Seuraa 
Viestejä91

Voidaanko luonnollisten lukujen joukosta valita satunnaista lukua? Tietokoneella voidaan valita pseudosatunnainen luku, mutta se vaatii, että ollaan asetettu jokin yläraja, mitä pienempi luku on. Jos luonnollisten lukujen joukosta voitaisiin valita satunnaisesti jokin luku, olisi sen todennäköisyys 1/∞=0. Tapahtuma, minkä todennäköisyys on nolla ei voi tapahtua.

Kommentit (4)

jaho
Seuraa 
Viestejä719

Jos ajatellaan tikkataulua ja tikkaa matemaattisesti, tikan kärjen pinta-ala on pisteenä nolla. Tikkataululla taasen määrätty pinta-ala A. Pisteitä tikkataulussa joihin tikka voi osua on A/0 = ∞. Tikan osumistodennäköisyys on täten 1/∞=0. Tikanheitto on mahdotonta. MOT

ing geolog
Seuraa 
Viestejä7007

1/∞=0 ei pitäne paikkaansa, osamäärä lähenee nollaa, vaan ei ole nolla

Mutta minäkin voin tehdä virheitä, kerran nuorena sytytin, Haaparannan kaupunginhotellissa, tupakin väärästä päästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
jaho
Seuraa 
Viestejä719

Tämän asian kuvittelu onkin aika vaikea. Jos ajatellaan luonnollisten lukujen joukkoa kuten aloitusviestissä, on ihmettely aiheellista. Jos valitsemme satunnaisen luonnollisen luvun, on sen suuruus mielivaltainen ja sen kuvaaminen voi olla jopa mahdotonta meidän maailmassamme. Tällöin on perusteltua ajatella maalaisjärjellä että aidosti satunnaisen luvun valinta olisi mahdoton, tai ainakin jokin katto tulisi todellisuudessa vastaan.

Yleensa todennäköisyydet kuitenkin ilmoitetaan välillä [0,1], jolloin edelleen mahdollisuuksien määrä on ääretön mutta koska lukualue on rajattu niin asian ymmärtäminen on helppoa. Tämä sama koskee myös tuota tikkatauluesimerkkiä, sekä x, että y -koordinaattien suuruus ei ole mielivaltainen.

Käyttäjä921
Seuraa 
Viestejä91

Vaikka reaalilukualue olisi rajattu [0,1] olisi sieltäkin hankalaa valita sattumanvaraista lukua, sillä todennäköisyydellä 1 se olisi luku, jolla ei olisi minkäänlaista esitysmuotoa, vaan se olisi päättymätön jono sattumanvaraisia desimaaleja. Sille voidaan esittää likiarvo, mutta ei tarkkaa arvoa. Luvut, jotka voidaan esittää ja kirjoittaa tai lausekkeella ilmaista kuten 0,1,0.5,1/3 jne ovat äärettömän pieni osa kaikista luvuista, joista äärettömän suurella enemmistöllä ei ole minkäänlaista tarkkaa esitysmuotoa. (tätä käsiteltiin jo toisessa threadissa)

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat