Seuraa 
Viestejä25
Liittynyt17.4.2006

Olen ollut panevinani merkille että jos kaadan kahvikannusta posliinimukiin tai lasiin kylmää kahvia, lämmittääkseni sitä mikrossa, niin kaataessa kuuluu solinaa. Jos kaadan lämmintä tai kuumaa kahvia, ei solinaa kuulu niin voimakkaana. Mistä tämä voisi johtua?

Kommentit (9)

Vanha jäärä
Seuraa 
Viestejä1567
Liittynyt12.4.2005

rleppane kirjoitti:
Olen ollut panevinani merkille että jos kaadan kahvikannusta posliinimukiin tai lasiin kylmää kahvia, lämmittääkseni sitä mikrossa, niin kaataessa kuuluu solinaa. Jos kaadan lämmintä tai kuumaa kahvia, ei solinaa kuulu niin voimakkaana. Mistä tämä voisi johtua?

Veden tiheyden, viskositeetin ja pintajännityksen lämpötilariippuvuus, luulisin. Kaikki vaikuttavat nesteen virtaukseen. Kvantitatiivista selitystä en osaa antaa.

Vanha jäärä

bosoni
Seuraa 
Viestejä2704
Liittynyt16.3.2005

En tiedä onko kahvin kanssa kyse samasta asiasta, mutta maitoon tehdyn kaakaon kanssa nesteen ominaisuudet muuttuvat melko paljonkin äänten etenemisen suhteen. Lusikalla kylmää kaakaota sekoittaessa posliinimukissa ääni on kirkas ja kilisevä. Jos kaakaon sitten lämmittää, ääni muuttuu sekoitettaessa selvästi matalasävyisemmäksi.  Näin kerran taajuusjakaumia ennen ja jälkeen kuumennuksen tedyistä sekoitusäänistä. korkeita ääniä oli kuumennetussa selvästi leikkautunut pois. Selitystä ei annettu, mutta tässä tapauksessa kyse voi olla vaikkapa rasvojen ja proteiinien ominaisuuksienkin muutoksista kuumennettaessa. 

Kahvin tapauksessa voi tosiaan olla kyse ihan vain veden ominaisuuksien muutoksesta, joita jo tarjottiin selitykseksi.

Ehkä tästäkin asiasta voisi löytää tietoa hakukoneita kärsivällisesti käyttämällä.

Jos sorruin (taas) virheeseen, niin tukka varmaan vain oli silmillä, kuten kuva osoittaa...

bosoni
Seuraa 
Viestejä2704
Liittynyt16.3.2005

Jaa, etten vain olisi muistanut asiaa väärin, tai koe sama ilmiö toistuu hieman eri tavoilla toteutettuna. Tässä on ainakin yksi "kuuman kaakaon ääni-ilmiö":

https://en.wikipedia.org/wiki/Hot_chocolate_effect

Tässä on myös äänileike aiheesta, jossa äänen värin ero kuuluu selvästi:

http://mup.piettes.com/Hot_Chocolate/index.htm

Jos sorruin (taas) virheeseen, niin tukka varmaan vain oli silmillä, kuten kuva osoittaa...

Vanha jäärä
Seuraa 
Viestejä1567
Liittynyt12.4.2005

bosoni kirjoitti:
Jaa, etten vain olisi muistanut asiaa väärin, tai koe sama ilmiö toistuu hieman eri tavoilla toteutettuna. Tässä on ainakin yksi "kuuman kaakaon ääni-ilmiö":

https://en.wikipedia.org/wiki/Hot_chocolate_effect

Tässä on myös äänileike aiheesta, jossa äänen värin ero kuuluu selvästi:

http://mup.piettes.com/Hot_Chocolate/index.htm[/quote]

Vielä yksi käyrä, joka tuli mieleen tuosta ensimmäisestä linkistäsi ja saattaa myös vaikuttaa syntyvään ääneen:

http://www1.lsbu.ac.uk/water/images/speed_of_sound.gif

Vanha jäärä

miilu
Seuraa 
Viestejä727
Liittynyt25.1.2011

Ihmisen kuuloaisti tuntuu olevan huippuluokkaa erottamaan hälynkin keskeltä tietyt taajuudet ja muutokset. Yritin ajaa noista ääninäytteistä vesiputous-spektrit, mutta pikaisella tarkastelulla en pystynyt juuri erottamaan selkeätä äänien eron syytä. Ihan mielenkiintoinen artikkeli. Täytynee palata asiaan myöhemmin. Nyt pitää lähteä tarkastelemaan Salomo myrskyn tuhoja.

Maalaisjärki
Seuraa 
Viestejä1294
Liittynyt1.9.2006

bosoni kirjoitti:
En tiedä onko kahvin kanssa kyse samasta asiasta, mutta maitoon tehdyn kaakaon kanssa nesteen ominaisuudet muuttuvat melko paljonkin äänten etenemisen suhteen. Lusikalla kylmää kaakaota sekoittaessa posliinimukissa ääni on kirkas ja kilisevä. Jos kaakaon sitten lämmittää, ääni muuttuu sekoitettaessa selvästi matalasävyisemmäksi.  Näin kerran taajuusjakaumia ennen ja jälkeen kuumennuksen tedyistä sekoitusäänistä. korkeita ääniä oli kuumennetussa selvästi leikkautunut pois. Selitystä ei annettu, mutta tässä tapauksessa kyse voi olla vaikkapa rasvojen ja proteiinien ominaisuuksienkin muutoksista kuumennettaessa. 

Kahvin tapauksessa voi tosiaan olla kyse ihan vain veden ominaisuuksien muutoksesta, joita jo tarjottiin selitykseksi.

Ehkä tästäkin asiasta voisi löytää tietoa hakukoneita kärsivällisesti käyttämällä.

Lämpimään nesteeseen on liuenneena enemmän kaasuja.

Savor, Olkoon sielusi kevyt kuin mielesi tuote.
- Maalaisjärki

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat