Seuraa 
Viestejä4141

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blog/show?id=2119722%3ABlogPos...
Kysymyshän kuuluu, kuka maksaa, VAPO:han totesi kannattamattomaksi.

Kommentit (11)

Vierailija

Tervetuoloa kiinalaiset.
Jos tuonatoliikehdintä alkaa jo kääntyä näin päin niin olisikohan Suomessa jo palkatkin kohdallaan.

Muutama saman kokoluokan ulkomaalainen bisnes lisää niin jo alkaa suomessa elintaso kohota.

Tämä on sitä toivottavaa "mamuamista". Asiantuntijaa tuodaan mukana ja suomalaista työvoimaa palkataan ja suomalaisista materiaaleista raaka-aineet. 

Kiinalaiset haluaa vaan tehdä bisnestä. Ne ei häriköi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Kiinalaiset muuten osaa arvostaa luotettavuutta.
Ne ei vaihda tavarantoimittajaa pelkän hinnan perusteella. Heille henkilösuhteet on myös tärkeä osa bisnestä.
Nimimerkillä 7 vuotta kiinalaisten kanssa vientihommissa.

Kiinalaisyhtiö suunnittelee miljardin biodieseljalostamoa Kemiin – "Uusi vaihe Suomen teollisessa historiassa"
Jos hanke etenee aikataulussaan, biodieseljalostamon rakentaminen alkaisi jo ensi vuonna, Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Pekka Koponen kertoo. Kaupallisessa käytössä laitos olisi vuoden 2019 loppuun mennessä. Lopullinen investointipäätös on tarkoitus tehdä tämän vuoden lopussa.

Kemin ja Kemijärven biotehtaat eivät kilpaile: lopputuotteet erilaiset 

Kiinan johtaviin bioenergiatoimijoihin kuuluva Kaidi suunnittelee rakentavansa Kemiin biodieseljalostamon. Se käyttäisi pääraaka-aineenaan energiapuuta. Kokonaisinvestoinnin arvo olisi jopa miljardi euroa, sanoo Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Pekka Koponen.

Biodieseljalostamo olisi ensimmäinen laatuaan niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti.

Kiinalaisyhtiö Kaidi kertoi suunnitelmistaan tarkemmin tänään keskiviikkoaamuna Helsingissä järjestetyssä tiedotustilaisuudesssa. Tilaisuudessa oli paikalla Kaidin, Kemin kaupungin sekä työ- ja elinkeinoministeriön edustajia.

"Kukoistus rakentuu vanhalle pohjalle"

Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Pekka Koponen sanoi tiedotustilaisuudessa, että Suomessa viime vuodet ovat olleet hankalia. Maassa on ollut myös puhetta siitä, onko kyseessä uuden ajan alku.

Meillä on kuitenkin kaikki edellytykset sille, että nousemme uuteen kukoistukseen, Koponen vakuutti.

– Se rakentuu vanhalle pohjalle. Meillä on vahva maa, joka pystyy osaamisellaan houkuttelemaan ulkomaisia investointeja, hän sanoi.

[Pekka Koponen tiedotustilaisuudessa Finlandia-talossa Helsingissä.]
Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Pekka Koponen tiedotustilaisuudessa Finlandia-talossa Helsingissä keskiviikkona. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kemiin suunniteltavan biodieseljalostamon työllistämisvaikutukset olisivat rakentamisvaiheessa noin 4 000 henkilötyövuotta, tiedotustilaisuudessa todettiin. Pysyviä työpaikkoja jalostamossa olisi noin 150. Valmis biodieseljalostamo tuottaisi noin 200 000 tonnia biopolttoaineita vuodessa, siitä kolme neljäsosaa olisi biodieseliä ja loppu biobensiiniä.

Jalostamon rakentaminen alkaisi jo ensi vuoden aikana, jos hanke etenee aikataulussaan. Lopullinen investointipäätös on määrä tehdä tämän vuoden lopussa, Koponen totesi. Kaupallisessa käytössä laitos olisi vuoden 2019 loppuun mennessä.

Kiinalaisyhtiö perustettu vuonna 1992, arvo yli seitsemän miljardia

Kaidi Finland on tänä vuonna perustettu uusiutuvaa energiaa tuottava yritys. Sen omistaa kiinalainen Sunshine Kaidi New Energy Group, joka kuuluu Kiinan suurimpiin biotaloustoimijoihin. Yhtiöllä on biomassajalostamoita eri puolilla Kiinaa ja lisäksi Vietnamissa.

Kaidi on perustettu vuonna 1992. Sen arvoksi on määritelty yli seitsemän miljardia euroa, ja työntekijöitä sillä on yli 8 000.

Nyt alkanee uusi vaihe Suomen teollisessa historiassa, Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Pekka Koponen arvioi tämänaamuisessa tiedotustilaisuudessa. Projektin taustalla on ollut tarve korvata fossiilisia polttoaineita biopolttoaineilla, hän kertoi.

Hänen mukaansa Suomi on poikkeuksellisessa asemassa Euroopan markkinoiden kehittämisessä, useastakin syystä: Yksi syy on muun muassa se, että Suomessa on vahvaa asiantuntemusta metsäteollisuudesta, maassa koulutetaan eniten metsäteollisuuteen erikoistuneita insinöörejä maailmassa. Suomessa on myös toimiva puumarkkina ja hyvin saatavilla oleva ja kilpailukykyinen korjuuteknologia.

Kaidi on luvannut sijoittaa merkittävästi rahaa hankkeeseen, tiedotustilaisuudessa kerrottiin. Summaa ei kuitenkaan tarkennettu.

Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson sanoi tilaisuudessa, että Kiinan investointipanos EU:ssa on erittäin suuri ja nyt Suomikin pääsee kunnolla osalliseksi siitä. Suomen hallitus taas haluaa saada suomalaispuun liikkeelle ja uusia tuotteita metsistä.

Myös Pohjois-Suomen aluetalous piristyy, Gustafsson totesi. Tarkoitus on rakentaa vahvaa vientiä, Koponen lisäsi.

Suomalainen puulaji soveltuu hänen mukaansa biodieselin valmistukseen hyvin. Kumppaneista kerrotaan myöhemmin tänä vuonna.

Ministeri: Tällaisia uutisia Suomi kaipaa

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) on tyytyväinen kiinalaisen Kaidin keskiviikkoiseen ilmoitukseen. Lindströmin mielestä kyseessä on juuri sellainen uutinen, "joita maamme tällä hetkellä kipeästi kaipaa".

– Hallituksen täytyy varmistaa, että Suomi on jatkossa entistä houkuttelevampi kohde niin kotimaisille kuin ulkomaisille investoinneille, jotta maamme talous ja työllisyys saadaan nousuun, työministeri sanoo tiedotteessa.

Kemin seutu on jo ennestään merkittävä alue Suomen vientiteollisuuden näkökulmasta, tiedotteessa todetaan. Alueen toimivasta infrasta onkin välttämätöntä pitää huolta.

Vierailija

Heikki Nivala: Kaidi on minulle tuntematon yhtiö

Heikki Nivala sanoo, että hänelle on outo tuo Kemiin biodieseljalostamoa perustava Kaidi, kiinalaisyhtiö.

– Nimen olen joskus kuullut, mutta en ole koskaan siihen lähemmin perehtynyt, saati tavannut yhtiön henkilöitä. Ja ehkäpä juuri siksi, että he toimivat nimenomaan tuolla polttoainepuolella.

Tästä voidaan päätellä, että Kaidi ei liioin ole, eikä ole ollut Kemijärven uuden sellutehdashankkeen takana. Investoijaa kun ei toistaiseksi paljasteta.

NotYet
Seuraa 
Viestejä4141

Tuskin kiinalaiset ovat keksineet mitään uutta prosessia, saksalaiset aikoinaan ja etelä-afrikkalaiset myöhemmin olosuhteiden pakosta valmistivat polttoaineita oliko se TF-menetelmällä.  Sama lienee suunnitelmissa, mutta EU-direktiivit jatkossa (velvoite uusiintuvien käyttöön, sijainti EU-alueella jne.)  ja Suomen hallituksen kärkihanke, saattaa toteutua.

Vierailija

Kiinalaisilla vo olla muutakin mielessä. Valtio tukee siellä laajentumispyrkimyksiä ja kiinalaisen teknologian tunkua maailmalle. Eli taustalla todenäköisesti on pitemmän tähäyksen suunitelmaa, mahdollisesti valtion tukemana. HuaWei on malliesimerkki kiinalaisesta firmasta joka lähti lentoon valtion rahoituksella ja kauppaa vermeitään nyt ympäri maailmaa.

http://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/mikko-kara-biodiesellaitoks...

Mikko Kara: Biodiesellaitoksessa ei kansantalouden kannalta järkeä

Kiinalaisyhtiön suunnittelema biodiesellaitos saa täystyrmäyksen alan läpikotaisin tuntevalta Mikko Karalta. Kara työskentelee nykyään konsulttiyhtiö Gaiassa ja on tehnyt pitkän uran VTT:llä.

– Jos joku tällaisen riskin haluaa ottaa ja valtio sitä riskiä vielä jollain lailla laimentaa niin siitä vaan, mutta kansantalouden kannalta en pidä hanketta järkevänä, Kara sanoo.

Kara oli avainhenkilö Vapon ja Metsäliiton Kemiin muutama vuosi sitten kaavailemassa miljardiluokan biodieselhankkeessa. Hanke kaatui, vaikka EU:kin oli luvannut sille sata miljoonaa euroa investointitukea.

Nyt Kemiin suunnitella biodiesellaitoksella ei ole yhteyttä Vapon ja Metsäliiton hankkeeseen.

Karan käsityksen mukaan kiinalaisinvestorin suunnittelema laitos perustuisi kiinalaiseen teknologiaan. Myös laitoksen kokoluokka on Karan mukaan pienempi kuin Vapon ja Metsäliiton kariutuneessa hankkeessa.

– Suomalaiselle puulle löytyy parempia käyttökohteita kuin tällaiset massatuotteet, joissa sen erityisominaisuudet eivät säily. Sama lopputuote voidaan tehdä kilpailukykyisemmin brasilialaisesta eucalyptuksesta tai sokeriruokojätteestä.

Karan mukaan biodiesellaitoksen rakentamiseen liittyy ”huomattavia riskejä”. Lisäksi se vaatii hänen mukaansa tavattomasti valtion tukea.

Vapon ja Metsäliiton hanke kaatui Karan mukaan kolmeen syyhyn.

Ensiksikin puun kestävyyskriteereihin liittyi poliittinen riski. Karan mukaan jäi epämääräiseksi, miten pohjoisessa hitaasti kasvava puun rooli tulkitaan.

Toinen syy liittyi teknologiaratkaisuun. Saksalainen toimittajan teknologia tuli käytettävyydeltään ylivoimaisen kalliiksi.

Kolmas syy liittyi markkinariskiin. Biodieselin hinta on sidottu raakaöljyn hintaan. Mitä halvempaa raakaöljy on, sitä enemmän biodiesel tarvitsee valtiontukia.

Karan mielestä näillä öljyn hinnoilla isosta biodiesellaitoksesta uhkaa tulla tuulivoimatukien kaltainen miljardien tukiautomaatti.

– Itse en sellaisia asioita halua olla edistämässä, ja näen sen muutekin aika mahdottomana bisneksenä, Kara sanoo.

NotYet
Seuraa 
Viestejä4141

Hauska kommentti tuolta VTT:n tutkijalta, ei edistäisi bisnestä mutta tutkii kyllä, tämähän onkin  VTT:n syvin tarkoitus!

Kiinalaisella emoyhtiöllä tuossa ei liene mitään bisnesriskiä, kaikki mahdolliset Suomen ja EU:n tuet, jos kaatuu, niin suomalainen tytäryhtiö.

Jotkut oli huolissaan Lapin metsistä, tuskin sieltä kannatta rahdata  raaka-ainetta vaan Kanadasta tai Norsunluurannikolta, eiköhän HELEN:kin tuo pellettinsä Kanadasta.

NotYet
Seuraa 
Viestejä4141

Tuota kun eppäilin, josko kiinalaiset ovat keksineet pyörän uudelleen, niin kyllä. Kaidi on ostanut Westinghouselta plasmakaasutus teknologian, jolla kaasutuslämpötila on 4000C, aika hurja lämpötila, liekkö enää kysymys kaasusta? Nopea pyrolyysi muistaakseni tapahtuu n. 500 asteessa, sen laitteetkin kestää, mutta 4000 astetta??

Vierailija

Kiinalaiset katsoo pitkälle tulevaisuuteen. Ne haluaa olla osallisena kaikessa mahdollisessa. Mm. suomalainen kesksintö "silmäpyssy" on osittain niiden omistama ja rahoittama, Jolla myöskin. Eli ne pyrkii osallisiksi kaikkeen mahdolliseen ja usein taustalla on valtionn rahaa. Ne levittäytyy pikkuhiljaa kaikkialle ja elävät rauhassa ympäristön kanssa.
Samaan aikaan suojelavat omia markkinoitaan ja jos sinne mielii päästä on perustettava kiinalaisten kanssa yhteistyöyritys. Isossa populaatiossa on voimaa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat