Seuraa 
Viestejä3768
Liittynyt13.1.2015

Oma korkean teknologian yritykseni edusti Suomessa useampaakin teknologiatoimittajaa, jotka olivat mukana NASA:n projekteissa, mm. avaruusukkulassa.

Äskettäin tuli tv:n uudessa "Hätätila avaruudessa" sarjassa jakso, jossa ongelman aiheutti ulos vuotava 99,6% nestemäinen ammoniakki, joka jäätyi ja kiteytyi astronautin puvun päälle. Sen kanssa ei voinut mennä ilmalukkoon, jossa tämä tappavan myrkyllinen aine höyrystyisi sukkulan ilmaan.

Samantapainen ongelma oli hydratsiinin, erittäin myrkyllinen myös, kanssa. Avaruussukkulan ohjailu-ja asemointimoottorit, joita ympäri runkoa, käyttävät nk. hypergoolista polttoainetta, monometyylihydratsiinia N2H2 ja typpitetroksidia N2H4, jotka yhteenjoutuessaan syttyvät, tämä varmistaa toiminnan avaruuden kylmyydessä.

Kun astronautti on sukulan ulkopuolella avaruudessa työskentelemässä, tällainen tietokoneen ohjaama pieni rakettimottori saattaa syttyä lähellä ja osa reagoimattomasta hydratsiinista jäätyä puvun pintaan. Kerros voi olla huomaamaton ja muodostaa vaaratekijän höyrystyessään ilmalukossa.

Tarvittiin rittävän herkkä ja luotettava mittari hydratsiinikaasua varten ja vuosikymmenet edustamani yritys, jonka nerokas perustaja, sählkökemian tohtori ja General Motorsin entinen osastopäällikkö oli kehittänyt. Kolme kappaletta näitä monitoreja oli avaruussukkulassa. Ensimmäiset ja uusilla korvatut monitorit ovat nyt lasikuvussa firman aulassa.

Moneen kertaan Suomessakin käynyt tri, olimme perhetuttuja sekä Suomessa että Los Angelesissa, oli esitelmöimässä Tampereen aluetyöterveyslaitoksella, kun tauolla luoksemme tuli salaperäinen pukumiekkonen, joka kysyi voimmeko keskustella luottamuksella jossain. Veimme äijän lounaalle "Sadat Padat"- ravintolaan ja vaivihkaa, sanallakaan aplikaatiota mainitsematta, kysyi voimmeko toimittaa hydratsiinimonitoreja.

Toki me voimme ja kaupasta tuli itseasiassa juuri perustamani oman yrityksen ensimmäinen kauppa. Vasta vuosia myöhemmin paljastui, että ne menivät Rauma-Repola Oceanics'in MIR-syvyyssukellusveneprojektiin, joka oli silloin venäläisten vaatimuksesta huippusalainen. Projektin loputtua monitorit osti Ilmavoimat, joka huollattikin niitä firmassani.

Eräänä vuonna rakensimme mm. hermokaasuja havainnoivan systeemin ydinvoimalan turvaluokitukseen kuuluvaan laitokseen, jonka nimeä en voi paljastaa. Olin saanut toksisten kaasujen mittaukseen koulutusta alan johtavilta eksperteiltä kolmella mantereella ja eräs rakentamamme systeemi mittasi äärimmäisen myrkyllisiä douppauskaasuja, arsiinia, fosfiinia, silaania jne. mikrolastutehtaassa. Se tuli Japanilaiselta edustukseltani. Mikrolastutehtaan tekninen johtaja itki, että laskutin huolloista "kuuden insinöörin palkan", mutta maksoi silti, olin ainoa Japanin tehtaan kouluttama Euroopassa.

Sivut

Kommentit (73)

jussipussi
Seuraa 
Viestejä40612
Liittynyt6.12.2009

Dr Strangelove kirjoitti:
Mikrolastutehtaan tekninen johtaja itki, että laskutin huolloista "kuuden insinöörin palkan", mutta maksoi silti, olin ainoa Japanin tehtaan kouluttama Euroopassa.
Eli teknikkona laskutit " kuuden insinöörin palkan" ?

jarppah
Seuraa 
Viestejä1147
Liittynyt12.7.2016

Tätäkin ketjua tarkkaan tutkiessa saattaisi sellainen kakkia haisteleva ja ilmaiseva monitori vilkauttaa sitä keltaista valoa jo ainakin...

jussipussi
Seuraa 
Viestejä40612
Liittynyt6.12.2009

jarppah kirjoitti:
Tätäkin ketjua tarkkaan tutkiessa saattaisi sellainen kakkia haisteleva ja ilmaiseva monitori vilkauttaa sitä keltaista valoa jo ainakin...
Pitää paikkansa.

Dr Strangelove
Seuraa 
Viestejä3768
Liittynyt13.1.2015

Niinpä. Tämä oli odotettavissa, vain sontaa niskaan. Noiden wikipediatietojenne sijaan yritän kertoa tieteen/ tekniikan todella koettuja asioita, joissa mukana, mutta mitä simpansseilta voi muuta odottaakaan kuin että paska lentää.

Dr Strangelove
Seuraa 
Viestejä3768
Liittynyt13.1.2015

On pakko sanoa, että jos ei tämä lehti ala antamaan puhekieltoja näille pelkille herjaaville turhapuroille, mnä olen pakotettu lähtemään, on turhaa tuhlata helmiä sioille.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat