Seuraa 
Viestejä2875

Vastuuvapauslauseke: tämä ketju saattaisi sopia myös "biologia ja ympäristö" tai "geologia, maa, meri ja ilma" -osastolle. Ylläpito siirtäköön jos katsovat soveliaaksi.

-

Siis: jospa ottaisi aikakoneen, ja veisi valikoiman sopivia lahottajasieniä hiilikauden alkutienoille, sinne palttiarallaa 358 miljoonan vuoden päähän menneisyyteen ja istuttaisi niitä sopivasti eri nurkkiin. Kuinka maapallo, sen eläimistö ja ihmiskunta kehittyisivät (jos jälkimmäinen lainkaan)?

Pohjustus: hiilikaudella ei vielä esiintynyt ligniiniä hajottavia lahosieniä. Puita kasvoi, kuoli ja kaatui maahan lahoamatta, ja uusia kasvoi päälle. Puuainesta kasautui valtavat kerrokset. Näistä kaatuneista puista muodostui ihmisten nykyään louhimat kivihiiliesiintymät. Lahottajasienten ensimmäiset muodot kehittyivät vasta noin 295 miljoonaa vuotta sitten. Vasta tällöin alkoi nykyisen kaltainen puunkasvu- ja lahokierto.

Miten sitten kävisi jos lahoaminen olisi alkanut jo hiilikauden alkupuolella?
- Kivihiiliesiintymiä ei olisi syntynyt
- Lahotessa hiilidioksidi karkaa takaisin ilmakehään, joten hiilinieluvaikutustakaan ei tapahtunut

Millainen olisi ilmasto? Miten lajit olisivat kehittyneet?

Olisiko ihmiskunta syntynyt lainkaan, saati päässyt teolliselle höyrykaudelle tai voinut edes takoa rautaa kivihiilen puutteessa? Öljyesiintymät olisivat kaiketi silti syntyneet - olisiko tekniikan kehitys kulkenut eri raiteita?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat