Lyijykynä ?
Liittynyt2.3.2009
klo 9:36 | 7.9.2016
Mistä saanut nimensä, tuskin siinä lyijyä on?
Sitten vielä "vanha" kosmoskynä lyijykynän näköinen, jolla kirjoitti / piirsi kuin lyijykynällä, kummata sitä ei voinut kun tuli enempi pysyvää viivaa. Tekstiä voi tehostaa vielä nuolaisemalla kynän kärjestä jolloin teksti oli kuin mustekynästä, myrkyllistä ? Mahtaako kosmoskyniä vielä olla myynnissä?
Mutta on ollut ennen nykyisiä materiaaleja.
“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams
Kosmoskynä on englanniksi copying pencil. Alun perin kopioiden tekemiseen (painamalla alkuperaistä tekstiä toista paperia vasten saatiin väri tarttumaan siihen kopioon) ja myöhemmin siksi, että se teki jälkeä, jota ei voinut pyyhkiä.
Juju oli aniliiniväri, joka oli kynän grafiitin seassa. Lyijyn käytöstä en nähnyt viitteitä, ehkä siinä vaiheessa jo käyetttiin grafiittia lyijykynissäkin. Pigmentti tosiaan oli varsin myrkyllistä, ärsytti ihoa ja aiheutti kaikkea ihottumasta syöpään. Ja jos kynän "lyijyä" joutui kehoon, saattoi henkikin lähteä.
https://en.wikipedia.org/wiki/Copying_pencil
"Health risks
Indelible pencils were the cause of significant health risks due to the presence of aniline dyes. Exposure to aniline dyes could lead to eczema, acne and carcinoma. Penetration of the pencil lead into the body commonly leads to severe and debilitating effects such as fever, anaemia, elevated white cell count, gastro-intestinal upset, kidney and liver damage, anorexia and necrosis of the tissue surrounding the wound. Such risks are not associated with ordinary graphite pencils. While these symptoms may appear after a couple of days they often develop only after weeks have passed since the injury was sustained. Surgery is required to remove the lead and the infected tissue and "the necrotizing action may be so severe and extensive amputation is necessary".[4]"
Grafiittisen lyijykynän jälki näyttää hyvin samalta kuin metallinen lyijy.
Lyijypuikkoja on käsitäkseni käytetty joskus myös kirjoittamiseen. Lyijystä jää paperille heikko, mutta hyvin saman näköinen jälki kuin grafiitista (sitä voi testata helposti juotostinalla).
Herää uusi ihmetys: miksi kosmoskynässä esiintyy sana kosmos?
:-)
3³+4³+5³=6³
Jos on heikkoutta hifistelyyn niin tänne voi hyvinkin helposti upota...
http://www.pencilrevolution.com/category/reviews/pencils/