Seuraa 
Viestejä26
Liittynyt6.11.2014

Olen lukenut tietoja lipeän/postaskan valmistuksesta koivutuhkasta, mutta niissä on ristiriitaista tietoa.
(Tiedän: lipeää saa kaupasta jne. tiedän myös, että lipeän keitto on vaarallista jne.).

Perusohje: koivutuhkaa pataan, joissakin alas suodatinviritelmä (puuristikko, olkia tms.), kuumennetaan vettä ja anneteaan saostua.

Jossain ohjeissa lipeä otetaan pinnasta (jos ei ole suodatinta). Jossain lipeä otetaan alhaalta hanasta (jos on suodatin).

Miten se on mahdollista, että joskus se lipeä/postaska olisi pinnassa ja joskus pohjalla?
Onko se edes samaa ainetta jos voi olla pohjalla ja pinnassa?

Kommentit (2)

o_turunen
Seuraa 
Viestejä11893
Liittynyt16.3.2005

Puun tuhkassa on paljon muitakin aineita kuin kaliumkarbonaatti.

Kalsiumkabonaattia on 25...45 %. Kaliumkarbonaattia tuhkasta on alle 10 %.

https://en.wikipedia.org/wiki/Wood_ash

On sitten makuasia, kuinka kaliumkarbonaatin haluaa erotella tuhkaliemestä.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä11893
Liittynyt16.3.2005

Hiukan lisää:

Tuossa wikipedian artikkelissa mainitaan, että jotkut tutkijat ovat tuhkasta löytäneet kalsiumoksidia. Tuo tuskin pitää paikkaansa, sillä kalsiumoksidin syntymiseen tarvitaan yli 1000 C lämpötila, mitä tuskin puuta nuotiossa poltettaessa syntyy. Lienee kyseessä artikkelin kirjoittajan ymmärtämättömyys, sillä kemistit usein ilmoittavat erikseen CaO:n, K2O:n ja CO2:n määrän.

No joka tapauksessa CaO ensimmäiseksi muodastaa karbonaattia ja CaCO3 saostuu kiinteänä.

Jos padassa ei ole mitään välipohjaa, niin kalkki laskeutuu pohjalle, ja pinnalta voi kerätä sen, mitä siinä nyt saattaakin olla. Jos padassa on suodatin, niin kalkki saattaa tarttua siihen, ja pohjalta voi laskea nesteen ulos.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat