Purjosipulin latva
Liittynyt17.4.2006
klo 21:03 | 21.8.2016
Hei. Ihmettelen miksi purjosipulia kaupassa myydään niin että siitä täytyy itse katkaista noin puolet pituudesta pois jos tekee purjoperunakeittoa. Onko se sen takia että latvaosaa voisi käyttää johonkin? Vai joku muu juttu?
Se on se kilohinta. Siksi kukkakaali monesti pakataan siihen muoviin valmiiksi, että loppukäyttävä maksaisi varmemmin koko logistiikkaketjusta, eikä repisi niitä lehtiä irti ennen punnitusta.
Kiitos. Kysyin kuitenkin purjosipulista eikä kukkakaalista.
Ne vihreät lehdet ovat syötävää siinä missä vaalea alaosakin. En minä ole koskaan törmännyt tapaan leikata ne pois (paitsi kuivuneet tai nahistuneet kärjet).
Olen vetänyt herneen nenään samasta syystä, ja sekin herneistä johtuen, kun syönnin jälkeen katsoo kuorikasaa...
Banaaneissa ja ppelsiineissa tämä kusetus vasta härskiä onkin. Kuorta on varmaan kolmannes painosta. Kerran tapasinkin hedelmäosastolla kunnioitettavan valveutuneen hyvin pukeutuneen herrasmiehen, joka toimitti oivan ruohonjuuritason protestin kilohintariistokusetusta vastaan. Punnituksen jälkeen hän lisäsi pussiin vielä pari appelsiinia ja päätti kommentoida tekoaan ilmeisesti valistaakseen minua tyhmää ja yleisesti tietoisuutta lisätäkseen näin lausuen: Näissä on niin paljon tuota kuorta mukana.
Nythän on kehitetty ostajille piikkimäinen "vedenimulaite". Kurkuista ja appelssiineistä saa huomaamatta hikoilutettua vesijaetta (ei mehua) n. 30%. Esim. kurkun kuiva-ainehinta n. 1000€/kg edullistuu vihdoin 😃
Yleensä kasvit säilyy paremmin kun lehtiosaa ei leikata. Salaatin makukin alkaa muuttua kun lehteä leikataan vähä kerrallaan. Kasvi alkaa ilmeisesti torjua tuhoeläimen lehden syöntiä muuttamalla makua tekemällä kitkeriä makuaineita lehteen.
Voiskohan kukkakaalin lehtiä esim. wokata? Leikkaisi poikkiruotiin ohuiksi suikaleiksi ja nopeasti pyöräyttäisi pannulla. Ehkä se ihan ohuin kärki menee mössöksi, mutta se paksumpi kohta varmaan kestää lämmittämisen. Vai onko liian tikkuista syötäväksi? Purjon osalta en ymmärrä ongelmaa. Tietysti eri ruokiin joutuu joskus käyttämään kasvista vähän eri osia. Ja se kilohinta on sille myytävälle kasville lehtineen kaikkineen. Onhan esim. pähkinöilläkin erilainen hinta sen mukaan, onko niissä kuoret mukana. Kalakin on halvempaa kokonaisena kuin fileoituna, samoin liha.
Valmiiksi kuorittuja ja vain ruokaan käytettävää osaa sisältäviä vihanneksia ja juureksia saa kyllä pussissa. Kulkee nimellä keittojuurekset, salaattisekoitus tms.
Kyllä se on aina yhtä mukavaa huomata, kuinka tällä palstalla ollaan vitsikkäitä. Eipä siinä, huumori pelastaa monta asiaa. Nythän on kuitenkin niin, että kukkakaalia näkee usein myytävän myös ilman niitä lehtiä. Toisinaan niitä on hyvin vähän ja toisinaan erittäin runsaasti suhteutettuna syötävään osaan. Monestikko olette törmänneet samaan efektiin esim. banaanin osalta? Niin että kuorta olisikin vain vähän, osan banaanista. Tai ei käytännössä lainkaan. Tai appelsiinin osalta.
Mitä MoomMin kalan hintaan tulee, niin usein on mainittu tarjouskilohinta x euroa (kokonaiselle kalalle) ja siihen on oheen präntätty "ilmainen fileointi". No kuinka ilmainen se on, kun kala punnitaan kuitenkin kokonaisena ja perkuujäte heitetään vasta fileoinnin jälkeen roskiin. Sitä tarjotaan tietenkin asiakkaalle, koska hän on siitä maksanut, mutta harva sitä ottaa. Perkeistä saa toki hyvän keiton, ei sillä, mutta vähän se on sellaista b-luokan rahastusta silti.
Eräs kauppias oli laittanut kukkakaalin perkeitä varten pahvilaatikoita esille, jonne asiakkaat saivat ne repiä, etteivät tietenkään nakkelisi niitä sinne priimojen sekaan.
Purjosipulin latva, hyi kauheeta, siinnähän on jotain flavonoideja, ei kai nyt sivistynynyt ihminen!