Seuraa 
Viestejä2394
Liittynyt14.9.2006

Lujuusopin kirjoissa oli vielä Mohrin ympyrällä jännitystilan ratkominen, mutta uudemmissa ei taida olla. Ovatko lujuushypoteesit muuttuneet täysin.

Mies kysyi kaiulta: Ostanko Nuhvin vai Majorin? ja kaiku vastasi: VAI MAJORIN!

Kommentit (2)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29582
Liittynyt16.3.2005

En tunne lujuusoppia, mutta olisi ihmeellistä, jos se ala ei seuraisi kaikkia muita matemaattisia teknisiä aloja. Tuollaisten yksinkertaisten apukikkojen käyttö on vähentynyt vuosikymmeniä ja vähenee edelleen. Se lienee jo nyt marginaalista vanhojen partojen puuhailua tai sitten historiallisia jäänteitä opetuksessa. Ne on kehitetty vähentämään laskemista aikana, jolloin laskutikku oli yleisin tapa hoitaa insninöörien laskut. Nykyään tietokoneohjelmat ovat kehittyneitä ja kehittyvät koko ajan kovaa vauhtia tehokkaammiksi ja fiksummiksi ja apukikkoja ei tarvita.

Ylipäätään kaiken asiantuntemuksen tarve vähenee. Ennen piti joka tyypin olla rautainen asiantuntija, koska ohjelmistot olivat vaikeakäyttöisiä ja edellyttivät tietoa siitä matemaattisesta ongelmasta, jota yritetään ratkoa, mutta nyt riittää että tiimissä on yksi asiantuntija ratkomassa kymmenen tietokoneen naputtajan pahat ongelmat. Tietokoneet huomaavat itse ne lievemmät. Sitä se käytännön tekoäly on eikä futuristisia humanoidirobotteja.

Diam
Seuraa 
Viestejä2394
Liittynyt14.9.2006

Mohrin ympyrä soveltuu parhaiten betonille, ohjelmat laskevat analyyttisellä mallilla.

http://www.engineeringcalculator.net/mohrs_circle.html

Teräksen vertailujännityksiä verrataan myötörajaan, joka on jaettavan paikalla, kun halutaan varmuusluku tietyssä pisteessä, eipä taida olla käyttöä nykyaikana varmuusluvulla.

Pitää hakea pääjännitys tietyn elementin jännitystilasta ja laskea siirtymä Hooken lain mukaan. Ohjelmat integroivat kaikki pienten elementtien siirtymät vetosauvassa, mutta taivutetun palkin jännitys ei ole vakio millään välillä. Tarvitaan matriisioperaatioita, että on matemaatikolla päässälaskemista. Löytyykö tällaisia 1:1000:sta vai miljoonasta.

Mies kysyi kaiulta: Ostanko Nuhvin vai Majorin? ja kaiku vastasi: VAI MAJORIN!

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat