Seuraa 
Viestejä45973

Viikonloppuna klapeja hakatessa juolahti mieleen seuraava ongelma:

Jos kerran tasolevykondensaattorin kapasitanssi lasketaan tutusti C = e*A/d, missä e edustaa permittiivisyyttä, miten lasketaan C, jos konkka muodostuukin kahdesta puolipallosta? Vaikkapa siten, että puolipallot ovat "toisiaan kohti", varmaan ymmärrätte mitä haen. Tällöinhän sähkökenttä pallojen välissä on jotain ihan muuta kuin tasolevykonkassa.

Lisäksi pohdin laatikossani lojuvaa elektrolyyttikondensaattoria, joka on sylinterin mallinen (siis sellainen pieni elektroniikkakomponentti). Mahtaako siinä olla kaksi sylinteriä, jotka muodostavat sen itse konkan? Siinäkin sähkökenttä menee hassusti, mutta toisaalta onko sillä sitten väliä? Ajattelin hankkia hieman ohutta teräslevyä ja alkaa niistä rakentelemaan ja mittailemaan.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
ristiässä
Mahtaako siinä olla kaksi sylinteriä, jotka muodostavat sen itse konkan? Siinäkin sähkökenttä menee hassusti, mutta toisaalta onko sillä sitten väliä? Ajattelin hankkia hieman ohutta teräslevyä ja alkaa niistä rakentelemaan ja mittailemaan.

Konkissa on käsittääkseni vain kääritty rullalle "tasokondensaattori".

bosoni
Seuraa 
Viestejä2704

Joo, tavallisissa kondensaattoreissa on rullalle kääritty tasolevyt, jotta saadaan sitä pinta-alaa mahdollisimman paljon mahdollisimman pieneen tilaan. Kerrokset ovat niin ohuita, että sähkökenttä on sisällä aika hyvin vakio. Jos olisi sellainen sylinterikondensaattori, jossa levyjen väli on isompi, niin sähkökenttä on kääntäen verrannollinen etäisyyteen keskipisteestä, ja pallon tapauksessa kääntäen verrannollinen etäisyyden neliöön.

Äkkiä pähkäillen sylinterikondensaattorissa potentiaali on logaritminen, ja pallokondensaattorissa etäisyyteen verrannollinen. Kapasitanssi tottelee edelleen kaavaa C=Q/V, jossa V on siis jännite, eli potentiaali.

Jos sorruin (taas) virheeseen, niin tukka varmaan vain oli silmillä, kuten kuva osoittaa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Jyde
Seuraa 
Viestejä594

Elektrolyyttikondensaattorissahan käsittääkseni toisena napana toimii elektrolyyttineste ja toisena rullattu alumiinilevy. Eristeenä toimii alumiinilevyn pinnalla oleva oksidikerros.

Kunhan yritän joskus olla asiallinen...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat