinulle ei riitä jonkinlainen kevyt opas, tarvitset todella tukevan johtajan. Parasta kun unohdat koko jutun.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Lyde19
Seuraa 
Viestejä8581

Tiedonsiirttolaitteissa valokuituun pukataan valoa ja kuidunpäässä valo on fokusoitu hyvin pienelle alalle. Näissä on käsittääkseni laser-led ja linssi jolla valo ohjataan kuituun.

kastepiste
Seuraa 
Viestejä9

Minulla on jo laite, jota haluan käyttää. Se on xenon-lampulla (kaasupurkauslamppu) varustettu kosmeettiseen käyttöön hyväksytty IPL-laite (intense pulsed light). IPL.-laitetta käytetään pienten verisuonten tuhoamiseen. Tämä laite vaan on tehottomampi kuin kaupalliseen käyttöön tarkoitetut. IPL-valossa on mukana kaikki aallonpituudet. Vaihtoehdot ovat joka suodattaa ylimääräiset aallonpituudet pois, jolloin voi räiskiä useamman kerran yhteen kohtaan (vaatisi suodattimen oikean värisestä materiaalista). Valo nimittäin tehoaisi vain pikkuisen verisuonen sisältämään veren väriaineeseen, johon se imeytyisi kuumentaen kohteen, joka poistuisi luonnollisesti ajan kanssa. Toinen vaihtoehto on kohdentaa valo tarkasti niin, että siitä saa tehoja irti. Menetelmä on ihan sama kuin kauneusklinikoissa. Kyse ei tosiaankaan ole mistään parin sadan euron jutusta palveluna ostettaessa.

Laserista ei ole kyse, enkä aio hankkia uutta laitetta, vaan pitäydyn tässä kosmeettiseen käyttöön kehitetyssä laadukkaassa laitteessani, joka toimii erinomaisesti siinä tarkoituksessa, johon se on tehty ja hyväksytty.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

kastepiste kirjoitti:
Minulla on jo laite, jota haluan käyttää.

---

Laserista ei ole kyse, enkä aio hankkia uutta laitetta, vaan pitäydyn tässä kosmeettiseen käyttöön kehitetyssä laadukkaassa laitteessani, joka toimii erinomaisesti siinä tarkoituksessa, johon se on tehty ja hyväksytty.

Kerrotko vielä, mikä nyt on ongelma?

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

kastepiste
Seuraa 
Viestejä9

Laite on tehty ihokarvojen juurten käräyttelyyn. IPL sinällään on ns. monitoimilaite. Sillä voi tehdä erilaisia kosmeettisia operaatiota, mm. häivyttää  pigmenttiä ja auringon aiheuttamia muutoksia sekä tuhota pieniä pintaverisuonia. Tavoitteena on tuhota pieniä pintaverisuonia, joissa on väriaineena hemoglobiini, johon säteily imeytyy toivotuin tuloksin.

Valitettavasti sellaisenaan käytettäessä laite pystyy kyllä kuumentamaan ihoa pienten pintaversuonten (kosmeettinen haitta, ei mitään isompia suonia) ympäriltä, mutta ei riittävällä teholla ja liian laajalta alueelta. Jos tuon 10 x 30 mm valon saisi kohdistettua tarkasti vain verisuoneen, se riittäisi hoitamaan homman. Filtteri aallonpituuksille laitteessani näyttää jo olevankin. Ainoa tapa on siis kohdentaa valoenergia yhteen pisteeseen.

Suurennuslasilla homma ei toimi, sillä siinä valon pitää tulla kaukaa polttopisteen syntymiseen, ja teho menee siinä. Laitteessa on peilein ympäröity 10 x 30 mm kolo, jonka pohjalla on 30 mm pitkä xenon-putki. Laite kohdistetaan suoraan iholle.

Suippenevaan heijastavaan kartioon suunnattu valo toimi, vaan kartio vain lämpenee. Kalansilmälinssi väärinpäin kartion pohjalla tai yksinään ei toimi. Mietin edelleen prismaa tai condenser lens- tyyppistä ratkaisua. Fresnel ilmeisesti ei kohdentaisi tarpeeksi tarkkaan. Monet auringonvalon kokoamiseen tarkoitetut ratkaisut taas kokoavat laajalta alalta valoa tai sitten tulo-lähtö -suhde on vaatimaton kun pitäisi kohdentaa näin tarkasti. Tarkoitus olisi käyttää tuo koko 10 mm x 30 mm säteily. Käsittääkseni kuituun valoa ei taida saada. Optiikan ei tarvitse olla kuvan siirtoon pystyvää, vaan valon kohdentamiseen pystyvä riittää - enkä tietenkään hae mitään kovin arvokasta ratkaisua. Onkohan tämä nyt ihan mahdoton yhtälö...

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Jos kerran laite on hyvä ja hyväksytty, niin miksi siihen pitäisi tehdä jotain muutoksia? Muutokset tekisivät siitä hyväksymättömän ja ehkä peräti vähemmän hyvän.

Minäpä veikkaan että sinun optiikan taidoillasi käyttämästäsi terminologiasta päätellen tuo yhtälö on paljon paljon kauempana kuin kuin tavanomainen mahdoton.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35420

Ei tuollaiseen ole helppoja ja halpoja menetelmiä. Yksinkertaiset prismat eivät toimi. Nykyään tuollaiset hoidetaan laserilla. Kotioloissa punahehkuinen rautalanka ajanee saman asian.

kastepiste
Seuraa 
Viestejä9

Laitteeseen ei ole tarkoitus tehdä muutoksia. Ajatuksena oli hyödyntää sopivaa apuvälinettä.

Laserillakin noita hoidetaan, etenkin Suomessa. IPL on alun perin kehitetty verisuonille, ja on laseria kevyempi ja uudempi hoitomuoto.  Ja tuli kyllä itsellekin mieleen tuo rautalanka ;-)

Punahehkuiseksi sitä ei tarvitsisi saada, riittäisi tuommoinen 70 astettakin. Radioaalloilla noita yleensä kuumennellaan... mutta esim. alibaban laite ei käyttäjäarvioiden mukaan toimi luvatusti, vaikka näyttääkin videolla toimivalta. Pitänee kysäistä noista isoista optisen alan taloista, jotka tulin itsekin aikanaan löytäneeksi. Onpahan sitten asia selvitetty pohjia myöten. Kiitoksia kaikille vaivannäöstä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat