Seuraa 
Viestejä478

:)

Joskus tulee pohdiskeltua että kuinka suuri halkaisijaltaan maapallo voisi olla vaikkapa miljardin vuoden päästä?
Nythän maapallon halkaisija on ( https://fi.wikipedia.org/wiki/Maa ) noin 12756km,,,eli noin 10 kertaa suomen pituus. Massaksi on arvioitu matemaattisesti 5,97*10pot24kg. Keskitiheyttä arvellaan olevan 5,5kg/litra,,perustuen tuohon matemaattisesti saatuun massapainoon ilmeisesti. Maapallon alulle ja kasvukehitykselle voitaneen olettaa useita alkuteorioita.
1. On pienemään päin,,eli ollut alussa kappale isompaa planeettaa.
2. On suurenemaan päin,,eli ollut alussa aurinkokunnassa pyörivän hiukkasmassan seassa alkanut massakertymä.
No,,,tuumailen minä että tuo 2 vaihtoehto on se oikeampi,,eli että maapallo on saanut alkunsa siinä auringon ympärillä olevassa hiukkas-ainemassassa sen alkaessa kasaantumaan pikku hiljaa. Vähän kuin maapallon "siemen" josta se on alkanut kasvamaan. Eli pohdiskelu perustuu tähän vaihtoehtoon.
Mikä on maapallon halkaisijan ja massan muutos / miljardi vuotta?,,voimme varmaan puhua miljardeista vuosista?
Miten voimme tätä muutosprosessi mitata?
Voimmeko,,rajoittaako mittausaikamme sitä?,,kyllä ymmärtääkseni,,sillä jos maapallon halkaisijaa on mitattu vasta vaikkapa sata vuotta eikä ole havaittu siinä muutosta,,tai muutos on niin pieni että siitä ei voi päätellä mitään?

Voimmeko siis mitenkään muuten tätä muutosprosessia,,massan ja halkaisijan muutosta mitata,kuin halkaisijaan mittaamalla,,no sekään ei tosin kerro massan muutosta mutta halkaisijan kylläkin?

Niin se vaan on, jos ei ole toisin. :)

Kommentit (12)

Tulkuri.
Seuraa 
Viestejä478

:)

Jatkon kerran tätä elinkaaripohdintaa aurinkokunnan osalta ja tässäpä tulos.

Eli kuvassa olen laskenut arvioidun elinikän eri planeetoille massasuhteiden perusteella,,maapallon lähtöarvo 3 miljardia vuotta,,sitä voi muutella joka excelliä harrastaa,,voihan se olla 1 miljardi tai 10 miljardia,,mistä sen tietää,,mutta oletusarvo on tässä laskelmassa 3 miljardia vuotta. Siitä laskettuna suurimman planeetan eli jupiterin iäksi tulee yli 900miljardia vuotta. Auringon taasen miljardi miljardia vuotta. Pienin merkurius olisi 156miljoonaa vuotta.

Jaa maapalloa kiertävän kuun iäksi tulisi noin 36 miljoonaa vuotta massasuhteiden perusteella,,mikä lienee liian vähän,,ja jos sitten kuun massasta lähdetään laskemaan,,eli laitettaisiin se vaikka miljardi vuotta vanhaksi,,niin silloin maapallonkin iäksi tulisi satoja miljardeja vuosia.

Seuraavaksi voikin lähteä arvioimaan galaksien ikää,,eli massakehityksen kautta tarkasteltuna äkkiä olettaen galaksien ikä menee kehityksessään,,niin aurinkohan oli miljoona miljardia vuotta,,niin galaksi olisi siitä moninkertainen,,käsittämätöntä suuruutta jota ei voi enää ymmärtää saatikka sitten todentaa mitenkään.

Niin se vaan on, jos ei ole toisin. :)

Tulkuri.
Seuraa 
Viestejä478

:)

Lisää matematiikkaa saman ajatuksen pohjalta laskeskelin sekä tilavuuden että halkaisijan mukaan oletettuja planeettojen ikämahdollisuuksia.

Halkaisijan mukaan sain auringolle ikää alkuoletusarvoja käyttäen noin 327miljardia vuotta,,ja sitten tilavuuden mukaan kokonaiset 3898481miljardia miljardia vuotta,,eli 3898781000000vuotta.

Summarum,,,meidän aurinkokunnan planeettojen ikäarviot pyörisi sitten edellä esitettyjen oletuslaskelmien mukaan esim. auringon osalta minimissään 327miljardia vuotta ja maksimissaa tuon 389878 miljardia miljardia vuotta.

Arvioisin että aurinkokunnan ikä lienee tuossa 500miljardin vuoden kahta puolta.

Niin se vaan on, jos ei ole toisin. :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Tulkuri.
Seuraa 
Viestejä478

Ab Surd Oy kirjoitti:
m i t ä h e l v e t t i ä ? 

Nyt oikeesti, Hessu, lääkitys kuntoon!

:)

Luin kirjoittamani tekstin kuvineen enkä näe mitään syitä miksi pitäisi miettiä lääkitystä,,,,miksi pitäisi,,:)

Pohdinta keskittyi siihen että mikä voi olla aurinkokunnan planeettojen ikä kun ajatellaan sitä kasvukehityksen kautta,,eli planeettaevoluution kautta.

Toki voimme edelleen lähteä siitä olettamasta mitä tuolla wikissa sanotaan että 4,7 miljardia vuotta sitten aurinkokunta syntyi,,,https://fi.wikipedia.org/wiki/Aurinkokunta,,,

Minä esitän vain todentuntuisemman laskelman ikähaarukasta. :),,ei sen kummempaa,,ei se ole lääkityksen paikka sinänsä. Kerroin vain mielipiteeni.

Niin se vaan on, jos ei ole toisin. :)

Tulkuri.
Seuraa 
Viestejä478

:)

http://www.geologia.fi/index.php/2011-12-21-12-30-30/maan-synty-ja-kehitys/nuori-maa

http://www.geologia.fi/index.php/2011-12-21-12-30-30/maan-synty-ja-kehitys/maan-kehitys-paehkinaenkuoressa

Kun tarkastelleen geologian kautta maapallon kehitystä,,niin maapallon ikä on vanhempi kuin minun laskuissa käytetty 3 miljardia vuotta,,eli auringon ikäarviota pitänee korottaa siltä osin,,ja muidenkin planeettojen.

Sekin on mielenkiintoista että miten maapallon pyöriminen akselinsa ympärillä,,, johon myö kuu vaikuttaa,,että miten se pyöri ennen kuuta,,,sillä eihän kuupallokaan ole tuossa pyörinyt kuin murto-osan maapallon elinajasta.

Miten maapallon elämän kehittyi ennen kuuta?

Tai miten maapallon pintakerros ja ainerakenteen kehittyi ennen kuuta?

Toisaalta,,mitä on kuun ytimessä,,,kivipalloko se liene kokonaan,,no en tiedä,,

Sinänsä mielenkiintoista se että tieteessä ei maapallon kasvukehitystä (halkaisija ja massa ja tilavuus) ole sen kummemmin arvioitu vaan kaikki perustuu eräänlaiseen kertasysäykseen,,,,vakiopallokokoon. Merkillistä tieteen tekemistä,,joku kirjottaa ja sitä sitten opetetaan urakalla sen kummemmin pohtimatta onko se edes sinne päinkään mahdollista. Pitäähän nyt maapallon kehityksessä ottaa huomioon kasvukehitys (halkaisija, massa, tilavuus, sen ikäkehityksessä.

Niin se vaan on, jos ei ole toisin. :)

L
Seuraa 
Viestejä7979

Tulkuri

Kirjoitit:

"Luin kirjoittamani tekstin kuvineen enkä näe mitään syitä miksi pitäisi miettiä lääkitystä,,,,miksi pitäisi,,:)"

Kyllä vaan ilmiselvästi pitäisi. Eikä jättää sitä mietintäasteelle.

Sitten kun on mömmöt kohdallaan, voidaan yhdessä naureskella tälle ketjulle ja keksiä selityksiä sille, mistä sinä sait päähäsi, että aurinkokunnan kappaleet kasvavat lineaarisesti (sinun hypoteesissasi ei taida olla yleisiä laajenemisia ja työntymisiä selittävänä tekijänä).

Tulkuri.
Seuraa 
Viestejä478

L kirjoitti:
Tulkuri

Kirjoitit:

"Luin kirjoittamani tekstin kuvineen enkä näe mitään syitä miksi pitäisi miettiä lääkitystä,,,,miksi pitäisi,,:)"

Kyllä vaan ilmiselvästi pitäisi. Eikä jättää sitä mietintäasteelle.

Sitten kun on mömmöt kohdallaan, voidaan yhdessä naureskella tälle ketjulle ja keksiä selityksiä sille, mistä sinä sait päähäsi, että aurinkokunnan kappaleet kasvavat lineaarisesti (sinun hypoteesissasi ei taida olla yleisiä laajenemisia ja työntymisiä selittävänä tekijänä).

 

:)

Mistäkö päähän,,no kiikaroimalla kuuta ja miettimällä sitä miten se on syntynyt ja kauanko se on kasvanut ja/tai muotoutunut nykyiseen muotoonsa. :)

Aurinkokunnassa ei ole mitään muita selityksiä kuin että ensin syntyi ja kehittyi aurinko ja sen ympärillä oleva ainekiekkokertymässä alkoi syntymään planeettoja jotka kasvaa sitä mukaa kuin niihin kertyy ainetta. Ei sen ihmeellisempi se maailma ole. Ja että tämä aikaväli siitä kun aurinko syntyi ja alkoi kehittymään siihen kun maapallon ympärille alkoi tulla kuu pyörimään,,se aikaväli on pitkä.

Totta kai maapallollakin on

- halkaisija/ikä muutos,, km/vuodet

- massa/ikä muutos,,,kg/vuodet

- tilavuus/ikä muutios,,m3/vuodet

ja jokaisella aurinkokunnan ainepallukalla,,siis planeetoilla ja auringolla tämä muutos on erilainen,,

Sillehän minä en voi mitään jos kuvaan aurinkokunnan kehitystä siten että se poikkeaa vallassa olevasta tieteellisestä käsityksestä,,mutta näin minä sen ajattelen enkä ole vielä löytänyt yhtään perustetta miksi näin ei olisi.  Ilman lääkitystäkin,,,:)

Niin se vaan on, jos ei ole toisin. :)

Tulkuri.
Seuraa 
Viestejä478

:)

Oikisuunnassa jos haluttaisiin selvittää planeettojen kasvukehitystä pitäisi aloittaa lähimpien planeettojen ja kuiden tutkimisprojekti, eli mitata halkaisijan muutosta vuosittain. Se kertoisi mihin suuntaan kasvu on menossa. Tosin se mittausprojekti kestäisi sukupolvesta toiseen,,vuosisadasta toiseen,,,ehkä sitten näkisi jo jotakin muutosta suuntaan tai toiseen. Helpoin melkein olisi lähteä mittamaan kuun halkaisijan muutosta koska se on tuossa lähellä ja voitaisiin sitä mitata melkeinpä maasta käsin luotettavasti.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuu

Kuun pinta on kauttaaltaan kraatereita,,eli tavaraa on siihen törmännyt vuosimiljoonia,,ehkä miljardeja vuosia,,,ja se aines on siihen jäänyt,,eli jokainen meteoriitti ja ainehiukkanen on luultavasti jäänyt kuuhun,,toki osa kimmonnut jne,, mutta kyllä siihen on lentänyt ainetta vuosimiljoonien aikana ja tulee koko ajan pienempää ja suurempaa ainesmäärää.

Jos seuraisimme kuun kasvukehitystä halkaisijan suhteen saataisiin siitä informaatiota sen suhteen että mikä on pallon halkaisijan muutos suhteessa vuosiin,,tai paremmin vuosisatoihin,,jne,,ja sen tiedon perusteella voisi hahmottaa kehityskaarta.

En tiedä pystyisikö muita aurinkokunnan planeettoja mittaamaan niin tarkasti,,ja millainen mittausmenetelmä pitäisi olla että se pystyttäisiin pitämään toiminnassa satoja vuosia,,tai tuhansia vuosia sukupolvesta toiseen.

Niin se vaan on, jos ei ole toisin. :)

Tulkuri.
Seuraa 
Viestejä478

asdf kirjoitti:
Mitenkäs Hessu, kun planeetat ja Kuu kasvavat tuolla tavalla, niin voiko kaksi planeettaa saada yhdessä vauva-planeetan ja jos, minkä kokoinen se on syntyessään?

:)

Tuon kysymyksen voi tulkita kahdella tapaa sinänsä mutta jos ajattelen sen ihan vakavasti siten että kysyt että voiko kaksi planeettaa tehdä kolmannen jollakin tapaa,,,niin ei tavallaan synnyttää vaan planeetat voi vaikuttaa siten että niistä joko irtoaa ainelohkareita tai ne tavallaan sitoo itseensä kiertolaisen,,eli vaikkapa avaruudessa lentävän meteoriitin tms. ja kun tämän kiertolainen alkaa kiertämään,,esimerkiksi toisena kuuna pääplaneetan ympärillä se aloittaa oman kivi-pöly-kasvukehityksen tai sitten jauhautuu pienemmäksi,,mutta samanlaisena kivi-meteoriittinahan se ei pysy miljardeja vuosia,,eli jotain tapahtuu.

Eli vastaus kysymykseen voiko kaksi planeettaa yhdessä saada aikaiseksi uuden planeetan tai kuun alulle,,niin kyllä tavallaan voi ja tekeekin,,muutenhan planeettoja, kuita, aurinkokuntia, galakseja, jne, ei kehity.

Tuskinpa sinäkään oletat että aurinkokunnassamme kaikki,,aurinko,,planeetat,,kuut,,olisi kehittynyt muutamassa miljoonassa vuodessa,,,ja että ne olisi pysyneet nykyisen kokoisena miljardeja ja miljardeja vuosia,,muuttamattomina,,?

Johan aurinkokin polttaa itseään koko ajan,,se että suureneeko se prosessi vai pieneneekö ja mikä on se muutoksen suuruus / miljardi vuotta,,siitä minulla ei voi olla tietoa. Toki joku matemaattinen kaava voidaan tehdä asian suhteen,,mutta mitä laitetaan kaavaan siihen kohtaan jossa määritellään muutoksen suunta ja suuruus?

Niin se vaan on, jos ei ole toisin. :)

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat