Vesisuihkuleikkauksen tarkkuus?
Liittynyt27.8.2016
klo 3:24 | 27.8.2016
Yrittäjäkaveri, joka ei ymmärrä aivan kaikkea, laitto uuden leikkurin.
Makso palajo. Väittää, että leikkuutarkkuudet on 1/100mm tarkkuuksia. Vanhana koneistajana en usko. Voiko tuo olla totta?
Eli leikkuu voisi olla niin tarkka, että esim laakeripesän koneistusta ei enää tarvita?
Sivut
Omax.com. hae Tilt-A-Jet
Mitään en metallin leikkaamisesta tiedä, mutta rupesi kiinnostamaan.
https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/59266/nbnfi-fe201002231402.p...
Tämän pdf dokumentin mukaan tarkkuus on plus miinus 0.2mm.
(Leikkatun kappaleen mittavirheet, numeerisesti ohjatut koneet) Liite 2 dokumentin lopussa.
Se tuossa veisuihkuleikkauksessa ihmetyttää se veden mukana olevan hionta-aineen (abrasiivinen) partikkelit, että miten se suutin kestää sitä jatkuvaa hiontaa. Ehkä suutin pitääkin vaihtaa usein?
Vesisuihkulla ei kai voi tehdä kovin paksuja leikkauksia metalliin, kuten laakeripesiä. Ja mitä paksumpi, sen enemmän kai vesisuihku hajoaa?
Laserleikkaus saattaa olla vesisuihkua tarkempi. Siinäkin lienee paksuusrajoituksia. Nämä mielipiteet ihan lonkalta. En ole tarkemmin tutustunut kumpaankaan.
Linear Positional Accuracy±0.0010"
https://www.omax.com/omax-machine/2626
Ton esitteen mukaan tarkkuus olis sadasosa millin.
Tarkoitaakohan tuo sitten leikkausjälkeä vaiko vain kärjen paikan tarkuutta?
Eikos tuo Positional Accuracy tarkoita servon tarkkuutta, eli miten tarkasti seuraa ohjelmoitua reittiä. Siihen lisäksi vielä leikkauksen epätarkkuus, eli leikkausjäljen leveyden muutokset. Paksummassa metallissa leikkausjälki alapinnalla saattaa olla yläpintaa leveämpi. Ja vesisuihkun paineen heilahtelu ja suuttimen kuluminen näkyy leikkausjäljen leveydessä.
Luultavasti on niinkuin sanot.
Toi 0.2 milliä, jonka alunperin laitoin, kuulostaisi siltä mitä mittatarkuussa leikatussa kappaleessa on.
Eli ehkä on laiteostajalta mennyt kappaleen toleranssit ja laitteen liiketarkuus sekaisin tai on puhuttu eri asioista. Tai myyntimies on tarkoituksella puhunnut liiketarkkuudesta ja jättänyt kappaleen tarkuuden mainitsematta.
Sama tuli minulle mieleen.
Suuttimien täytyy olla jostain paremmin kulutusta kestävästä materiaalista.
Ehkä suuttimen kulumista pystytään ohjelmallisesti "korjaaman". Eli siirretään hiukan paikkaa niin vesisuihkun reuna on taas kohdallaan.
Liittyykö aihe mielestäsi Biologiaan vai Ympäristöön?
Arvaan että ympäristöoppi...kyse laakeripesästä joka ympäripyöreä. Tai sitten hyvä tietää jos ympäristössä on vesileikkuri...tjaah...no ehkä.
If it looks good it will fly good ! -Marcel Dassault
Vesileikkaus on hyvin epätarkkaa, riippuen materiaalista ja paksuudesta. Soveltuu kitaran muotojen leikkaukseen. Teräkseen jää isot graadit helposti vanhalla koneella.
https://en.wikipedia.org/wiki/Water_jet_cutter
Mies kysyi kaiulta: Ostanko Nuhvin vai Majorin? ja kaiku vastasi: VAI MAJORIN!
Vaikka olen ollutkin muutaman vuoden tarkemmin seuraamatta alan kehitystä, niin väittäisin, että mikrovesileikkurilla mainittu tarkkuus on saavutettavissa, ks. esimerkiksi
http://waterjetsweden.com/products/product-range/micro
Myös uusilla moniakselileikkureilla, jossa on railon kaltevuuden kompensointi, voisin kuvitella päästävän lähelle samaa tarkkuutta.
Lisäksi leikatun reunan karheus riippuu paljon käytettävistä leikkausparametreista, etenkin leikkausnopeudesta. Sädemenetelmillä (kaasu, plasma, laser, vesisuihku) kaarien ja kulmien laatu riippuu vielä paljon käytettävistä hidastuksista näissä kohdissa. Kaupalliset leikkaajat vain irrottavat kappaleet aihiosta, mikäli muusta ei tilattaessa sovita, sillä aika on rahaa vesileikkauksessakin.
Vanha jäärä
Kyllä se vain näyttää että tuo tarkkuus on sitä mitä luvattiin. Enpä olis uskonu:) Kuvassa 20mm alumiinin testileikkaus.
Abrasiivileikkauspää on tämän näköinen:
http://www.esab.ca/shared/content/images/infographic-waterjet-cutting-he...
Vesisuutin on joko safiiri tai timantti. Sekoitusputki taas on kovametallia. Jos nyt muistan oikein, suutin kestää satoja tunteja, mikä riippuu veden puhtaudesta ja pH:sta, ja sekoitusputki kymmeniä tunteja, mikä riippuu abrasiivista, liikesuunnista ja -pituuksista sekä tietysti suuttimen hylkäysrajasta.
Sekoitusputken kulumista eli suihkun paksunemista voidaan tosiaankin kompensoida ohjelmallisesti sekä radiaalisesti että railokulman suhteen.
Vanha jäärä
Leikattuun pintaan syntyvät ns. rihlajäljet eivät yleensä johdu paineen heilahtelusta. Sädemenetelmien leikkauspinnan syntyminen on melkoisen mutkikas ilmiö ja siihen on monta, osin vielä tuntematontakin tekijää. Jotakin asiasta on kerrottu esimerkiksi täällä:
http://hrcak.srce.hr/file/129054
Vanha jäärä
Sivut