Seuraa 
Viestejä3164

Nykyään toimittaja voi muokata aineistoaan tavalla, josta puoli vuosisataa sitten eivät tainneet edes tieteiskirjailijat uneksia. Emme voi tietää sitäkään vähää kuin ennen muinoin, mitkä tarinat ovat ns. neitseellisiä ja mitä on muokkailtu suunnitelluin leikkauksin ja käsitellyin kuvamateriaalein.
Ja tietotekniikan käyttöönotto on nopeuttanut ja sujuvoittanut toimittajan työtä - vai onko? Joskus tuntuu siltä, että määrä on alkanut yhä enemmän ja enemmän korvata laadun. Toisaalta helmet, eli esim. laatudokumentit, erottuvat massasta selvästi kuin lippusalko Pohjanmaalla. Mutta tällainen utala sivustakatsoja ymmärtää helposti myös, että toimittajilla on paineita suoltaa yhä useampia juttuja yhä useammasta aiheesta - nopeammin ja enemmän. Aiheet vanhenevat ja kuluvat helposti. Lööppijutut, kuten julkkisjuorut, ovat toki pitkään olleet lyhytikäisiä kuni alkeishiukkaset mutta toisinaan tuntuu siltä, että tiedeasiatkin vanhenevat. Saamme uutta tietoa jatkuvasti - mutta eikö edes osaa jutuista voitaisi kirjoittaa niin, että ne todennäköisesti sisältävät ytimeltään yleispätevää asiaa eivätkä muuttuisi korkeintaan tiedehistoriaksi lyhyessä ajassa. Kuulin tosin jo ammoisella 1900-luvulla eräältä opettajalta ennustuksen, että tulevaisuudessa oppikirjoja ei kannata painaa lainkaan, koska tieto muuttuu niin nopeasti. (Tämäpä ei ole pitänyt paikkaansa; kirjoja painetaan mutta painoksia muutetaan tiuhaan tahtiin, ja kalliit oppikirjat muuttuvat vuodessa käyttökelvottomiksi! Tiedon lisääntyminen lisää oppikirjankustantajien myyntituloksia.)
Mutta itse toimittajan työ: kuinka paljon se on muuttunut Piihemmojen alias kompuutterien alias tietokoneitten ja sanelukoneitten vallattua elintilan kirjoituskoneilta ja lehtiö-kynä -yhdistelmältä sekä pikakirjoittajilta?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

No onhan se muuttunut, mutta en tiedä tarvitseeko dramatisoida verrattuna muihin toimihenkilöammatteihin. Yksi kiva kohennus oli tekstin tarkastamisen helpottuminen haastateltavalla. Kun faksi tuli ei tarvinnut lukea juttua puhelimeen, ja sähköposti kohensi tilannetta edelleen

Minäkin suitsuttaisin enemmän tavan toimistotyöläisen kokemaa mullistusta. Salaa ihailen ajoittain niitä aikoja, kun lähestulkoon kaikki tehtiin itse käsin. Kirjanpidosta kirjeenvaihtoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat