Seuraa 
Viestejä2134
Liittynyt3.6.2015

Lainaus:
Opetussuunnitelma uudistui - ruotsin opiskelu alkaa pakollisena jo alakouluissa

Maanantai 8.8.2016 klo 11.58

Toinen kotimainen alkaa nyt ensi kertaa pakollisena jo alakoulussa.

Uudessa opetussuunnitelmassa toinen kotimainen kieli alkaa jo kuudennella luokalla.
Myös opetuksen sisältöjä on muutettu.

Toinen kotimainen tulee pakolliseksi kuudennelle luokalle. Kuvituskuva.
Toinen kotimainen tulee pakolliseksi kuudennelle luokalle. Kuvituskuva. (EERO LIESIMAA)

Kun koulut alkavat tällä ja ensi viikolla, alakoulun lukujärjestyksessä on ensi kertaa pakollista ruotsia. Uudessa opetussuunnitelmassa toinen kotimainen kieli alkaa jo kuudennella luokalla.

Ruotsin opetus ei ole vain aikaistunut, vaan myös sen sisältöä on muutettu. Kielioppisääntöjen pänttäämisestä siirrytään suullisempaan suuntaan, kertoo opetusneuvos Terhi Seinä Opetushallituksesta.

- Myös ääntämisen harjoittelu korostuu enemmän kuin aikaisemmin, Seinä sanoo.

Uusi opetussuunnitelma korostaa ilmiöpohjaista oppimista. Kyse on siitä, että taitoja opetellaan enemmän suurina kokonaisuuksina. Ruotsintunnilla se voi näkyä niin, että kuuntelu-, kirjoitus- ja kielioppiharjoitukset kulkevat tiiviimmin yhdessä, eikä niille välttämättä varata omia oppitunteja.

Oppilaat voivat esimerkiksi valita itse aiheita ja artikkeleja, joiden pohjalta tehdään harjoituksia.

- Havainnoidaan maailmaa sen sijaan, että katsotaan kirjasta, mitä sieltä löytyy.

Seinän mukaan tavoitteena on käytännönläheisten ja arjesta kumpuavien asioiden tuominen tunneille sekä vuorovaikutuksen lisääminen.

Osa kylmiltään ruotsinopettajaksi

Suullisen kielitaidon painotus ilahduttaa Suomen kieltenopettajien liiton puheenjohtajaa Kari Jukaraista. Hän muistuttaa, että käsitys omasta kielitaidosta kiteytyy usein juuri puhetaitoon.

- Haluaisin, että jo alakoulusta tulee näitä elämyksiä - että tulisi olo, että minä osaan ja pystyn jotain sanomaan.

Suullisuus voi kuitenkin osassa kouluista kärsiä opettajien taitojen puutteen vuoksi, Jukarainen arvioi. Toisin kuin yläkouluissa, kaikissa alakouluissa ei ole ruotsin aineenopettajia. Luokanopettaja voi joutua opettamaan uudistuksen takia ruotsia kylmiltään. Kunnat järjestelevät itse sen, kuka ruotsia alkaa opettaa.

- Kielioppia on helppo opettaa. Se on turvallinen vaihtoehto, jos opettaja kokee, ettei suullinen kielitaito ole kauhean vahva.

Uudistuksen mahdollisuutena Jukarainen näkee sen, että innostava opettaja voi saada kiinnostuksen kieleen heräämään jo alakoulussa.
STT

RKP:lle annettiin vapaat kädet vai miten tällainen uudistus nykyisessä globaalissa maailmassa enää edes on mahdollinen? Suomihan on EU:n omaisuutta nykyisellään, ei Ruotsin.

Sivut

Kommentit (55)

Axel von Hinten
Seuraa 
Viestejä130
Liittynyt31.10.2012

Vitun huvittavaa että on tollasia ääliöitä jotka luulee että RKP on joku vihollinen. Suomi on ollu 700 vuotta Ruotsi, pakkoruotsilla tai ilman. RKPllä on vitun vähän asian kanssa tekemistä.

Vierailija

Suomessa on myös nuijittu pikkunisäkkäitä safkaksi tuhansia vuosia, mutta se ei tee siitä nykypäivänä yhtään sen kriittisempää ravinnonsaannin kannalta.

Vääräleuka
Seuraa 
Viestejä669
Liittynyt5.8.2015

Axel von Hinten kirjoitti:
Vitun huvittavaa että on tollasia ääliöitä jotka luulee että RKP on joku vihollinen. Suomi on ollu 700 vuotta Ruotsi, pakkoruotsilla tai ilman. RKPllä on vitun vähän asian kanssa tekemistä.

Suomi on ollut 100 vuotta Suomi.

Sitä ennen Suomi oli yli 100 vuotta Venäjä.

Kannattaisko kääntää se kello nykyaikaan?

Ja tutustua historiaan. Vuosina 1397–1523 Suomi oli Tanska.

Mitä Ruotsalaiseen kansanpuolueeseen tulee niin kyseessä on rasistinen puolue, jonka olemassaolon ainoa tarkotus on ruotsinkielisen vähemmistön etuisuuksien ja valta-aseman ylläpitäminen.Tänä päivänä puolueen tärkein tehtävä on järjettömän pakkoruotsin ja virkamiesruotsin ylläpitäminen.

Pakkoruotsille ei oikein löydy järjellisiä perusteita nykyaikana. Pakkoenglantikin olisi paljon järkevämpi ja tarpeellisempi. Ruotsia voi sitten opiskella kun englanti alkaa olemaan hallussa.(Jos huvittaa)

Raspu
Seuraa 
Viestejä13878
Liittynyt12.7.2010

Paska juttu, mutta etu tietysti on, että on hepompi lähtee ruotsiin ja norjaan duuniin.
Varsinkin norjaan.

You have to die few times before you really can live.
- Charles Bukowski

Kasvisruoka2
Seuraa 
Viestejä4400
Liittynyt29.8.2015

Minusta kahta kieltä voi olla hyvä opettaa, mutta olisi hyvä tehdä ainakin toisesta kielestä valinnainen ja minusta se näinä maailmanaikoina pitäisi olla ruotsinkieli.

Näin ruotsalaisvähemmistö saattaisi säilyttää kielensä ja muut voisivat sitten valita paremmin sopivan kielen.

Ruhollah.

MooM
Seuraa 
Viestejä6940
Liittynyt29.6.2012

Jep. vieraita kieliä on hyvä tuoda lapsille mahdollisimman varhain ja enemmän puhutun kielen opettelemisen kannalta. Omalla lapsellani on ollut englanti jo leikkikoulusta asti, saksa alkoi 4. luokalla ja nyt 6. luokalla alkaa ruotsi. Ainakin saksa on sujunut hyvin, vaikka kielen opiskelemisen opettelussa onkin ollut tekemistä, englannin hän on oppinut kielikylpynä ja kirjoittamisen+kieliopin siinä sivussa vähän vahingossa. Saksassa joutuu oikeasti nyt opettelemaan sanoja ja miettimään kielen tuottamista kielioppi edellä.

Mutta minustakin ruotsi on sen verran marginaalinen, että se voisi olla valinnainen. Ranska, venäjä tai vaikka kiina olis paljon  hyödyllisempi kolmas kieli. Tietysti ruotsista on Skandinaviassa hyötyä, mutta niin on esim. ranskastakin monessa maassa (esim. Pohjois-Afrikan monet valtiot), samoin saksan pohjalta vaikkapa hollantia on helpompi oppia ja ymmärtää jonkin verran osaamattakin.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Axel von Hinten
Seuraa 
Viestejä130
Liittynyt31.10.2012

Mun nuorempi, 15v, oli vuoden englanninkielisessä tarhassa. 10 vuotiaana luki jo englanninkielisiä romaaneja. Nyt koulussa espanjaa ja ranskaa. Ruotsi on merkattu äidinkieleksi. Saattaa tuossa olla jotain turhaa, mutta sitä en sure.

Axel von Hinten
Seuraa 
Viestejä130
Liittynyt31.10.2012

jepajee kirjoitti:
Ruotsalaiset puhuvat paremmin englantia kuin me suomalaiset, joten en näe mitään syytä opiskella ruotsia.

Valitettavasti ne tekevät suunnilleen kaiken paremmin kuin me. Paitsi huumorin.

Joku taloustieteilijä sanoi että pitäisi hyökätä Ruotsiin, ja heti antautua ehdoitta.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat