Seuraa 
Viestejä94
Liittynyt16.1.2016

Tuli aamukahvipöydässä mieleen, mikä on palasokerin "pointti" hienosokeri liukeneekin paremmin?
Ollaanko asiasta perillä..??

Joka kauvan elää, se paljon näkee.

Kommentit (13)

Vierailija

Sokeripala kastetaan kahviin ja sen jälkeen sitä imetään. Tämä on sokeripalan tarkoitus, kaikki muu käyttö on väärin ja tuomittavaa. 

syytinki
Seuraa 
Viestejä9287
Liittynyt18.8.2008

Tuuba kirjoitti:
Sokeripala kastetaan kahviin ja sen jälkeen sitä imetään. Tämä on sokeripalan tarkoitus, kaikki muu käyttö on väärin ja tuomittavaa. 

Nyt kyllä annoit väärän todistuksen ja vakuuttavin painotuksin.

Oikea käyttö menee seuraavasti (ks Suoman säädöskokoelma, hakusanat: kahvin nautinta). Sokuripala napataan huulien väliin ja kahvi kaadetaan tassille ynnä imetään sokuripalan läpi ruuansulatusjärjestelmään.

Palasokerin etu on juuri tämä nautintatapa. Lisäksi se määrittelee suht. hyvin kahviin soveliaan sokerimäärän, mikä tietenkin on omakohtainen valinta. Mikään ei estä tuikkaamasta kahta palaa sokeria huulien väliin.

Hienosokeri on tarkoitettu kiljun valmistukseen.

Sepi
Seuraa 
Viestejä3265
Liittynyt16.3.2005

Komppaan syytinkiä. Lapsuudesta muistan suvun tätien pitämät kilpailut, joissa voittaja oli se, joka kauimpaa tassista sai imettyä kahvia sokeripalan läpi suuhunsa. Hopeahapsinen Hannatäti oli useimmiten voittaja.

Octopitos
Seuraa 
Viestejä637
Liittynyt11.5.2013

Saattaahan ne sokeripalan käyttö muinoin tuohon perustuakkin, vaan vieläkin on kuppiloissa ja huoltoasemilla sokeripalat käytössä, vaikka niitä käytetään väärin, eli ei imetä kahvia niitten läpi.

Hygienia voi olla syy yleisissä tiloissa syy, vaan en ymmärrä kotioloissa sokerin palakäyttöä alkuunkaan.

Kun on korviaan myöten kusessa, on parempi pitää turpansa kiinnni.
o_turunen kirjoitti:
Vai olisiko tuo paksuusyksikkö.

MooM
Seuraa 
Viestejä6888
Liittynyt29.6.2012

Tuo on varmaan jäänne ajoilta, jolloin sokeria ostettiin lohkareina ja siitä sitten hakattiin tarpeen mukaan paloja. Kahviin ei tarvitse jauhaa hienommaksi niin sitten käytettiin palat suoraan, leivontaan yms. varmaan sitten hienonnettiin.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

syytinki
Seuraa 
Viestejä9287
Liittynyt18.8.2008

MooM kirjoitti:
Tuo on varmaan jäänne ajoilta, jolloin sokeria ostettiin lohkareina ja siitä sitten hakattiin tarpeen mukaan paloja. Kahviin ei tarvitse jauhaa hienommaksi niin sitten käytettiin palat suoraan, leivontaan yms. varmaan sitten hienonnettiin.

No jäänne alkaa olla meikäkin ja haluan palasokeria - myös kotioloissa, vaikka en imeskele sitä. Se nyt on vaan kätevämpi kuin pitkin pöytiä siroava hienosokeri.

syytinki
Seuraa 
Viestejä9287
Liittynyt18.8.2008

Unohtu oleellista tuosta edeltä. Palasokerin pitää oleman sitä kovempaa plaatua (Sirkku?). Pulmu (?) menee mössöksi liian nopeasti. Ei voi kilistellä lusikkaa kupissa riittävän kauan.

Nykyisin kannattaa myös pitää omat sokerit mukana kun käy tuttavien luona. Sokeri ja kahvikerma unohtuvat turhan usein kahvipöydästä. Muuta sälää voi olla pöytä täynnä, mutta kermaa ja sokeria joutuu pyytelemään.

Kingisghan
Seuraa 
Viestejä94
Liittynyt16.1.2016

syytinki kirjoitti:
MooM kirjoitti:
Tuo on varmaan jäänne ajoilta, jolloin sokeria ostettiin lohkareina ja siitä sitten hakattiin tarpeen mukaan paloja. Kahviin ei tarvitse jauhaa hienommaksi niin sitten käytettiin palat suoraan, leivontaan yms. varmaan sitten hienonnettiin.

No jäänne alkaa olla meikäkin ja haluan palasokeria - myös kotioloissa, vaikka en imeskele sitä. Se nyt on vaan kätevämpi kuin pitkin pöytiä siroava hienosokeri.

Varmaankin, ainakin jos kärsii vapisevista käsistä, vanhemmiten vapina lienee, yleistä.

Hienoa käytän, vieraille on tarjolla palaakin.

Joka kauvan elää, se paljon näkee.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä13935
Liittynyt16.3.2005

Kaikki edellä esitetty on ns. puutaheinää.

Sirkku on sahattua, Pulmu on puristettua palasokeria.

Sirkku liukenee veteen ihan niinkuin kidesokerin kuuluukin. Pulmu on sitten semmoista hampaattomiin suihin sopivaa hitaasti liukenevaa karkkia.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä13935
Liittynyt16.3.2005

Muistelenpa yhtä työkaveria, joka oli TosiMies. Hän naksautti ruokalan tiskillä Pulmu-palan somissaan kahtia, heitti toisen puoliskon hampaattomaan suuhunsa ja toisen puoliskon takaisin sokeripalakippoon.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä13935
Liittynyt16.3.2005

Hiukan lisää:

Tietysti 1 kg Sirkku-laatikossa oli sininen teksti ja Pulmu-laatikossa, yllätys, yllätys, punainen teksti. Noita tuotti Suomen Sokeri Oy, jota ei nyt valitettavasti enää ole eikä taida olla paljon nettisivujakaan.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

syytinki
Seuraa 
Viestejä9287
Liittynyt18.8.2008

o_turunen kirjoitti:
Kaikki edellä esitetty on ns. puutaheinää.

Sirkku on sahattua, Pulmu on puristettua palasokeria.

Sirkku liukenee veteen ihan niinkuin kidesokerin kuuluukin. Pulmu on sitten semmoista hampaattomiin suihin sopivaa hitaasti liukenevaa karkkia.

Jaha, sitä yritetään esittää perättömiä kansalaisten hämäämiseksi. Vähemmästikin on moni valtakunta sortunut.

Sirkku on se kovempi pala ja lohkottu ilmeisesti tangosta. Pulmu voi olla sahattua. En ole kyllä koskaan nähnyt sokerisahaa, sokerisakset kyllä.

Pulmusta voi tehdä hienoa sokeria vasaralla helpommin.

Saatan tietysti muistaa väärinkin, mutta en heti tunnusta näin tärkeässä aiheessa. Perkuleet myivät sokerin juuteille ja kumpaakaan ei ole enää olemassa. Joka tapauksessa silli ja kurkku ovat edelleen - ja ovat aina olleet - suurta herkkua suomalaisessa kansanperinteessä.

kytoann
Seuraa 
Viestejä1924
Liittynyt16.3.2005

syytinki kirjoitti:
o_turunen kirjoitti:
Kaikki edellä esitetty on ns. puutaheinää.

Sirkku on sahattua, Pulmu on puristettua palasokeria.

Sirkku liukenee veteen ihan niinkuin kidesokerin kuuluukin. Pulmu on sitten semmoista hampaattomiin suihin sopivaa hitaasti liukenevaa karkkia.

Jaha, sitä yritetään esittää perättömiä kansalaisten hämäämiseksi. Vähemmästikin on moni valtakunta sortunut.

Sirkku on se kovempi pala ja lohkottu ilmeisesti tangosta. Pulmu voi olla sahattua. En ole kyllä koskaan nähnyt sokerisahaa, sokerisakset kyllä.

Pulmusta voi tehdä hienoa sokeria vasaralla helpommin.

Saatan tietysti muistaa väärinkin, mutta en heti tunnusta näin tärkeässä aiheessa. Perkuleet myivät sokerin juuteille ja kumpaakaan ei ole enää olemassa. Joka tapauksessa silli ja kurkku ovat edelleen - ja ovat aina olleet - suurta herkkua suomalaisessa kansanperinteessä.

Juu kyllä Sirkku on kovempaa, ja se oli aikoinaan sahattuna, Pulmu puristettua. Nykyään molemmat tehdään puristamalla ja lohkomalla. Käsittääkseni niitä on edelleen myynnissä? Meillä on yläkaapissa paketti Sirkkua, mutta en tiedä miten vanha se on. Ei meillä kukaan käytä. Harva vieraskaan, ja ne yleensä tyytyvät hienoon sokeriin.

Tyhmyydelle minä olen vihainen kuin rakkikoira; mutta viisaus ei ole kaikille suotu.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat