Seuraa 
Viestejä1950

Eikö tämäntyyppisen veronkierron voisi estää hyvin yksinkertaisesti; ei kerättäisi sellaisia veroja, joita voidaan kiertää?

Veroja kertään periaatteessa talouskierron kolmesta kohdasta: työntekijöiden tuloverotus, yritysten voittojen verotus ja arvonlisävero. Rahahan kiertää ympyrää, jossa se kulkee kuluttajilta yrityksille ja sieltä takaisin kuluttajille. Yhteiskunta sitten kerää varoja näistä kolmesta kierron kohdasta. Mutta miksei verotus voisi perustua pelkästään arvonlisäveroon? Eli poistettaisiin sekä tuloverotus että yritysten voittojen verotus? Saman rahan voisi kerätä arvonlisäverolla paljon yksinkertaisemmin, tasapuolisemmin ja aukottomammin. Se veisi pohjan kaikelta verosuunnittelulta. Veronkiertoon jäisi aukko ainoastaan kuitittoman myynnin kautta ja se lienee murto-osa muuhun veronkiertoon verrattuna.

Käytännössähän tämä tarkoittaisi sitä, että alv nousisi jonnekin 40-50% mutta samalla tulovero laskisi nollaan, kuten myös yritysten verotus. Ehkä myös varallisuusveroa ja pääomaverotusta pitäisi tarkistaa.

To refuse a hearing to an opinion, because one is sure that it is false, is to assume that one's own certainty is the same thing as absolute certainty. All silencing of discussion is an assumption of infallibility. - John Stuart Mill -

Sivut

Kommentit (37)

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä6761

Ottamatta kantaa olisiko juuri tuollainen verojärjestely mahdollinen, niin syy miksi nykyinen järjestelmä on niin mätä on tietenkin se että vaikuttavassa asemassa olevat pyrkivät pelaamaan minä voitan sinä häviät peliä koko ajan kaikessa. He tekevät sen koska voivat.

Esimerkkejä löytyy pilvinpimein mm. Erkki Kontkanen ensin lobbasi sisäasiainministeriön ehdotoksen uudesta lainsäädännöstä 2004 joka mahdollisti Nordean törkeiden veropetosten avustamisen ilman viranomaisten mahdollisuutta puuttua. Tämän jälkeen herra jatkoi uraansa siirtymällä Finanssivalvontaan.

Ja ihan turha haikailla mitään muutosta. Äärimmäisen korruption lonkerot ovat niin syvällä Suomessa, että räjäyttämättä koko systeemiä oleellisesti mikään ei muutu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
HuuHaata
Seuraa 
Viestejä6761

HuuHaata kirjoitti:
 Esimerkkejä löytyy pilvinpimein mm. Erkki Kontkanen ensin lobbasi pois sisäasiainministeriön ehdotoksen uudesta lainsäädännöstä 2004 joka mahdollisti Nordean törkeiden veropetosten avustamisen ilman viranomaisten mahdollisuutta puuttua.

z
Seuraa 
Viestejä2918

Yhteisöveron (eli yritysten voittojen verotuksen) voisi jopa poistaa täysin kustannusneutraalisti muihin veroihin koskematta, jos samalla lopetettaisiin kaikki yritystuet.

Puusta katsoen tuntuu täydeltä mysteeriltä miksi näin ei ole tehty jo aikoja sitten. Käytännössä esteenä on toki se, että yritystukien kautta poliitikot pääsevät pätemään (ja muistamaan vaalirahoittajia, vävylle työpaikan antaneita jne.) ja virkakoneisto tekemään itsensä tarpeelliseksi. Mitä siitäkin tulisi, jos yritykset päättäisivät ihan markkinataloudellisin perustein sijoittua "vääriin" paikkoihin - eikä pihtiputaan kunnan kiinteistöfirman pyörittämään teollisuuskylään kauaksi kaikista markkinoista...

zz

L
Seuraa 
Viestejä7878

NieVei3a

Kirjoitit:

“Puusta katsoen tuntuu täydeltä mysteeriltä miksi näin ei ole tehty jo aikoja sitten.”

Jos katsoo puusta kehäteiden ulkopuolelta, mysteeri varmaankin katoaa. Käsittääkseni yritystuet ovat oikeastaan vain yksi aluepolitiikan muoto. En ole sen tarkemmin perehtynyt yritystukien alueelliseen jakautumiseen, joten voin hyvin olla väärässäkin.

MooM
Seuraa 
Viestejä7770

ykskivi kirjoitti:
 Mutta miksei verotus voisi perustua pelkästään arvonlisäveroon? Eli poistettaisiin sekä tuloverotus että yritysten voittojen verotus? Saman rahan voisi kerätä arvonlisäverolla paljon yksinkertaisemmin, tasapuolisemmin ja aukottomammin. Se veisi pohjan kaikelta verosuunnittelulta. Veronkiertoon jäisi aukko ainoastaan kuitittoman myynnin kautta ja se lienee murto-osa muuhun veronkiertoon verrattuna.

Käytännössähän tämä tarkoittaisi sitä, että alv nousisi jonnekin 40-50% mutta samalla tulovero laskisi nollaan, kuten myös yritysten verotus. Ehkä myös varallisuusveroa ja pääomaverotusta pitäisi tarkistaa.

Käytännössä tämä olisi massiivinen tulonsiirto pienituloisilta suurituloisille palkansaajille, koska progressio poistuisi. Esimerkiksi minimipalkasta maksetaan jotain 15 % veroa, keskitulosta vajaa kolmannes ja jos keskityulo tuplataan, veroja meneekin jo melkein puolet. Siitä voi miettiä, paljonko käteen jäävä osuus kenelläkin kasvaisi, jos tulovero poistettaisiin.

Toki suurituloiset kuluttavatkin yleensä enemmän, mutta se kuitenkin on omassa kontrollissa toisin kuin tuloveroprosentin suuruus. 

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Keijona
Seuraa 
Viestejä11963

Eikös tuon kansalaispalkan takanakin ole ajatus että monimutkaisuutta ja byrokratiaa karsimalla samaan tulokseen päästäisiin halvemalla. Voisi kait se sama toimia myös verotuksessa. Mikä se olisi sellainen verotuksen kohde joka olisi oikeudenmukainen ? Rahaa kun verotuksella kerätään niin rahaa ja rahaan verratavaa omaisuuttahan siinä verottaa pitää ja tietenkin siis sellaisia jolla sitä on. Kiinteistöissä ne suurimmat summat  suomessa kait kiinni ovat. Mitähän jos jokaiselle yksilölle myönnettäisiin verotomana se välttävä 20m2 ympärivuotista lämmintä elintilaa, ja ylimenevältä osalta verotus rajusti progressiivinen. Sehän laitaisi ökyilyä kuriin ja vastaavasti elintilaa ja mukavuutta ihmisille jotka pystyvät muiden seurassa asumaan, tämäntyyppinen  myös motivoisi yhteisöllisyyteen ja ehkä ihmiset oppisivat jälleen siihen että mukavuusalue voikin olla yhteinen.

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Vääräleuka
Seuraa 
Viestejä733

Verojen maksu on jokaisen kansalaisen ja yrityksen kansalaisvelvollisuus. Jos et maksa veroja olet rikollinen. Kaikilta veronkiertäjiltä ja "panamakikkailijoilta" haluaisinkin kysyä että miltä tuntuu olla moraaliton rikollinen?

Veronkierto  Suomen suurin yksittäinen ongelma. Se on jopa suurempi ongelma kuin maahanmuutto ja turvapaikanhakijat. Jos veronkierto saataisiin loppumaan niin velanotto voitaisiin heti lopettaa ja rahaa jäisi vielä sukanvarteen. Ei tarvittaisi näitä säästötoimia.

Suomen velkaantuminen johtuu veropohjan rapauttamisesta

Lainaus:

Jo vuonna 2012 eduskunnan tarkastusvaliokunta totesi, että valtio menettää verotuloja 5–7 miljardia euroa vuodessa aggressiivisen verosuunnittelun ja veronkierron seurauksena. Toimittaja Katja Boxberg kertoi Helsingin Sanomissa (7.2.2015), että suomalaiset suuryritykset maksavat alle 7 % yhteisöveroa verosuunnittelun avulla.

Merkillistä on, ettei valtion veropohjan tietoisesta rapauttamisesta ole käyty minkäänlaista keskustelua, vaikka eduskunnan arvovaltainen tarkastusvaliokunta vaati toimenpiteitä jo kolme vuotta sitten. On ilmeisesti niin paljon helpompi syyttää ay-liikettä, eläkeläisiä, työttömiä ja opiskelijoita kuin käydä käsiksi
todelliseen ongelmaan — siihen, että yrityksille annetut verohelpotukset ovat maamme velkaantumisen todellinen syy.

Sipilä veronkierrosta: Itsekkyys Suomessa ylittää jo sairauden asteen

Ylikansallinen veronkiertäjä syö pöydästäsi

Ruotsin SVT selvitti: Maan raiskaustuomioista 58% ulkomailla syntyneille
Tiesittekö että Suomessa jopa 40% raiskareista selviää ehdollisella ja pikkusakoilla?

Haile Selassie jr
Seuraa 
Viestejä669

Yleisen nyrkkisäännön mukaan maan veroaste viittaa sosialismin interventioon yhteiskunnassa. Mitä korkeampi verotus, niin sitä sosialistisempaa. Ei omistusoikeutta tarkoittaa kommunismia. Koska Suomen veroaste on pervessisti korkea julkisen sektorin johdosta, niin Suomea voidaan pitää verraten sosialistisena yhteiskuntana. Tämä on tosin ymmärrettävää, sillä sukupolvet ovat varttuneet Neuvostoliiton etupiirissä ja nähneet reaalisosialismin hyvät puolet ja kopioineet näitä ideoita Suomeenkin.

Itse pidän veroparatiiseihin sijoittamista yhtä moraalittomana, kuin yrityksen haarakonttorin avaamista Ruotsiin, Viroon tai mihin tahansa muuhun maahan, sillä valtioilla on käynnisssä kansainvälinen verokilpailu, jossa menestyvät hyvin ne maat, jotka pystyvät houkuttelemaan verolakien avulla ulkomaisia investointeja. Periaatteessa jokaisella suvereenilla maalla on kansainvälisten lakien mukaan oikeus päättää verolaeistaan alueellaan. Näin veroparatiisi käsite voi koskea jokaista maata, joka manipuloi omaa verolainsäädöntöä ulkomaista pääomaa houkuttelevaksi. Kilpailu on hyvää luova asia, ja niin olkoon.

Vierailija

se, että oletusarvoisesti rosvotaan palkasta 60% on kyllä sen verran rankkaa kommunismia että tekisi mieli pärähtää natsi-skeneen oikein kunnolla

z
Seuraa 
Viestejä2918

Haile Selassie jr kirjoitti:
Yleisen nyrkkisäännön mukaan maan veroaste viittaa sosialismin interventioon yhteiskunnassa. Mitä korkeampi verotus, niin sitä sosialistisempaa. Ei omistusoikeutta tarkoittaa kommunismia. Koska Suomen veroaste on pervessisti korkea julkisen sektorin johdosta, niin Suomea voidaan pitää verraten sosialistisena yhteiskuntana. Tämä on tosin ymmärrettävää, sillä sukupolvet ovat varttuneet Neuvostoliiton etupiirissä ja nähneet reaalisosialismin hyvät puolet ja kopioineet näitä ideoita Suomeenkin.

Onnistuu se sosialismi muissakin Sohjoismaissa:

Tanskalla "likainen salaisuus": onnellisuutta toisten rahoilla?

Lainaus:

Omat rahat voi käyttää itseensä, omat rahat voi käyttää toisiin, toisten rahat voi käyttää itseensä tai toisten rahat voi käyttää toisiin.

Kirjan mukaan, mitä lähemmäs viimeistä vaihtoehtoa edetään, sitä holtittomammaksi rahankäyttö muuttuu. Valtaosa tanskalaisista tuntuu olevan Friedmanien kanssa eri mieltä.

Malli saa vaaleista toiseen kansan siunauksen. Luottavatko he todella poliitikkoihinsa niin paljon, ja ovat niin epäitsekkäitä, ettei heitä haittaa maksaa 72 prosenttia veroja? kysyy Booth.

Selitys on häikäisevän yksinkertainen. Boothin mukaan arviolta jopa lähes kaksi kolmasosaa Tanskan aikuisväestöstä joko työskentelee julkisella sektorilla tai elää sen varassa.

Jos nämä ihmiset äänestäisivät veronleikkauksien puolesta, he sahaisivat omaa oksaansa. Valtaosa äänestää vallitsevan systeemin puolesta, koska heidän elantonsa riippuu siitä.

zz

Vääräleuka
Seuraa 
Viestejä733

Kiusaako veroprosentti, onko verotaakkasi mielestäsi liian korkea? Osittain se johtuu siitä että sinä maksat myös veronkietäjien verot. Veronkiertäjä maksattaa muilla.Kun hän maksaa vähemmän, sinä maksat enemmän.

EU menettää 1000 miljardia euroa vuodessa veronkierron seurauksena. Luulisi että EU:n päättäjiä kiinnostaisi panna veronkierto kuriin, mutta yllättävän vähän tuntuu kiinnostavan. Johtuisiko siitä että koko järjestelmä on läpeensä korruptoitunut ja  monet päättäjät mukana toiminnassa?

Ruotsin SVT selvitti: Maan raiskaustuomioista 58% ulkomailla syntyneille
Tiesittekö että Suomessa jopa 40% raiskareista selviää ehdollisella ja pikkusakoilla?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat