Seuraa 
Viestejä7878
Liittynyt17.3.2005

Suomalaisen saunan historia

Monilla on sellainen käsitys, että Suomessa yleinen sauna on kehittynyt nykyisen Suomen alueella. Minullakin oli. Jos saunan historiaa selvittelee Wikistä, käteen ei kuitenkaan jää mitään näyttöä, edes arkeologisia, keskiaikaa edeltävältä periodilta. Saunaseuran sivuillakin vain väitetään kaikennäköistä ilman mitään näyttöä.

Kenties jollain on jotain parempaa tietoa? Jollei, niin aikankin minä pidän parhaana hypoteesina sitä, että sauna on tullut Bysantin kylpylöistä nykyisten Ukrainan, Valko-Venäjän ja Venäjän alueiden kautta. Venäjän saunan historiasta ei siitäkän kuitenkaan löytynyt mitään sen konkreettisempaa.

Olisin luullut, että tämä asia on pengottu hyvinkin tarkasti, mutta näköjään ei. Kenties on pelätty pengonnan mahdollisia tuloksia.

Kommentit (5)

kohe
Seuraa 
Viestejä1257
Liittynyt30.8.2009

Mulle opetettiin ala-asteella että sauna kuten suomalaisetkin ovat kotoisin volgan mutkasta.

Tiedä sitten, pitääkö paikkansa.

L
Seuraa 
Viestejä7878
Liittynyt17.3.2005

Ehkei tämä aihe kiinnosta ketään. Vai onko hiljaisuus tulkittavissa niin, että kukaan ei ainakaan ole tietoinen mistään vakavasta yrityksestä selvittää suomalaisen saunan historiaa? 

Tokkura
Seuraa 
Viestejä3419
Liittynyt16.1.2016

http://jormamarttala.blogspot.fi/2013/06/suomen-vanhin-dzauna.html

" maanantai 17. kesäkuuta 2013

Suomen vanhin ¨dzauna¨

Ylöjärven muinaisen emäpitäjän Suur-Pirkkalan historiasta on kaivettu aivan konkreettisesti esiin Suomen vanhin kiukaallisen rakennuksen jäänne – saunan esiaste - missä tuhat vuotta sitten viikinkiajalla heitettiin mehevät juhannuslöylyt.

Lontoossa ja Floridan Miamissa tehdyissä radiohiiliajoituksissa Pirkkalan Tursiannotkossa maatuneesta lautalattiasta löytynyt aines on peräisin vuosilta 1020-1170. Toinen ajoitus tehtiin toisen, vanhemman rakennuksen seinistä, jolloin päästiin vuosilukujen 780-970 väliseen aikaan.

                                            ¤¤¤

Kielitieteilijät ja alan harrastajat ovat täpinöissään uusista tiedoista, joiden mukaan vanhimmassa yli 1000 vuotta vanhassa kuusimetrisessä rakennuksessa oli ollut lämpöä hohkaava kivikasa yhdessä nurkassa.
 
Toisen teorian mukaan kyseisessä rakennuksessa oli kaksi huonetta. Vanhimman kiukaallisen huoneen yhteyteen rakennettiin myöhemmin eteishuone, jossa oli lautalattia. ... "

L
Seuraa 
Viestejä7878
Liittynyt17.3.2005

Tokkura

Kiitos linkistä. Siitä:

“Lontoossa ja Floridan Miamissa tehdyissä radiohiiliajoituksissa Pirkkalan Tursiannotkossa maatuneesta lautalattiasta löytynyt aines on peräisin vuosilta 1020-1170. Toinen ajoitus tehtiin toisen, vanhemman rakennuksen seinistä, jolloin päästiin vuosilukujen 780-970 väliseen aikaan.”

Kenties hyvinkin paljastavasti vanhin tunnettu sauna siis sijoittuu niille kieppeille, jolloin Mustanmeren ja Itämeren väliset yhteydet aukesivat (Kiovan Rus, Varjagit jne.).

Hypoteesini eikun vahvistuu. Veli venäläinen näki Bysantissa kylpylän ja teki näkemänsä perusteella sitten oman puisen ersatzkylpylänsä. Ellei sitten höyrytysmeininki ole siirtynyt suoraan skandien välityksellä Bysantista Pohjolaan.

Saunan kehityksen tutkiminen Venäjän alueella voisi tuoda selvyyttä. Lieneeköhän sellaista kuinka paljon tehty? Kielimuuri tietenkin on vakava ongelma.

L
Seuraa 
Viestejä7878
Liittynyt17.3.2005

Tokkura

Linkissäsi kirjoitetaan myös:

"Tutkijat arvioivat, että itämerensuomalaiset ja siis myös suomalaiset ovat saaneet saunakylpynsä slaavilaisesta maailmasta."

Itse siis oletan, että kaiken takana kuitenkin roomalainen kylpylä, jonka takana tietenkin on luultavasti jotain vielä vanhempaa.

Taisi olla sitten tässä tämä aihe, sen verran ilmeiseltä vaikuttaa.

Kiitoksia osanottajille.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat