Seuraa 
Viestejä45973

Lueskelin tuossa lehdestä jutun jostakin iltamista johon oli puhujaksi hommattu kovalla rahalla eräs tunnettu suomalainen filosofi. Kuitenkin filosofin puheen keskeinen sisältö oli tiivistettynä jotakuinkin "on kivaa kun on kivaa". Se tosin oli upotettu juhlapuheen värikkäisiin sanankäänteisiin ja hienoihin korulauseisiin, kuitenkin varsinainen substanssi jäi varsin olemattomaksi.

Onko filosofia nykyään pelkkää retoriikkaa ja ketä tällainen filosofointi hyödyttää? Maksaako tällaisen puhujan/mietinnön tilaaja pelkästään siitä tunteesta, että onpahan jotakin tehty? Ovatko kaikki nykyiset filosofit omiin muniinsa puhaltelevia narsisteja vai saavatko ne aikaiseksi jotain hyödyllistäkin?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Niin, olen tuohon samaan valitettavaan ilmiöön törmännyt, ja tajunnut, että nykyään filosofia on sanahelinää. Jokaista filosofia pitäisi vaikka vähän repiä tukasta välillä ja kysyä sitten mitä kipu on.

Sen sijaan yleensä keskitytään kiertelemään sen sanan merkityksen ympärillä ja lopulta aasinsiltojen kautta ollaan pehmeästi ajauduttu pois itse aiheesta.

Ei välttämättä paras esimerkki, mutta idea tuli varmaan selväksi.

Filosofia on kirjallista pohdintaa todellisuudesta tänä päivänä. Sama vika on fysiikassa. Se on matemaattista pohdintaa todellisuudesta.

Todellisuus on mitä on. Sitä on turha yrittää selittää jollain kapealla osa-alueella kattavasti. Paitsi jos olemme fraktaaliuniversumin sisällä. Tällöin osakokonaisuudet sisältävät kokonaisuuden itsessään. Silloin tämäkin todellisuus olisi selitettävissä jollain keinoin.

Filosofia oli lukiossa filosofian historiaa. Se vei viimeisenkin uskon siitä, että ihmiset haluavat tietää mitä todellisuus on. Puhuttiin vaan siitä mistä muut ovat joskus puhuneet. Kelailu sikseen.

Mielestäni nykyfilosofia ei ole sanahelinää. Jos joku filosofi puhuu tyhjänpäiväisiä seminaarissa, niin se ei varsinaisesti vaikuta nykyfilosofian tilaan, sillä kaikkea mitä filosofi suustaan päästää ei pidä luulla filosofiaksi. Kyseinen filosofi luultavasti tekee sitä mistä parhaiten maksetaan, eli nykypäivänä se taitaa olla juuri tuo "kivaa kun on kivaa". Jos hänelle maksettaisiin yhtä hyvin siitä, että hän keskittyy filosofoimaan, niin hän varmaan myös tekisi niin. Vapaa-ajallaan hänellä lienee muutakin sanottavaa, mutta mahdollisesti se ei kiinnosta suurta yleisöä juuri nyt.

Raha ratkaisee.

PS. En toki tunne kyseistä tapausta, mutta kun kerran vedetään yleisiä johtopäätöksiä tästä asiasta, niin tämä on se yleistys, joka edustaa minun kantaani.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat