Seuraa 
Viestejä1782

Sytytyshetkellä sähkölampun hehkulangassa on hetken aikaa suuri virta, joka heti normalisoituu langan kuumennuttua ja resistanssin saavutettua normaalin arvonsa. Pöytälampussani oli 25 watin "puikulan" muotoinen lamppu, jota rupesin kerran taas sytyttämään. Sytytyshetkellä lampusta lensi erittäin kirkas parin millin levyinen olio, ikään kuin kipinä, joka jatkoi kirkkaana matkaansa puolisen metriä lampun ulkopuolelle. Kun katsoin lamppua totesin hehkulangan palaneen poikki. Tarkastellessani lamppua en löytänyt siitä pienintäkään reikää, josta kirkas olio olisi voinut kulkea. Ongelmani on siis kirkkaan olion lentäminen umpinaisesta lampusta ulos ja jatkaminen matkaansa vielä puolisen metriä.

Muistelen kauan sitten tapahtuneen, että katossa riippuvan 100 W lampun vastaavasti sytytettäessä kärähtäessä siitä olisi tullut yli puolen metrin valojuova ulos, mutta sillä kertaa en tarkoin tarkastanut lasin eheyttä.

Sähkötekniikkaan perehtynyt saattaisi tietää ratkaisun.

Kommentit (5)

Lyde19
Seuraa 
Viestejä4293

käyttäjä-3779 kirjoitti:
Sytytyshetkellä sähkölampun hehkulangassa on hetken aikaa suuri virta, joka heti normalisoituu langan kuumennuttua ja resistanssin saavutettua normaalin arvonsa. Pöytälampussani oli 25 watin "puikulan" muotoinen lamppu, jota rupesin kerran taas sytyttämään.

juuri näin. Kun hehkulanka ei ole täydellisen tasapaksu niin ohuet kohdat langassa kuumenevat sytytyshetkellä eniten ja niistä kaasuuntuu ainetta edelleen okentaen lankaa. Lopulta lanka sytytyshetkellä saattaa palaa poikki katkoskohtaan voi syntyä erittäin kuuma ja nopea valokaari. Kirkas välähdys aiheuttaa silmissä jälkiloiston jolloin voi luulla välähdyksen siirtyneen toiseen paikkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vänni
Seuraa 
Viestejä324

Muistan myös tapauksen kun hehkulamppua sytyttäessä kuului pamaus, sulake paloi ja lasinen kupuosa irtosi kannastaa ja putosi ehjänä matolle. 

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat