Seuraa 
Viestejä3164

Moniko tunnistaa itsensä? Mikään käytännön asia ei suju sujuvasti kuten naapureilla näyttää tekevän. Yksinkertaiseksi sanottu tai kömpelyksen silmin siltä näyttäväkin toimi mutkistuu, kun kömpelö siihen tarttuu. Esineet putoilevat, piuhat menevät sekaisin, paikat ovat ehtimiseen epäjärjestyksessä, ompelukseen tulee vasempia tai oikeita kappaleita kaksittain, siivous ei suju TV:ssa mainostetuin tuottein. Useasti kömpelö muuttuu :ksi tai jopa :ksi. Ympäristöhän ei tätä välttämättä miellä ominaisuudeksi, joka tulisi ottaa huomioon tämäntyyppisen ihmisen kanssa puuhasteltaessa.
Koulussa saattavat sukset ristitä opettajan tai luokka/ryhmätovereitten kanssa, riippuen kömpelön ns. pinnasta eli mm. itsetunnosta ja kärsivällisyydestä. Itsetunto saa joka tapauksessa kolauksia epäonnistumisista sinänsä ja niitä seuraavista moitteista mutta muutoin vahvaksi kehittynyt ihminen kykenee kompensoimaan motorisia puutteitaan muitten kykyjensä avulla. Kaikki vain eivät ole vahvoja, ja nuoren kolhiintunut itsetunto voi seurata häntä pitkälle aikuisikään. Kuinkahan moni aikanaan tumpeloksi ja lahjattomaksi moitittu ei varttuneena yksinkertaisesti uskalla yrittää asioita, joissa aikanaan "oli huono"? Onneksi poikkeuksistakin saa usein kuulla: ihmiset innostuvat aikuisina kokeilemaan puuhia, joissa he ammoin kouluaikoina surkeasti epäonnistuivat, ja saattavat huomata, että aika on tehnyt tehtävänsä joko heidän itsensä psyyken ja keskushermoston tai ympäristön ja opetusmenetelmien suhteen: hekin kätevöityvät.
Miten paljon kömpelyyttä ominaisuutena on tutkittu? (En tarkoita tällä siis elimellisiin sairauksiin tai vammoihin liittyvää kömpelyyttä.)

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (5)

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210

Jaa-a. Kasvuiässähän ruumiinsuhteet muuttuvat, raajat venähtävät äkkiä uusiin mittoihin, lihasten kehitys jää hetkeksi jälkeen... kuvittelisi että kasvuikäiselle lapselle tuo olisi tärkein syy kömpelyyteen. Sitten kun kasvu on lakannut eikä kroppa enää muutu "yön yli", lihasmuisti oppii taas liikkeet ja pystyy hiomaan niitä paremmiksi.

Enttententten.

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Olen joskus kuullut jotain juttua siitä, että kun nuorena/lapsena harrastaa paljon kaikkea niin motoriikka paranee. Jos ei taas harrasta paljon mitään urheilua jne. niin motoriikka on kehno ja siten tulee helposti todella kömpelöksi. Kaveripiirissäni yksi hyvä esimerkki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Damp on oikein virallinen kömpelöysoireyhtymä. Korreloi ADHD:n kanssa.

Tuossa käytännön asioiden sujumattomuudessa on 90%:ssa tapauksista kyse rutinoitumattomuudesta tai vääristä työtavoista=harjoituksen puute tai huono harjoitus. Sekä siitä että ei ajattele tehdessään. Varsinainen vapisevuus ja tasapainon ym motoriikan puute on pienempi tekijä. Parkinson potilaat ovat yleensä vielä keskivaikealla asteellakin siedettäviä taloudenpitäjiä.

Kun on aikansa neulonut paitaa väärältä puolelta ja leiponut veteliä sämpylöitä, niin kyllä se siitä vähitellen helpottaa. Ei kukaan ole seppä syntyessään...

Eiköhän kyse ole lahjakkuusprofiilien erilaisuudessa.

Joku on luonnostaan lahjakkaampi käden taidoissa tai karkeammassa motoriikassa. Toiselle tuottaa jo kengännauhojen solmiminen suuria vaikeuksia, vaikka on lahjakas esimerkiksi matemaattisesti tai kielellisesti.

Toki on olemassa olkeita sairauksiakin, kuten tuo Parkki, mutta Gaussin käyrä rulettaa kaikilla aloilla. Meistä joka toisen on asetuttava sinne vasemmalle puolelle, ainakin jossain ominaisuuksissa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat