Sukraloosi

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Oletteko huomanneet, että Coca-cola light sisältää nykyään sukraloosi nimistä makeutusainetta. Ilmeisesti kavahtivat aspartaamin liittyvää epäilyä, että se voi jossakin ideaalisessa olosuhteissa aiheuttaa bentseeniä virvoitusjuomiin. Tiedättekö mikä tämä uusi makeutusaine on miehiään. Liittyykö näihin yleisesti mitään terveysriskiä.

Sivut

Kommentit (20)

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
Analyytikko
Oletteko huomanneet, että Coca-cola light sisältää nykyään sukraloosi nimistä makeutusainetta. Ilmeisesti kavahtivat aspartaamin liittyvää epäilyä, että se voi jossakin ideaalisessa olosuhteissa aiheuttaa bentseeniä virvoitusjuomiin. Tiedättekö mikä tämä uusi makeutusaine on miehiään. Liittyykö näihin yleisesti mitään terveysriskiä.

Ahaa. Epäilinkin jotain koiruutta, kun maccarissa (häpeän, mutta... sitäpaitsi oli eka ja samalla viimeinen kerta tänä vuonna) tyrkyttivät kaupan päällisiksi tuollaista pulloa. En viitsinyt sanoa mitä he voisivat pullollaan tehdä, vaan kieltäydyin, kuten se kohteliaasti tehdäänki.

Yrittivät tehdä minusta koekaniinkin: ne siat!

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
Liittynyt31.3.2005

Jos juo Cokista kannattaa juoda tavallista, jos sekin maistuu pahalle siihen voi sekoittaa jotakin viinaa. Kossu ja Jallu ovat perinteisiä. Sitten menee alas, en takaa että pidemmän päälle pysyy sisällä. Se vaatii jonkin verran harjaannusta.

Lierikki Riikonen

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Liittynyt16.3.2005

Joku ehdotti joskus että Irakissa sotineiden amerikkalaisten sodanjälkeiset oireet johtuisivat päiväkausia kuumassa säilytetystä kevytkokiksesta, jonka aspartaami muuttui haitalliseksi niissä oloissa. Onko se teoria hylätty vai tutkitaanko asiaa vielä?

Vierailija

Sukraloosi Wikipedia.

Sukraloosi on keinotekoinen makeutusaine, joka keksittiin vuonna 1976. Se on makeudeltaan noin 500–600-kertainen sokeriin verrattuna. Maultaan se muistuttaa paljon sokeria. Sen ADI-arvo on 0–15 mg painokiloa kohti. Toisin kuin aspartaami se kestää hyvin kuumentamista ja pitkiä säilytysaikoja. Sukraloosin E-koodi on E955.

Sukraloosin keksivät Tate & Lylen tiedemiehet työskennellessään Queen Elizabeth Collegen tutkijoiden kanssa (nykyään osa King's College Londonia)

Kanada oli ensimmäinen maa, jossa sukraloosin (markkinanimenä Splendar) käyttö makeutusaineena hyväksyttiin vuonna 1991. Kanadan jälkeen yli 60 maata on hyväksynyt sukraloosin käytön, näiden joukossa mm. Australia vuonna 1993, Uusi-Seelanti 1996, Yhdysvallat 1998 ja Euroopan unioni vuonna 2004.

Tate & Lyle valmistaa sukraloosia tehtaallaan McIntohissa, Alabamassa, Yhdysvalloissa. Lisävalmistuskapasiteettia on rakenteilla Singaporeen.

Huhtikuussa 2006 Coca-Cola Light -juomassa aspartaami korvattiin sukraloosilla. Sukraloosia käytetään muun muassa ruokien, juomien, maitotuotteiden ja leivonnaisten makeuttamiseen mutta myös pöytämakeuttajana sokerin tapaan. Sukraloosi sopii myös diabeetikoille ja harvinaista fenyyliketonuriaa sairastaville, joille aspartaami ei sovi.

Sukraloosin kemiallinen kaava on C12H19Cl3O8, CAS-numero 56038-13-2, moolimassa 397,64 g/mol ja sulamispiste 125–130 °C. Sukraloosia valmistetaan klooraamalla valvotusti sakkaroosia eli tavallista sokeria.

Vierailija

Kerran tuo valmistetaan sokerista itsestään niin löytyykö siitä aspartaamin hyötyjä.

Siis eikö tuon luulisi aiheuttavan sokerin tavoin helpommin hampaiden reikiintymistä, läskiintymistä ym. vaikutuksia?

Vierailija

Kaikki takaavat että ei tule haittavaikutuksia, vaikka joisin 3 litraa limukaa päivässä? Kuinka pitkiä koesarjoja näiden kanssa on tehty. Eläinkokeissa ei ole ilmennyt mitään vai olemmeko me ne ensimmäiset eläimet?

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
Analyytikko
Kaikki takaavat että ei tule haittavaikutuksia, vaikka joisin 3 litraa limukaa päivässä? Kuinka pitkiä koesarjoja näiden kanssa on tehty. Eläinkokeissa ei ole ilmennyt mitään vai olemmeko me ne ensimmäiset eläimet?

Itse olen kovin varautunut näiden kemiallisesti muokattujen elintarvikkeiden suhteen. Sellaiset ruoka-aineet, joita ihmiset ovat vuosisatoja ennenkin syöneet, eivät voi olla kovin vaarallisia.

Eihän tuo aspartaamikaan ole mukamas vaarallista, mutta miksi siitä nyt sitten kuitenkin luovutaan?

Vierailija
tupakka
Kerran tuo valmistetaan sokerista itsestään niin löytyykö siitä aspartaamin hyötyjä.

Siis eikö tuon luulisi aiheuttavan sokerin tavoin helpommin hampaiden reikiintymistä, läskiintymistä ym. vaikutuksia?


Se on makeudeltaan noin 500–600-kertainen sokeriin verrattuna.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Liittynyt16.3.2005
borri317
tupakka
Kerran tuo valmistetaan sokerista itsestään niin löytyykö siitä aspartaamin hyötyjä.

Siis eikö tuon luulisi aiheuttavan sokerin tavoin helpommin hampaiden reikiintymistä, läskiintymistä ym. vaikutuksia?


Se on makeudeltaan noin 500–600-kertainen sokeriin verrattuna.

Toisin sanoen, sitä tarvii käyttää vain 1/500 sokerin määrästä eli hyvin pieniä ja vähän haitallisia määriä. Ellei siinä sitten ole jotain outoa jota sokerissa ei ole.

Vierailija
Ding Ding
borri317
tupakka
Kerran tuo valmistetaan sokerista itsestään niin löytyykö siitä aspartaamin hyötyjä.

Siis eikö tuon luulisi aiheuttavan sokerin tavoin helpommin hampaiden reikiintymistä, läskiintymistä ym. vaikutuksia?


Se on makeudeltaan noin 500–600-kertainen sokeriin verrattuna.

Toisin sanoen, sitä tarvii käyttää vain 1/500 sokerin määrästä eli hyvin pieniä ja vähän haitallisia määriä. Ellei siinä sitten ole jotain outoa jota sokerissa ei ole.

Klooria, joka on vapaana myrkyllistä... Olisi mielenkiintoista nähdä tuon rakenne.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat