Seuraa 
Viestejä1356

Syksy Räsäsellä on uusi mielenkiintoinen kirjoitus Ursa.fi-sivuilla:

https://www.ursa.fi/blogi/kosmokseen-kirjoitettua/kaanteita-taivaankanne...

Käänteitä taivaankannen selityksessä
Syksy Räsänen

Puhuin toukokuussa inflaation ja Higgsin kentän mahdollisesta yhteydestä (esityksen kalvot ovat täällä), joten kirjoitanpa siitä jotakin tänne.
Inflaatio on yksi kosmologian tärkeimmistä tutkimuskohteista. Inflaatioidean mukaan maailmankaikkeuden laajeneminen kiihtyi ensimmäisen sekunnin murto-osan aikana ja maailmankaikkeus venyi miljardeja miljardeja miljardeja kertoja isommaksi. Inflaation aikaiset kvanttivärähtelyt muodostivat siemenet, joista maailmankaikkeuden kaikki rakenne on syntynyt. Niiden alkuperäinen muoto näkyy selkeimmin kosmisessa mikroaaltotaustassa.

Inflaatiosta arvellaan olevan vastuussa jokin koko avaruuden täyttävä kenttä. On esitetty satoja erilaisia ideoita siitä, millainen tämä kenttä tismalleen on. Voi olla, että kyseessä on jokin toistaiseksi tuntematon kenttä, mutta kokeellisesti työhön sopivia ehdokkaita tunnetaan tismalleen yksi: Higgsin kenttä, johon liittyvän Higgsin hiukkasen CERNin LHC-kiihdytin löysi vuonna 2012. Higgsin kenttä täyttää koko avaruuden tasaisesti, ja se antaa tunnetuille alkeishiukkasille (paitsi ehkä neutriinoille) massat.

Ajatuksen siitä, että Higgs olisi vastuussa inflaatiosta, esittivät Lausannessa Sveitsissä työskentelevät Fedor Bezrukov ja Mikhail Shaposhnikov vuonna 2007. Ajatus herätti paljon mielenkiintoa, ja sitä kohtaan esitettiin pian kritiikkiä. Yksi asia, josta on erityisesti kiistelty on se, miten inflaation, ja sen myötä kosmisen mikroaaltotaustan, yksityiskohdat riippuvat Higgsin massasta. Tuolloin LHC ei ollut vielä käynnistynyt, eikä Higgsin hiukkasen massaa tunnettu tarkkaan, oli vain laaja alue, missä sen tiedettiin olevan.

[...]

Suosikkiurheilulajini on nojatuolisarkasmi.

Kommentit (2)

Eusa
Seuraa 
Viestejä17227

Viisasta on tietysti hakea yleensäkin ilmiöihin selitystä jo tunnetuista mekanismeista, eikä aina etsiä uutta mustaa tai pimeää. Propsit siitä.

Hienorakennevakio vapausasteista: (1+2¹+3²+5³+1/2¹*3²/5³)⁻¹ = 137,036⁻¹

Eusa
Seuraa 
Viestejä17227

Inflatoni- ja Higgs-mekanismeissa on kovasti samanlaisuutta. Mutta ilman gravitaation eli inertian hyvää ymmärrystä ja nivomista niihin saavutuksiin, joita diskretoinnilla on saavutettu, taitaa aita olla kovin korkea.

http://arxiv.org/abs/1602.00695

Tuossa uudehkossa prujussa varioidaan massaskaalaa asettaen varsin mielenkiintoisesti peruskvarkkien massapotentiaali nollaan ja top-kvarkin äärettömään.

Miksei gluoni voisi ”dekoheroida” Higgsin skalaarikentän kanssa analogiana kuten hiukkanen dekoheroi tensorikentän kanssa? Ja kvarkit olisivatkin vain sidosmassan (ajastariippumattomia?) viritystiloja… Kvarkit ja gluonit kuin paita ja peppu massaerottelun kannalta.

Tuntuisi vain kovin luontevalta, että Higgsin mekanismi voitaisiin nivoa osaksi kaikkea massamuodostusta.

Jos gluoni ”dekoheroi” Higgsin kentässä, silloinhan sm-kvantitkin…

Hienorakennevakio vapausasteista: (1+2¹+3²+5³+1/2¹*3²/5³)⁻¹ = 137,036⁻¹

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat