Seuraa 
Viestejä32895

Pohjoinen napapiiri jatkaa siirtymistään pohjoisemmaksi vielä tuhansia vuosia tästä hetkestä eteenpäin.

Lopulta se tulee saavuttamaan luultavasti 67,9.leveysasteen,joka kulkee Lokan tekojärven halki.

Sen jälkeen pohjoinen napapiiri aloittaa kulkunsa kohti etelää aina 65,5.leveysasteelle eli hiukan Oulun pohjoispuolelle.

Sen jälkeen napapiiri ottaa suunnan jälleen pohjoista päin.

Nykyisellä vauhdilla pohjoinen napapiiri siirtyy n.14-15 metriä pohjoisemmaksi vuosittain.

Napapiirin kulmaetäisyys navasta on n.23,25 astetta eli sama kuin ekliptikan eli Auringon näennäisen vuotuisen radan kaltevuuskulma.

Maan akselin kulma vaihtelee vuosittain 23,5 astetta suhteessa Aurinkoon.

Se aiheuttaa esim vuodenajat.

Vuosittaisen liikkeen lisäksi Maan akselin kulmassa tapahtuu hitaampi muutos,joka noudattaa n.26000 vuoden sykliä.

Prekession mittakaavasta kertoo jotakin se,että nykyisin maan akseli osoittaa kohti Pohjantähteä,mutta n.12000 vuoden päästä kohti Vegaa.

Napapiirillä on myös aina vuoden aikana yksi vuorokausi jolloin Aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle ja yksi vuorokausi jolloin Aurinko ei laske horisontin alapuolelle.

14000 tuhatta vuotta sitten pohjoinen napapiiri kulki yli 200 kilometriä etelämmässä.

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

  • ylös 2
  • alas 1

Sivut

Kommentit (72)

Rovaniemelle kannattaisi pystyttää uusi napapiirin kylä. Toi nykynen Joulupukinmaa kun on ollu paikallaan jo vuosikymmeniä. Eli ei takuulla oikeessa paikassa.

Turistitkin saisivat rahoilleen vastinetta kun saisivat poseerata oikealla paikalla olevan napapiirikyltin alla.

Onkohan siellä tontteja vapaana.Kioskin paikka. Turistia ei saa petkuttaa eli piirit paikoilleen.

Napapiirin pohjoispuolihan on arktista aluetta . Menetämme aika kaistaleen arktista aluettamme vuodessa.

JohnCarter
Seuraa 
Viestejä32895

Napapiirin merkitsemisen maastoon voi kyseenalaistaa,sillä sen paikka vaihtelee koko ajan.

Maan kaltevuuskulma avaruudessa vaihtelee vain vähän,mutta se määrää,missä napapiiri kulkee.

Nykyinen kaltevuuskulma on n.65,5 astetta kun se 12000 vuoden päästä on 67,9 astetta tosin moni lähdeteos ilmoittaa nykyisen kaltevuuskulman 66,5 asteeseen,joka mielestäni on virheellinen arvo.

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Niin, tuota prekessioliikkeen 25.800 vuoden jaksoa ja akselikulman vaihtelua 21,5-24,5 välillä 41.000 vuoden jaksoissa sekä maan radan eksentrisyyden vaihtelu 100.000 vuoden jaksoissa kutsutaan usein Milankovichin sykleiksi. Näiden syklien yhteisvaikutuksella on todennäköisesti isosti osuutta maapallon pitkän aikavälin ilmastoon, siis mm. glasiaali-interglasiaalien vaihteluille. Tosin auringon mahdollisilla pitkäjaksoisilla säteilytason vaihteluilla voi olla myös osuutensa ilmiöihin.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
John Carter
Napapiirin merkitsemisen maastoon voi kyseenalaistaa,sillä sen paikka vaihtelee koko ajan.

Sinne voitaisiin rakentaa kiskot ja niille napapiirin tarkalla sijainnilla oleva laite, joka on ohjelmoitu nytkähtämään 4 cm pohjoiseen joka päivä. Siitä saataisiin ihan hauska turistinähtävyys.

Tarkennettakoon vielä, että napapiirien vaeltamiset johtuvat pääosin maan akselin heilumisesta, eli sen kulman vaihtelusta ratatasoon nähden joka puolestaan muuttaa ekliptikan kaltevuutta. Tämä vaihteluväli on noin 21,5-24,5 astetta 41.000 vuoden jaksolla, ollen nykyään noin 23,5 astetta.

Tämä on eri asia kuin prekessio, joka tarkoittaa akselin hyrrämäistä huojuntaa. Pelkkä prekessioliike ei siis suoraan vaikuta napapiirien liikkumiseen koska sehän ei muuta maan pyörimisakselin kaltevuutta! Mutta maan akselin heiluminen vaikuttaa myös prekessioympyrän säteeseen ja täten myös ekliptikan kulman muuttumiseen ja sitä kautta myös napapiirien liikkumisiin. Eli tuon 41.000 vuoden jakson lisäksi saamme kyllä tilannetta hieman "sekoittamaan" myös sen prekession 26.000 vuoden jakson aikana tapahtuvat ympyrän muutokset.

Em. liikkeiden lisäksi napapiirin liikkumisessa on huomioitava ns. nutaatio. Eli tässä on kyseessä maan akselin melko pieni ja lyhytjaksoinen "vaappuminen". Nutaatio muuttaa ekliptikan kaltevuutta 18,6 vuoden jaksoissa ja tämän jakson lyhyydestä johtuen "vaapunta" voi näkyä jopa napapiirin monien kymmenien metrien liikkumisena vuoden aikana. Tämä siis siitä huolimatta, että napapiirin pitkän aikavälin keskimääräinen liikenopus on nykyään luokkaa 14m/vuosi. Napapiirin tarkkaa maantieteellistä paikantamista vaikeuttaa edelleen moni muukin asia kuten ns. napavariaatio, eli maan akselin liikkuminen kiinteään maankuoreen nähden.

JohnCarter
Seuraa 
Viestejä32895

Ding Dingille; eikun vaan pysyvää pohjoisennapapiirin sijainnin ilmaisevaa keksintöä väsäämään.

Voisit saada vaikka Tekesiltä kehitysapurahan tai ainakin paikalliselta matkailunedistämiskeskukselta pullakahvit.

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

Lukiossa yritin selittää samaa maantiedon/biologian opettajalle eli napapiirin suhteellista sijaintia. Opettajan mielestä se oli siinä missä Joulupukin paja ja napapiirin kahvila. No, ei siitä vastaan väittämisestä ihan pihalle lentänyt, mutta kuitenkin ..ttaa vieläkin.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Ding Ding
John Carter
Napapiirin merkitsemisen maastoon voi kyseenalaistaa,sillä sen paikka vaihtelee koko ajan.

Sinne voitaisiin rakentaa kiskot ja niille napapiirin tarkalla sijainnilla oleva laite, joka on ohjelmoitu nytkähtämään 4 cm pohjoiseen joka päivä. Siitä saataisiin ihan hauska turistinähtävyys.

Hyvä idea. Vielä kun nuo kiskot virittäisi reilusti pohjois-eteläsuunnasta vinoon, niin päivässä liikuteltava matka kasvaisi: Olisi enemmän turisteilla ihmeteltävää

Aslakinkin olisi helpompi viritellä kiilojaan

Prekessiotapa eli hyrrän heiluntaa hyvinkin seuraa napapiirin liike. Sitähän on mallinnettu jopa viidennen asteen yhtälöillä, joissa sinikäyrän amplitudiin on liitetty kaikki erilaiset ajallisesti muuttuvat prekessiotekijät ja harmonisoitu siten. Kuunkin asema vaikuttaa jonkin verran, siellä neljännen polynimikertoimen tienoilla.

Eläh sie Asla näistä maallisista välitä, köet niilanka ole vielä vaaravyöhykkeellä. Ijkäse Lappi sinäsä sieltä nahkupiiriltä es alakkaan. Sekö se lappilaisuus on enempi mielentila, ku karttamiesteh maastho vetäme viiva.

Símma
Prekessiotapa eli hyrrän heiluntaa hyvinkin seuraa napapiirin liike. Sitähän on mallinnettu jopa viidennen asteen yhtälöillä, joissa sinikäyrän amplitudiin on liitetty kaikki erilaiset ajallisesti muuttuvat prekessiotekijät ja harmonisoitu siten. Kuunkin asema vaikuttaa jonkin verran, siellä neljännen polynimikertoimen tienoilla.Tuo on yleinen harhaluulo, että napapiirien liike seuraisi prekessiosta, jonka jakso on se 26.000 vuotta. Prekessioliike itsessäänhän ei maan akselin kulmaa muuta, joka on se varsinainen syy napapiirien vaeltamiselle. Eli napapiirit vaeltavat akselikulman huojannan johdosta, jonka jakso on 41.000 vuotta.

Erittäin hyvä yleistajuinen esitys asiasta on Ollikaisen ja Poutasen artikkeli Tähdet ja Avaruus lehden numerossa 1998/2, suosittelen.

author="" kirjoitti:

JohnCarter
Seuraa 
Viestejä32895

Napapiirin kulmaetäisyys navasta on 23,52 astetta,joka on sama kuin Auringon näennäisen vuotuisen radan kaltevuuskulma eli ekliptika.

Maan kaltevuuskulma Aurinkoon nähden vaihtelee eri vuodenaikoina Maan kiertäessä Aurinkoa,jona aikana Maan akselin kulma vaihtelee vuosittain 23,5 astetta suhteessa Aurinkoon.

Snaut sinulla oli näköjään aiheesta kelpo tietoa enemmänkin,kysyisinkin tarkoititko,että Auringon pitkäjaksoisilla säteilytason vaihteluilla olisi ollut osuutta jääkausien esiintymisiin?

Kristian Birkeland esitti jo vuonna 1916 samansuuntaisia teorioita esittäessään Aurigosta emittoituvien säteiden teoriansa.

Birkelandin teoriat olivat hämmästyttävän profeetallisia ja nykyään häntä pidetään ensimmäisenä tiedemiehenä,joka osasi esittää pääpiirteissään paikkansapitävän selityksen myös revontulille ja osoitti vieläpä sen oikeaksi teoreettisilla,havaintoihin pohjautuvilla ja kokeellisilla todisteilla.

Birkeland myös ymmärsi,että Auringossa tapahtuvat ilmiöt ovat luonteelteaan sähkömagneettisia ja että niihin pätivät Maxwellin yhtälöt,eivätkä Newtonin painovoimalait.

Myös Birkelandin kosmogoninen teoria oli hämmästyttävän paljon aikaansa edellä.

.

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

Sehän on itse asiassa erittäin hyvä asia! Sitten me airsoftin harrastajat pystymme käyttämään enemmän kaasuaseita kun kesä on pitempi.
(Ei nyt ihan)

John Carter
Snaut sinulla oli näköjään aiheesta kelpo tietoa enemmänkin,kysyisinkin tarkoititko,että Auringon pitkäjaksoisilla säteilytason vaihteluilla olisi ollut osuutta jääkausien esiintymisiin?
.

Kyllä, tarkoitin siis nimenomaan sitä, että auringon säteilytason hyvin pitkäjaksoisella vaihtelulla saattaa olla vaikutuksia maapallon ilmastoon satojen miljoonien vuosien skaalassa.

Nuo Milankovichin jaksot selittävät hyvin vain nykyisen noin miljoonan vuoden jo kestäneen ns. kvartäärijääkausijakson aikana tapahtuneet jääkausien ja niiden välisten lyhyiden lämpöisten kausien vaihtelua.

Kun puolestaan mennään kymmenien miljoonien vuosien aikaskaalaan, niin ilmeisin syy jäkausijaksojen esiintymiselle ovat lähinnä mannerliikunnat mutta selitys satojen miljoonien ja jopa miljardien vuosien aikaskaalassa tapahtuneille suurille ja pitkille jäätiköitymisjaksoille on vielä hämärän peitossa. Syyksi on mm. arveltu auringon aktiivisuudessa esiintyneet hyvin pitkäjaksoiset vaihtelut sekä aurinkokunnan kiertoliikettä linnunradan keskustan ympäri.

Toisaalta tiedetään myös, että hyvin lyhyellä muutaman sadan vuoden skaalassa auringon aktiivisuudella on kyllä selvähkö vaikutus ilmastoon. Esim. ns. pieni jääkausi 1600-1800 luvulla korreloi hyvin auringonpilkkujen esiintymisen kanssa. Kun tämä pieni jääkausi oli kylmimmillään 1700 -luvulla ei auringonpilkkuja esiintynyt juuri lainkaan.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
Snaut

Toisaalta tiedetään myös, että hyvin lyhyellä muutaman sadan vuoden skaalassa auringon aktiivisuudella on kyllä selvähkö vaikutus ilmastoon. Esim. ns. pieni jääkausi 1600-1800 luvulla korreloi hyvin auringonpilkkujen esiintymisen kanssa. Kun tämä pieni jääkausi oli kylmimmillään 1700 -luvulla ei auringonpilkkuja esiintynyt juuri lainkaan.
Aurigonpilkuilla tehdään sitten historiaa: Ruotsin Kalle X Kustaa valloitti melkein koko Tanskan, kun pääsi salakavalasti hyökkäämään sinne jäitä myöten tuona aikana. Meri oli Tanskan salmissakin umpijäässä, sille on annettu "Jäähyökkäys" nimi historiassa.

Wikipediakin muistelee:

Vuoden 1657 syksyn aikana Kaarle valloitti Jyllantin ja tammi-helmikuussa Ruotsin armeija ylitti jään peittämät Pikku Beltin ja Iso Beltin. Armeijan ollessa vain parinkymmenen kilometrin päässä Kööpenhaminasta solmittiin rauha, jossa Skoone, Halland, Blekinge, Bornholm, Bohuslän ja Trondheimin lääni siirtyisivät Ruotsille.

Lierikki Riikonen

JohnCarter
Seuraa 
Viestejä32895

Auringonpilkkujakson 24 maksimi ajoittunee vuosille 2011-2012.

Vuosi 2012 on maya-kulttuurissa merkittävä vuosi heidän ajanlaskunsa kannalta,sillä sen mukaan silloin alkaa uusi sykli heidän syklisessä ajan käsityksessään.

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

KATOS, "Lierikkikin" pitkästä aikaa tieteilemässä !

JOO, silloin jäätyi Itämeri ja Thamesin jäällä luisteltiin ....

MUTTA selittäkääpäs, mitä tapahtuu, kun magneettiset navat siirtyvät
kiihtyvällä vauhdilla ja kenttä heikenee ? Pariisin observatorion Hulot´in
mukaan tietokonemallit ennustavat pikaista polariteetin vaihtoa, kuten
on tapahtunutkin paleogeologisten todisteiden mukaan aina, oliko se nyt
miljoonan vuoden välein ? Jos kenttä ennen vaihtumistaan nollautuu,
pääsee auringon hiukkasäteily esteettä maahan ja ilmakehä lämpenee...

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Napavariaatio on asia, jota ei pystytä ennustamaan. Sen arvellaan
johtuvan mm. Maapollan sisällä olevien litkujen vaelluksesta.
Napavariaatio siirtää napaa hiukan yli vuoden jaksolla pari-kolme
metriä keskimääräisen navan ympäri. Vastaavasti muuttuu
napapiirin sijainti niin, että millään ohjelmalla ei voida napapiirikylttiä
siirtää oikeaan paikkaan. Paikka saadaan kyllä selville mittauksilla, mutta
tulosten saaminen kestää, ja napapiiri on jo jossain ihan muualla, kun
napavariaation suuruus on saatu selville.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

o_turunen
Napavariaatio on asia, jota ei pystytä ennustamaan. Sen arvellaan
johtuvan mm. Maapollan sisällä olevien litkujen vaelluksesta.
Napavariaatio siirtää napaa hiukan yli vuoden jaksolla pari-kolme
metriä keskimääräisen navan ympäri. Vastaavasti muuttuu
napapiirin sijainti niin, että millään ohjelmalla ei voida napapiirikylttiä
siirtää oikeaan paikkaan. Paikka saadaan kyllä selville mittauksilla, mutta
tulosten saaminen kestää, ja napapiiri on jo jossain ihan muualla, kun
napavariaation suuruus on saatu selville.

Jos tarkoitat napavaariaatiolla sitä navan tekemää liikettä kiinteään maanpintaan nähden, niin kyllä se pystytään ennustamaan ja niin tehdäänkin. Tämä napaliike koostuu siis kahdesta pääjaksosta, toinen 365 päivää ja toinen 435 pävää (ns. Chandlerin liike). Jälkimmäinen on määräävämpi ja näiden yhteinen amplitudi on navalla luokkaa 5m maanpintaan nähden.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat