Seuraa 
Viestejä1462
Liittynyt10.3.2016

Voiko elimistö joutua "shokkiin" jos on vuosia syönyt ravinneköyhää ruokaa, tyhjiä kaloreja, ja sitten yhtäkkiä alkaa vetää hyvin ravinnerikasta sapuskaa? Kaikkia superfoodeja, pähkinöitä, kalaa, marjoja, tummia vihanneksia, lisää marjoja ja vehnänoraksia, hyviä mausteita, siemeniä, ötököitä ja variksia? Voiko tuo ravintoaineiden kokonaishyökkäys aiheuttaa vastareaktion, ilman että kyse on minkään yksittäisen ravintoaineen yliannostuksesta sinänsä?

Kommentit (15)

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Miksi kysyt? Onko sinulle tullut jotain oireita, ja jos on, niin minkälaisia?

Superfoodit jättäisin pois ainakin ensialkuun, ja vehnänoraan (jos et tarkoita vehnänorasmehua). Muistaakseni jossain superfoodissa, olikos goji-marjassa tms. on löydetty raskasemtalleja, mitkä ainakaan eivät ole terveellisiä. Jos ihmisellä sattuu olemaan syöpä, niin silloin superfoodit voisivat periaatteessa heikentää sytostaattien ja sädehoidon tehoa, ainakin jos sisältävät tiettyjä antioksidantteja (en muista olivatko ne  E- yms. vitamiineja).

Joku täällä tiede-lehden keskusteluissa väitti, että vehnänoraiden selluloosa (tms.) voisi aiheuttaa jotain häikkää meille kädellisille (vaan ei märehtijöille, joiden monet mahat ovat erikoistuneet ruohon sulattamiseen), siksi oraiden syöminen ei ole hyvä juttu. Orasmehun pitäisi kai olla ok.

Periaatteessa kalansyönnistäkin voisi tulla jotain ongelmaa, jos keskittyy vain sisäjärvien petokaloihin, kuten haukiin tms., tai Itämeren silakkaan tai muihin likaisten merien kaloihin. Ravintoketjun huipulle kertyy raskasmetalleja erityisen paljon, ja tietty silloin jos kala elää likaisissa vesissä. Kalalajeja kannattaa vaihdella. Ja jos on kihtitaipumusta, ei kannattane syödä enempää kuin 120 grammaa päivässä, eli korttipakan suuruinen annos, muuten voi tulla nivelkipuja.

Himuli
Seuraa 
Viestejä1462
Liittynyt10.3.2016

Koskeeko tuo vehnänorasjuttu myös jauhemuotoista tavaraa? Vai pitäisikö sekin vain uuttaa jonkun kahvisuodattimen läpi mehuksi? 

Aloituskysymykseni ei varsinaisesti liity mihinkään, kunhan tuli mieleen. Pohdin monenlaista.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Ei hajuakaan, muuta kuin mitä eräs nimimerkki täällä kertoi, siis että märehtujöiden ruuansulatuselimistö on tuunattu ruohon hyväksikäyttöön, ihmisen ei. Luulisi, että sama pätee jauheeseen kuin tuore"ravintoonkin", eli molemmat pahasta, neutraaleja tai hyvästä? Toisaalta vehnänorasjauhetta myydään ihmisille, ja ei kai sitä saisi myydä, jos ihmisen ruoansulatus ei sitä pystyisi käsittelemään? Itse kyllä tutkisin tuon jutun, ennen kuin alkaisin vetää sitä smoothiessa mitään enempiä määriä. (Tuoreita vehnänoraita olen joskus käyttänyt itsekin smoothiessa, olivat herkullisia avokaadon ja appelsiinin kanssa, eikä mitään oireita lasillisesta, parista tullut. Jauhaminen vaan oli työlästä, kun juuttuivat sauvasekoittimeen, ryökäleet.)

Himuli
Seuraa 
Viestejä1462
Liittynyt10.3.2016

Jauhepurkissa sanotaan päiväannokseksi kohtuu pieni määrä, oliko teelusikka tai pari. Ehkä siinä on joku idea takana. Tosin näissä tämä mahdollinen kehon pahoinvointireaktio selitetään "puhdistumisprosessina".. olisi kiinnostavaa nähdä perustelut tällaiselle väitteelle. Että miksi se pahoinvointi ei esim olisi suora viite siitä, että tämä aine tekee pahaa. 

MooM
Seuraa 
Viestejä6051
Liittynyt29.6.2012

On umpihullua roudata jostain Kiinasta kuivattuja marjoja, kun niitä on metsä täynnä tässä lähellä. Goji on yksi marja muiden joukossa

http://www.lansivayla.fi/artikkeli/120028-kotimainen-mustikka-vai-kaukom...

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/10/08/superfood-tarkoittaa-erityisen-t...

Mustikka on erityisen hyvä, ja jos plaseboefekti vaatii kovan hinnan, mustikan voi ostaa kuivattuna kivassa pussissa. http://www.biokia.fi/tuotteet/kuivattu-mustikka/ niin tililläkin näkee ostaneensa superfoodia.

Riski raskasmetalleille sun muille on suomesta poimitussa marjassa huomattavasti pienempi kuin jossain kiinalaisessa. Plus kuljettamisen ekologia ja tietysti kotimaisen suosiminen talouden kannalta.

MooM
Seuraa 
Viestejä6051
Liittynyt29.6.2012

Tuuba kirjoitti:
Jauhepurkissa sanotaan päiväannokseksi kohtuu pieni määrä, oliko teelusikka tai pari. Ehkä siinä on joku idea takana. Tosin näissä tämä mahdollinen kehon pahoinvointireaktio selitetään "puhdistumisprosessina".. olisi kiinnostavaa nähdä perustelut tällaiselle väitteelle. Että miksi se pahoinvointi ei esim olisi suora viite siitä, että tämä aine tekee pahaa. 

Ei se välttämättä ole kumpaakaan. Ruoansulatus vain tottuu tiettyyn ruokavalioon ja jos se muuttuu äkillisesti, menee aikaa, että tasapaino löytyy. Ja kaikkihan ei käy jokaiselle, joten välttämättä maha ei totu kaikkeen.

Puhe puhdistumisesta yms. on yleensä puppua. Tietysti ruokavalio vaikuttaa erilaisiin pitoisuuksiin kehossa ja esim verensokerin isot heilahtelut eivät ole hyväksi. Mutta kyllä meillä maksa ja munuaiset huolehtivat puhdistamisesta ihan koko ajan. Ja jos nuo elimet ovat vajaatoiminnalla, ollaankin isommissa ongelmissa ja silloin ruokavalio on oikeasti ihan kriittinen. Myös puhe esim. suolen kuona-aineesta yms. jota pitäisi jotenkin erityisesti poistaa on höpöä. Jos tavaraa tulee säännöllisesti, se riittää siivoukseksi.

Niin tylsää kuin se onkin, ruokavaliosuositus on oikeasti järkevä pohja rakentaa se päivittäinen ruokavalio.

http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/portal/fi/ravitsemussuositukset/...

Sairauksissa tietysti on sitten omat juttunsa.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Onkohan muuten pähkinänsyönnille jotain ylärajaa, muuta kuin että ovat erittäin rasvaisia ja kaloripitoisia, eikä niitä suositella siitä syystä kuin pieni kourallinen päivässä? Jos vetäisi esim 200 g päivässä, mitä siitä seuraisi (mahdollisen lihomisen lisäksi)?

Minulla on se käsitys, että kaikilla ruoka-aineilla on myös huonoja vaikutuksia, jos niitä ylenmäärin vetää. Esimerkiksi rucolassa on nitriittejä vai olikos sen nitraatteja (liittyivästkö sydäreihin tms.?), porkkanassa oli A-vitamiinin esiastetta tms. (ja A-vitamiinille ja muille rasvaliukoisille on maksimirajat, liittyisiköhän se asiaan?), ja siksi  kilokaupalla niitä kumpaakaan ei kannata vetää.

Minulla on myös se käsitys, että on hyvä syödä hyvin vaihtelevasti ja monipuolisesti kasviksia, jos ei muuten niin torjuntainejäämien vuoksi - eri kasvit kun tarvinnevat erilaisia torjunta-aineta, ja siksi monipuolinen kasvistensyönti vähentää mahdollisia riskejä. Flavonoidien takiakin kannattaa syödä mahdollisen värikkäästi, eli monenvärisiä kasviksia. Tummanvihreät kyllä ovat sieltä terveellisimmästä päästä ihan sv-tautien, osteoporoosin, yms. ehkäisyssä, mutta tarvitaan myös tomaattien lykopeeneja, kaalinsukuisten eli ristikukkaisten syöpää ehkäiseviä vaikutuksia jne. jne.. Ja osa kasviksista (vars. esim tomaatti) kannattaa myös syödä kysytettynä.

Tuli noista kasviksista vielä mieleen aloituskirjoituksen kysymyksenasettelu: kuidun lisääminen ruokavalioon kannattaa tehdä vähän kerrallaan, muuten voi maha kipristellä ja kipuilla ennen kuin tottuu kuitupitoisempaan ravintoon. Tämä koskee varsinkin lesevalmisteita.

MooM
Seuraa 
Viestejä6051
Liittynyt29.6.2012

Pähkinöistä: joskus työkaveri (ravitsemustieteilijä) sanoi, että pähkinöissä on yllättävän isoja määriä hivenaineita. Esimerkiksi jossain pähkinässä (parapähkinä?) on paljon seleeniä. Hän sanoi, että jos syö paljon pähkinöitä, kannattaa vaihdella lajeja tasaisesti, koska eri pähkinöissä on eriliset hivenaineiden profiilit.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Tosiaan, tuosta seleenistä olen lukenut, ja siksi en ostakaan parapähkinöitä kuin harvoin, kun niitä ei kuitenkaan pysty syömään vain 1-3 (? eli 16 grammaa) (*) kpl kerralla (vai paljonkohan se olikaan, että päivän seleenitarve jo täyttyy?).

Wikipedia sanoo seleenistä:  "Liian suuri vuorokausiannostus aiheuttaa myrkytyksen, jonka oireita ovat väsymys, pahoinvointi, hiusten lähtö, kynsivaurioita, iho-oireet, hampaiden irtoaminen ja hermostomuutokset. "

ja: 

Seleenin tarve ja saanti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan seleeniä tulisi saada 4 µg/vrk ravinnosta energiana saatuamegajoulea kohti eli aikuisilla naisilla noin 50 µg/vrk ja miehillä 60 µg/vrk. Erityisryhmillä kuten raskaana olevilla ja imettävillä naisilla tarve on hieman suurempi (60 µg/vrk). Lapsilla suositus vaihtelee iän mukaan. Suurimmaksi hyväksyttäväksi päiväsaanniksi on määritelty aikuiselle 300 µg/vrk.[4] Suomalaiset saavat seleeniä keskimäärin: naiset 54 µg/vrk (8,2 mg/MJ/vrk) ja miehet 73 µg/vrk (8,1 mg/MJ/vrk). Suosituksiin verrattuna keskimääräinen suomalainen saa seleeniä riittävän runsaasti. Suomalaisten seleeni on peräisin lihasta, maidosta ja viljavalmisteista.[5]

(*) Sadassa grammassa parapähkinää on 1 917,0 µg seleeniä, eli yli 6 kertainen määrä sallittuun päiväannokseen nähden. 100 g/(1917µg/300µg )= 16 grammaa Eli vain 16 grammaa parapähkinöitä voisi syödä ennenkuin sallittu päiväannos täyttyy.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Korjaus: päiväittäinen tarve täyttyy naisilla jo keskimäärin 2,6 g päiväannoksella seleeniä. (100g/(1917/50), jos laskin oikein.)

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Vakuudeksi vielä Reijo Laatikaisen tekstiä:

Yksi parapähkinä riittää tyydyttämään yksin päivittäisen seleenin tarpeen, sillä se painaa keskimäärin 4 grammaa ja siinä on 76,7 mikrogrammaa seleeniä. Kahden parapähkinän syöminen päivässä nostaa elimistön ”seleenitasoja” yhtä paljon kuin 100:n mikrogramman seleentitabletti (1).

Jos syö 4-5 parapähkinää päivässä, turvallisena pidetyn 300 mikorgramman raja ylittyy. Ensimmäinen liikasaannin oire on usein metallin maku suussa.

Muissa pähkinöissä ei ole likimainkaan parapähkinän vertaa seleeniä, joten niitä voi käyttää huoletta. Parapähkinän liikakäyttöä vastaan puhuu myös sen melko korkea radium-pitoisuus (2).

http://www.pronutritionist.net/2014/09/voiko-hyvia-ravintoaineita-saada-...

Tuossa linkissä mainitaan myös A-vitamiinin esiaste beta-karotenoidi (kasvikunnan tuotteista ei vaaraa), kupari, rauta ym. ehkä kiinnostavia asioita.

Himuli
Seuraa 
Viestejä1462
Liittynyt10.3.2016

Jossain taas sanottiin että suomalaisilla on jopa turmiollisen kovaa puutetta seleenistä ja parapähkinä nimenomaan tekisi ihan hyvää meille. Tiedä nyt sitten, kai kaikki asiat vähän riippuu keneltä kysyy. 

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Joo, mutta sitä puutetta ei kannata korvata syömällä kourakaupalla parapähkinöitä, vaan vain yksi päivässä riittää (ken siihen sitten pystyy). Sitä paitsi Suomessa on taidettu alkaa kiinnittää asiaan huomioon maataloudessa. Lannotteisiin lienee nykyään lisätty tarpeellinen määrä seleeniä. Tietty, jos on luomuun keskittyvä vegaani, jää sitten tämän seleenitujauksen ulkopuolelle.

wikipedia:

Seleeni ihmisen ravitsemuksessa

Seleeni on ihmiselle ja eläimille välttämätön hivenaine, mutta tarvittavat määrät ovat erittäin pieniä.

Suomalaisten seleenin saannista hivenaineena ravinnossa syntyi taannoin ( milloin? ) vilkasta keskustelua, kun ilmeni että Suomen maaperässä sitä on vähän ja sitä myöten sen saanti on liian vähäistä. Maa- ja metsätalousministeriönpäätöksellä lannoitteisiin ruvettiin lisäämään seleeniä. Ainakin Kemiran Y-lannoitteissa on natriumselenaattia, joka pidättyy maahan heikosti mutta jonka kasvit saavat helposti käyttöönsä.[2]

Suomalaisten veren seleenipitoisuus on edelleen Kansanterveyslaitoksen seurannassa, ja lannoitteiden pitoisuuksia säädellään seurannan tulosten mukaan. Tarvittava määrä seleeniä tulee nykyisin viljasta, lihasta ja juustosta. Liian suuri vuorokausiannostus aiheuttaa myrkytyksen, jonka oireita ovat väsymys, pahoinvointi, hiusten lähtö, kynsivaurioita, iho-oireet, hampaiden irtoaminen ja hermostomuutokset. Hengityksessä on valkosipulimainen ominaishaju.[2]

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat