Seuraa 
Viestejä4

Eli kyseessä biaseista ja fallaciesieista ja ajattelun tekniset virheet muutenkin kiinnostavat tällaisena aikana.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cognitive_biases

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fallacies

Ajatukseni lähti lentämään lyhyistä miehistä, miksi tilastojen mukaan saavat huonompaa palkkaa kuin muut sekä mediassa naiset hylkäävät näitä parisuhdekumppaneina ja yleisen mielipiteen sen sallien. Mediassakin käytetään tilanteesta aika rumaa kieltä, lyhyet miehet ovat vain ystäviä tai joku joka mainitsi hobbiteiksikkin sellaisia jotka olivat suomalaista keskipituutta vain muutamia senttejä lyhyempiä. Oman näkemykseni mukaan kyseessä pitäisi olla tasa-arvo kysymys, joka on niin yleinen yhteiskunnassamme ja maailmalla ettei sitä huomaakkaan ellei sitä aseta esille.

Jossain kirjassa oli maininta naisista yhteiskunnan vahvuutena, mitä enempi synnyttäjiä niin sen vahvempi yhteiskunta on ollut. Tämän takia miehet joutuvat menemään sotimaan tai asepalveluksiin ja menneinä aikoina miesten tarkoitus yhteiskunnalle on ollut tämän elinkaaren alkupäässä, sotatilanteissa miehen paikka on siellä tykinruokana. Mahdollisesti kirja oli Valtaojan Kaiken käsikirja mutta en ole varma.

Ihmisillä on tapana tehdä päätökset tunteella, jonka jälkeen aletaan vasta miettimään järkiperusteita jotka tukee alkuperäistä tunneperäistä päätöstä. Evoluutiossa on sellaiset ihmiset olleet vahvoilla jotka reagoivat pelolla nopeasti, eli jos jossain jokin rapisee niin sitä lähdettävä karkuun ja vasta sitten mietitään oliko saalistaja siellä vaiko ei. Tästä johtuen havannointimme toimii aluksi pelon kautta ja se voi erillaisilla fobioilla hallita ajatuksen lopputulemaa. Tämä pelkoajattelu on voinut aiheuttaa miksi ihmiset uskovat kaikenlaisiin hassuihin asioihin salaliittoteorioista vaihtoehtolääketieteisiin ja uskontoihin. Luonnollinen ajattelutapamme ei ehkä usein kuvaa todellisuutta.

Desmond Morrisin Alastomassa apinassa esitettiin ajatus että ihmiskunnan kehityskaaressa olisi ollut heimoyhteiskunta jossa liikuimme sen kokoisissa laumoissa jotka vastaavat kooltaan nykyistä ystäväpiiriämme. Tällaisissa yhteiskunnissa olisi ollut miespuoleinen alfa-uros jolta jokainen on täytynyt hakea hyväksyntää. Tällaisen puuttuessa nykymaailmasta joillakin olisi yhä tarve esittää hyväksyntää jollekkin entiteetille joka muodostaisi joidenkin uskontojen ydinajatuksen ja vallankäytön mahdollisuuden.

Minkälaisia muita ajattelun virheitä olette huomanneet ja ehkä millaisia vaikutuksia sillä on yhteiskuntaan?

Kommentit (2)

Overlander
Seuraa 
Viestejä1441

IhmemiesLocke kirjoitti:

Ajatukseni lähti lentämään lyhyistä miehistä

Minkälaisia muita ajattelun virheitä olette huomanneet ja ehkä millaisia vaikutuksia sillä on yhteiskuntaan?

Mahdoton nähdä miten Pekkarisen Tupee liittyy tähän, mutta noita ajattelun virheitä kuulee päivittäin ihan liikaa:)

Retard
Seuraa 
Viestejä28258

Aivokuvausten perusteella konservatiivit arvioivat riskejä korostuneesti oikean puoleisella mantelitumakkeella, joka säätelee mm. valintaa sellaisten reaktioiden väliltä kuin paetakko vaiko hyökätä, kun taas liberaalit korostuneesti vasemmanpuoleisella aivosaarekkeella, joka käsittelee mm. tunteita ja sosiaalisia prosesseja [1]. Konservatiivit ja liberaalit kiinnittävät huomionsa ympäristössään keskenään myös edelliseen ehkä liittyenkin hieman erilaisiin asioihin [2]. Liberaali esimerkiksi painottaa yhteiskunnan roolia kun taas konservatiivi yksilön roolia, joista laajempi lista täällä. Samoin liberaali kiinnittää enemmän huomiota moraalisissa päätöksissään vahinkoon ja reiluuteen eikä kiinnitä yhtä paljoa huomiota siihen kuka on toiminnasta vastuussa, ketkä ovat asiassa sisäryhmää tai puhtauteen (purity), konservatiivien kiinnittäessä huomionsa edellisiiin seikkoihin suurin piirtein yhtä paljon [3]. Konservatiivien ja liberaalien biassit ja erot niissä voisi kai teoriassa päätellä jollain tasolla edellisten tietojen pohjalta. En tosin ole itse spekuloinut mahdollisia biasseja, tältä pohjalta, vaikka aihe, eli "kognitiiviset biassit" ja varsinkin yhteiskunnallisella tasolla kiinnostavat minuakin kovasti.

Kokonaan toinen asia on sitten vielä se, miten tällä tavalla erotellut mahdolliset biassit väestössä näkyisivät suomalaisessa yhteiskunnassa, sillä konservatiivit ja liberaalit eivät sijoitu suomalaisessa poliittisessa kartassa yhtä selkeisiin blokkeihin kuin Jenkeissä vaan ovat hieman ripoteltuna eri puolueisiin.

Viitteet:

[1] http://thescienceexplorer.com/humanity/neuroscience-reveals-differences-...

[2] http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid...

[3] https://www.ted.com/talks/jonathan_haidt_on_the_moral_mind

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat