Seuraa 
Viestejä45973

Muistakaapa luuppailla Prisma: Supertulivuori
TV1 19:05

Yhdysvalloissa Yellowstonen kansallispuistossa pelätään tulivuorenpurkausta, jonka tuhka saattaisi peittää myös koko Euroopan. Tiedetään, että alueella on aiemmin ollut kolme suurta purkausta. Tuotanto BBC. Stereo.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (37)

Kyseisestä tulivuoresta oli joitain viikkoja-pari kuukautta sitten (en tarkkaan muista) nelosen Alaston Tiede-sarjassa sunnuntaina ohjelma. Sellaisen jenkkijeesustelun jälkeen en todellakaan jaksa uskoa tuohon. ei millään pahalla mutta sen sarjan ylidramaattisuus vie uskottavuuden kaikelta. ja pari viikkoa sitten kyseisessä sarjassa puhuttiin maan ulkopuolisesta elämästä ja miten sen tutkimiseen jenkeissä kuluu miljoonia ja taas miljoonia dollareita. En oikeasti seuraa sarjaa mutta kyttään ajoissa Discoveryn eläinlapsia

Prismassa yleensä pysytään asialinjalla eikä lähdetä populistisesti maalailemaan utopistisia skenaarioita, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olinkin jo monta vuotta ihmetellyt, että eikö kukaan popularisti tartu tähän Yellowstone-juttuun. On se sentän aika mielenekiintoista, että siellä on paukahtanut kolmesti, aina noin 600.000 vuoden välein. Ja että edellisestä kerrasta tosiaan on jo yli 600.000 vuotta. Niin, ja joka kerta on ilmaan lentänyt (ja alas satanut) tuhkaa noin 100-200 kertaa Pinatubo v. 1992. Nämä mittakaavat ja jaksot ovat sentään olleet tiedossa ainakin 20 vuotta.
Jaksotukseen kyllä kuuluu sekin, että ei se purkausväli niin kovin tarkkaan ole 600.000 a. Sitäpaitteen systeemi on sen verran tarkassa seurannassa, että jos isompi paukku tekee tuloaan, niin siitä tulee merkkejä jo monta vuotta etukäteen. Eli aika turvallisin mielin tässä voi olla ja ottaa varsinkin ne jenkkien "dokkarit" lähinnä hupiohjelmina, joissa asia on piilotettu aika taitavasti visuaalisten efektien taakse.
Nii, ja jos tilaisuutta tulee muutenkin käydä tuollapäin maailmaa, kannattaa ehdottamasti varata ainakin pari päivää kierrokselle Yellowstonessa; yksikään luonnossa liikkumisesta tykkäävä ei tule sitä katumaan.

Ei jenkkien ylidramatisointi vain pahasta ole,
maailmalla sattuu outojakin asioita, vaikkapa
Aasian tsunami.

Nyt olen hyvin onnellinen siitä, että ehdin käydä
kahdesti World Trade Centerissä. Käyn heti
uudessakin, ennenkuin rättipäät sen taas
kaatavat

Kyllähän dokumentista hyvin kävi ilmi ne valtaisat globaalit tuhot jotka purkautuminen aikaansaisi. Tosin, eihän se oikein mitään vastauksia siihen tärkeimpään kysymykseen tietenkään antanut - koska? Eli kyseinen kaldeera voi purkautua yhtä hyvin tänään kuin kymmenien tuhansien vuosien päästä. Dokkari oli lisäksi omaan makuuni hieman liikaa dramatisoitu ja kuorrutettu kaikennäköisin efektein.

Ja lisäyksenä vielä, niin dokumentin mukaan Yellowstonen purkauksen ajankohdan ennustaminen on erityisen vaikeata, koska normaalit ennusmerkit ovat siellä kokoajan näkyvissä. Toisaalta vaikka varoitus saataisiin viikkojakin etukäteen, niin paljon mitään ei kuitenkaan purkauksen suuruuden takia ole tehtävissä ihmishenkien säästämiseksi. Korkeintaan voidaan evakoida ihmiset turvaan suoran magmavirran tieltä ja näin ainakin hetkellisesti säästää muutama tuhat ihmishenkeä.

Kasvihuoneilmiö on koko ajan päällä. Muuten olis tosi kylmää. Ison tulivuoren purkaus taasen viilentää aina ilmastoa, sitä enemmän mitä enempi tuhkaa ja rikkidioksidia ilmakehään tulee, vaikuttaa siis ns. ydintalven tapaan.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46542
patse
Sitäpaitteen systeemi on sen verran tarkassa seurannassa, että jos isompi paukku tekee tuloaan, niin siitä tulee merkkejä jo monta vuotta etukäteen.Ehkä, ehkä ei. Tulivuoret eivät aina ole ennustettavia. Toisaalta meidän kannaltamme se on ihan sama saadaanko purkauksesta tieto etukäteen vai ei - ja tuskin se lähiseudun asukkaitakaan paljoa pelastaa. Sen verran rajusta asiasta tuossa on kyse.


Eli aika turvallisin mielin tässä voi olla ja ottaa varsinkin ne jenkkien "dokkarit" lähinnä hupiohjelmina, joissa asia on piilotettu aika taitavasti visuaalisten efektien taakse.Niin, todennäköisyys joutua itse kärsimään Yellowstonen tulivuoritoiminnasta on tosiaan äärimmäisen pieni. Siihen ei tosin kannata tuudittautua, että ihminen voisi jotakin vaikuttaa tulivuoren toimintaan.


Nii, ja jos tilaisuutta tulee muutenkin käydä tuollapäin maailmaa, kannattaa ehdottamasti varata ainakin pari päivää kierrokselle Yellowstonessa; yksikään luonnossa liikkumisesta tykkäävä ei tule sitä katumaan.

Jep, jos sitä olisi jenkkeihin pakko mennä, Yellowstone olisi ehkä se paikka jonka valitsisin.

Crash
Päästäänkö purkauksen jälkeen tarkastelemaan ihan oikeaa kasvihuoneilmiötä?

Jep jep jep. Ne lupas että rikki ja jotku muut hippuset nousee stratosfääriin, missä ne blokkaa aurinkoa pari kolme vuotta.

Max Plank instituutin jossain mallissa näky, että päiväntasaajan alue olis kylmempää ku täällä pohjosessa.

10.4. Supertulivuori (Supervolcano – The Truth About Yellowstone / BBC)

Yhdysvalloissa Yellowstonen kansallispuistossa pelätään supertulivuorenpurkausta, jonka tuhka saattaisi peittää myös koko Euroopan. Tiedetään, että alueella on aiemmin ollut kolme suurta purkausta noin 600 000 vuoden välein ja tuo aika on jo kulunut viimeisimmästä purkauksesta.

2,1 miljoonaa vuotta sitten 2 450 km³ purkaustuotteita
1,3 miljoonaa vuotta sitten 280 km³ purkaustuotteita
0,63 miljoonaa vuotta sitten 1 000 km³ purkaustuotteita

Globaalit tuhot jotka purkautuminen aikaansaisi:

Jos Yellowstonen supertulivuori purkautuu täydellä voimallaan, muuttuu elämä koko planeetallamme, se olisi ihmisen historian suurin luonnonmullistus. Superpurkauksessa ilmaan lentäisi 1 000 kuutiokilometriä tuhkaa. Muutamassa päivässä tuhkapilvi peittäisi Pohjois-Amerikan lisäksi mm. koko Euroopan. Purkauksen uskotaan olevan jopa 1 000 kertaa voimakkaampi kuin historiasta tunnetun St. Helenan purkauksen.

Krooninen fluoroosi. Alas satava fluori aiheuttaisi ympäri palloa, eniten kuitenkin Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa ruuasta saadun fluorimyrkytyksen, joka tuhoaisi ihmisten luuston ja aiheuttaisi kovaa kärsimystä sekä erittäin suuren kuolleisuuden vuosikausiksi.

Stratosfääriin joutuva rikki. Aiheuttaisi auringonvalon heijastumisen voimakkaasti takaisin avaruuteen, josta seuraisi dramaattinen lämpötilan lasku koko maapallolla. Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa keskilämpötilan lasku olisi vähintään 12 astetta 3-10 vuoden ajaksi.
Lunta sataisi useiden vuosien ajan läpi vuoden lähes koko Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Yleisestä kylmenemisestä aiheutuisi ihmiskunnan historian suurin katastrofi, maanviljelyksen keskeytyminen vuosiksi ja nälänhätä koko maailmassa.
Tropiikissa ympäristötuhot olisivat vielä vuosikausia ympärivuotista talvea viettäviä Pohjois-Amerikkaa ja Eurooppaa rajumpia, eli käytännössä koko kasvisto ja eläimistö kuolisi olosuhteiden muuttuessa täysin.

Satava tuhka. Koko Pohjois-Amerikka olisi metrien tai senttien tuhkakerrosten peittämä ja myös Euroopassa sataisi tuhkaa huomattavasti. Yhdysvalloissa tuhkan painon takia ihmisiä kuolisi huomattavasti rakennusten sortuessa. Hyvin suuri määrä ihmisiä kuolisi Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa pikkuhiljaa hienojakoisen tuhkan aiheuttamiin keuhkosairauksiin.

Pyroklastinen pilvi Yellowstonen kansallispuiston lähistöllä tappaisi käytännössä kaikki ihmiset ja eläimet sekä kasvit alueella.

Koko ihmiskunta siis joutuisi vuosikausien, jopa vuosikymmenten ajan jatkuvien seuraamisvaikutusten kouriin ja nykyinen elämäntapamme romahtaisi täysin.

Pystyisikö Al-Qaida muutamalla oikein sijoitetulla ydinpommilla aiheuttamaan Yellowstonen kansallispuiston supertulivuoren purkauksen?

Sanosse

Pystyisikö Al-Qaida muutamalla oikein sijoitetulla ydinpommilla aiheuttamaan Yellowstonen kansallispuiston supertulivuoren purkauksen?

Ei mitään vaikutusta. Pikkupoikien näpertelyä. Pommit pitäisi ensinnäkin saada sijoitettua magmakammioon, ja en keksi miten sellainen onnistuisi. Toisaalta muutamalla paukulla tuskin olisi juurikaan vaikutusta. Magmakammion purkaantuminen tarvii paineen nousun, joka helpoiten aiheutuu lisäämällä sinne kaasua ja lisää magmaa, sekä nostamalla mahdollisesti lämpötilaa. Eli jos ne pommit onnistuttaisiin laittamaan magmakammioon, jonka koko tuolla on arvioiden mukaan 40-60*60-80-8-10km riippuen vähän arvioijasta, niin en jaksa ajatella mikä vaikutus olisi? Voisihan sieltä jotain ulos tullakin...

Miksi edes mietttiä paukuttelua? Kyllä se ajallaan purkautuu itsestäänkin. Joku mainitsi tuossa aiemmin tulivuorten purkautumisen ennustamisesta ja sen helppoudesta. En kuitenkaan olisi varma ennusteiden paikkansa pitävyydestä tässä tapauksessa. Yellowstonessa on kysymys kalderaräjähdyksestä, eli laava ei purkaudu varsinaisesti purkauskanavaa pitkin, kuten tulivuorissa ja rakopurkauksissa. Kalderassa koko kaldera räjähtää tai purkautuu useasta kohtaa. Magma on huomattavasti sitkaampaa kuin esim. rakopurkauksissa ja purkaustutotteiden määrät ovat tajuttoman suuria. Meillä ei ole kirjoitetun historian ajalta juuri mitään kokemusta asiasta, eikä varsinkaan tällaista jysähdystä, mikä odotettavissa on, joten en välttämättä luottaisi ennusteiden paikkansapitävyyteen tai ylipäätänsä ennustettavuuteen.

Tuskin tuo kuitenkaan minun aikanani mihinkään muuttuu. Tai ehkä sittenkin. Pakko sanoa, että edes minä en ole niin hullu, että toivoisin tuon näkeväni. Onhan meillä muuten Euroopassakin vähän samanlainen, Kanarian saarethan ovat periaatteessa jonkinnäköisen kalderan reunoja ja pienempiä purkauskanavia, jos olen oikein ymmärtänyt?

totinen
Seuraa 
Viestejä4887

Tiedemiesten mukaan on epätodennäköistä, että suurpurkaus olisi tulossa lähiaikoina.

Geotimes
In the BBC-Discovery Channel docudrama Supervolcano, Yellowstone volcano erupts violently, sending hundreds of cubic miles’ worth of debris into the atmosphere and creating plumes of ash and debris that race at hundreds of miles an hour. Although this type of eruption has happened in the geologic past, scientists say an eruption of that magnitude is unlikely to happen anytime soon. Courtesy of Discovery Communications.Kahta eri dokumenttifilmiryhmää (BBC ja National Geographic) Yellowstonen supertulivuoridokumentin teossa avustaneen tiedemiehen kokemuksia filminteosta: "Naivin oletukseni mukaan filmin tekijät ensin haastattelesivat ja sitten tekisivät filmin oppimastaan. Molemmissa tapauksissa tuntui kuin roolit olisi kirjoitettu etukäteen ja filmiryhmä etsi tarmokkaasti tiettyjä avainrepliikkejä jotka sopivat heidän haluamaansa roolijakoon."
Geotimes
My naïve assumption was that the filmmakers would interview their subjects and then synthesize the results of what they had learned. In both cases, though, we felt as if our roles had been scripted beforehand and that the filmmakers relentlessly pursued several key quotes that fit neatly within their desired narrative.

BBC:n ohjelmaa muokattiin myöhemmin vastaamaan enemmän totuutta, vaikkakin se jäi harhaanjohtavaksi purkausriskin osalta. National Geographin ohjelma hyllytettiin ja tilalla esitettiin tasapainoinen ohjelma.

http://www.agiweb.org/geotimes/june05/f ... lcano.html

Olisikohan mahdollista ydinlatauksia posauttelemalla aikaansaada pienempiä purkauksia, jotka laskisivat painetta magmakammiossa ja siten lykkäisivät sitä todella massiivista purkausta?

Sanosse
Pystyisikö Al-Qaida muutamalla oikein sijoitetulla ydinpommilla aiheuttamaan Yellowstonen kansallispuiston supertulivuoren purkauksen?

Ydinpommien aiheuttamilla maanjäristyksillä voisi olla arvamattomia seurauksia magmasäiliöön sekä purkausreitin tulpan heikentymiseen. Jos osa magmasäiliöstä romahtaisi, joka nostaisi jäljelle jääneen säiliön painetta ja samalla purkausreitin maaperä heikentyisi, purkaus saattaisi käynnistyä.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46542
Tollukka
Olisikohan mahdollista ydinlatauksia posauttelemalla aikaansaada pienempiä purkauksia, jotka laskisivat painetta magmakammiossa ja siten lykkäisivät sitä todella massiivista purkausta?

Tuskin. Geologisiin prosessihin liittyvät voimat ja energiat ovat jotain aivan muuta kuin ihmisen pommeillaan aikaansaamat. Ja ilmiöiden mallintaminenkin on niin lapsenkengissään, että vaikka käytössä olisi Tsar Bombaa tuhansia kertoja voimakkampia pommeja, kukaan ei osaa sanoa mitä niillä pitäisi tehdä jotta vahingot jäisivät hyötyjä pienemmiksi.

totinen
Peksu

Onhan meillä muuten Euroopassakin vähän samanlainen, Kanarian saarethan ovat periaatteessa jonkinnäköisen kalderan reunoja ja pienempiä purkauskanavia, jos olen oikein ymmärtänyt?
Vesuvius on lähin supertulivuori, tosin paljon pienempi kuin Yellowstone

No en vielä laskisi supertulivuoreksi, tai no olkoon pikkuruinen supertulivuori

Neutroni
Tollukka
Olisikohan mahdollista ydinlatauksia posauttelemalla aikaansaada pienempiä purkauksia, jotka laskisivat painetta magmakammiossa ja siten lykkäisivät sitä todella massiivista purkausta?Tuskin. Geologisiin prosessihin liittyvät voimat ja energiat ovat jotain aivan muuta kuin ihmisen pommeillaan aikaansaamat. Ja ilmiöiden mallintaminenkin on niin lapsenkengissään, että vaikka käytössä olisi Tsar Bombaa tuhansia kertoja voimakkampia pommeja, kukaan ei osaa sanoa mitä niillä pitäisi tehdä jotta vahingot jäisivät hyötyjä pienemmiksi.

Hmh, jos oikein muistan, niin dokumentissa mainittiin tällaisen superpurkauksen vastaavan voimakkuudeltaan tuhatta Hiroshiman pommia joka sekunti. Hiroshiman pommihan oli jotain 20 kilotonnia, nykyiset isot pommit ovat luokkaa kymmeniä megatonneja, siis tuhat kertaa Hiroshiman pommin kokoisia.

Liikutaanko siis sittenkin samoissa energioissa, vai vaatiiko purkauksen käynnistäminen sitten paljon isompia energiamääriä?

Sopivan räjäytyskohdan määrittäminen olisikin varmasti toinen juttu...

Näissä kokoluokissa ei pystyta poraamaan kallioon aukkoja, joista enin paine purkautuisi pidemmän ajan kuluessa?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat