Australia liikkuu ja sotkee satelliittipaikannuksen

klo 10:37 | 5.8.2016
Mantereen paikalliset pituus- ja leveyspiirit heittävät jo yli metrin satelliittien tiedoista.Lue koko juttu
Mantereen paikalliset pituus- ja leveyspiirit heittävät jo yli metrin satelliittien tiedoista.Lue koko juttu
Ladataan...
Saat paketin viikon tiedeuutisia joka perjantai.
Seitsemän senttiä vuodessa, sehän on jo vallan hirmuinen tahti. Löytyykö jostain päin maailmaa vielä nopeampaa mannerlaatan liikettä?
Mielipiteeni voi muuttua, muttei se tosiasia, että olen oikeassa.
http://www.youtube.com/watch?v=1orMXD_Ijbs
Mikä ihmeen "uutinen" tässä mahtaa olla ?
Pitkään on tiedetty, että mantereet liikkuvat ja sen seurauksena mannerlaattoihin sidotut koordinaatit muuttuvat jatkuvasti.
Euroopassa on käytössä mannerlaattaan sidottu ETRS89 koordinaatisto, joka liikkuu n. 2,5 cm vuodessa esim. WGS84 (GPS) koordinaatistoon nähden. Australian liike on siis on vain kolminkertainen. Huomasivatko aussit tämän tosiasian vasta nyt :-)
Suomen koordinaatit ovat EUREF-FIN mukaisia, joka siis perustuu Euraasian laattaan, paikallisine korjauksineen.
Jotta voitaisiin muuntaa esim. WGS84 koordinaatit paikalliskoordinaaatteihin., pitää tietää koska muunnos tehdään. (muuttuu jatkuvasti).
Jotta vaikka itseohjautuvat autosovellukset toimisivat pidemmälläkin tähtäimllä, täytyisi ajoneuvon tietokoneen osata muuntaa WGS84 koordinaatit lennossa meillä käytössä oleviin EUREF-FIN koordinaateiksi, ettei jouduttaisi päivittämään kiintopisteitä muutaman vuoden välein.
On huomattavaa,että mantereet seilaavat "lujaa", jonka takia esim. vedettäessä puhelinkaapelia tai kuitukaapelia Keski-Atlannin selänteen poikki, kaapeli pitää vetää selänteen kohdalla sik-sakkina, jotta siinä olisi liikkumavaraa mannerlaattojen siirtyessä kauemmaksi toisistaan useamapia senttejä vuodessa.
Mitenkähän paksu pitäisi kaapelin olla että se estäisi mannerlaattojen liikkeen ja miten se voitaisiin ankkuroida niihin laattoihin?
:-))))
3³+4³+5³=6³
Itse itselleni vastaten: Wikipedia tietää kertoa, että:
"Mannerlaattojen liike on nopeinta Pääsiäissaarten lähellä, noin 15 cm vuodessa, ja hitainta Arktisessa selänteessä, alle 2,5 cm vuodessa.[3]"
Eli Australian nopeuteen kun pistää vielä toisen samanmoisen lisää niin ollaan huippunopeuksissa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Mannerliikunnot#Mannerlaatat_ja_niiden_lii...
Mielipiteeni voi muuttua, muttei se tosiasia, että olen oikeassa.
http://www.youtube.com/watch?v=1orMXD_Ijbs
Kuinkahan nopeita noiden pitäisi olla, että alkavat jättää selvän perävanan. Toisaalta, mistäs tiedän vaikka jättäisivätkin.
Paha sanoa, jos maankuori on kymmeniä kilometrejä paksu ja liikkuu silti. Kannattanee ottaa suosiolla paksuinta piuhaa, mitä kaupasta löytyy ja kiinnittää se kalliilla merkkijeesusteipillä.
Atlantin valtameri laajenee muistaakseni 5 senttiä vuodessa, mutta vaikka se liippaakin läheltä Australian 7 senttimetrin vuosivauhtia ei se lähelle pääse. Sateellitti paikannustietojen muuttuessa yhä tärkeämmäksi automatisoituvassa maailmassa, mannerliikunnosta on tulossa ihmiskunnalle yhtä paha ongelma kuin ilmaston muutoksesta, energiapulasta, nälänhädästä, kasvavasta kulutuksesta, karkauspäivästä ja aikavyöhykkeistä.
Pääsiäissaarella harrastetaan jo vesihiihtoa kiinnittämällä köysi puuhun.
If it looks good it will fly good ! -Marcel Dassault