Seuraa 
Viestejä1478

Aloin idättämään. Luin netistä että idut ovat ihan terveellistä syötävää niin kauan, kun niistä ei saa ruokamyrkytystä. Myrkytysriski on suurehko muihin ruokiin verrattuna. Suurimmat ongelmat taisivat liittyä salmonellaan ja e-coliin. Jos niitä on siemenissä alun alkaenkin yhtään, ne lisääntyvät idättämisen aikana merkittävästi, eikä sille voi kamalasti mitään. Mutta jos alkutuote on puhdasta, kaikki hyvin, kunhan idättämisprosessi suoritetaan hygienisesti ja oikein. Minulla on tästä vielä jotain kysyttävää viestin lopussa.

Menin siis ja ostin heti mungpapuja ja parsakaalinsiemeniä. Varastin exältä hillopurkkeja ja aloin idättämään 12h huuhtelusuunnitelmaa noudattaen. Mungpavut tosiaan itivät nopeasti, siinä ei mennyt kokonaista vuorokauttakaan. Syötäviä tuli muutamassa päivässä. Söin ne, enkä kuollut. Maistuivat hyviltä, samoilta kuin kaupasta ostetut. Ehkä vähän raikkaammilta, mutta todennäköisesti psykologista. Parsakaalinsiemenissä kesti pidempään, niinkuin oli mainittukin. Jossain kohtaa luulin niiden homehtuneen, mutta sain selvitettyä, niinkuin hieman epäilinkin, että se "home" oli vain tuuheaa juurikarvoitusta, ja kuuluu niihin. Niihin tuli pienet sirkkalehdet, jotka muuttuivat vihreiksi yhden päivän valohoidolla. Söin ne kaikki. Aika suuri osa siemenistä oli jäänyt itämättä. En kuollut. Ne maistuivat erikoisemmalta, en osaa kuvailla. Vähän jotain parsakaalin ja ehkä retiisin väliltä? Minusta kaikki maistuu hyvältä joka tapauksessa, olen makujen ystävä. Harva luonnontuote on mielestäni suoranaisesti pahan makuista, vaikka olisi kitkerää, karvasta, hapanta tai pistävää. Nyt on uusi satsi tulossa molempia. Olen yllättynyt siitä, että onnistuin molemmissa ensiyrittämällä. Ei tämä mitään rakettitiedettä siis olekaan.

Vähän jänskättää ne salmonellat kyllä. Jos googlaa idättämistä, tulee paljon varoittelua ja kauhistelua. Ravitsemustieteilijät sanovat etteivät ikinä söisi. Ja painotetaan, että varmista lääkäriltäsi olevasi riittävän hyvässä kunnossa, jos aiot syödä raakoja ituja, jotta selviät hengissä mahdollisesta myrkytyksestä. Mikähän kuitenkin mahtaa olla se todellinen riski? Onko tavallaan kohtuutonta pelätä salmonellaituja, jos se riski onkin jotain vastaavaa luokkaa kuin jäädä auton alle kauppareissulla.

Tosiaan, jäi kiinnostamaan noiden itujen mikrobitoiminnallinen puoli. Käytännössähän siis lasipurkkiin heitetään siemeniä, jotka ensin liotetaan tyyliin 6-12h seisovassa vedessä huoneenlämmössä. Sitten ne huuhdellaan, valutetaan ja jätetään märkinä seisomaan huoneenlämpöön siinä purkissa. 12h välein vain huuhdellaan. Parsakaalinidut esim lilluvat märkinä yhteensä jopa 5vrk siinä lasipurkissa, huoneenlämmössä, 12h välein huuhdeltuna. Minun järkeni sanoo, että riippumatta noudatettavasta hygieniasta, jos siellä ei ole mitään, mikä rajoittaisi bakteerien lisääntymistä, niin 5 vuorokaudessa lopputuloksena olisi väistämättä jotain, mitä ei kannattaisi syödä. Miten näin ei ole? Onko siemenissä/iduissa itsessään jotain, mikä hillitsee bakteeritoimintaa, vai onko asia sittenkin vain niin, että lopputuote on kuin onkin täynnä bakteereja, mutta niistä ei ole terveelle ihmiselle yleensä haittaa? Osaako kukaan arvella, miten asia on? Ei kai se huuhtelukaan mitään bakteereja sieltä kokonaan poista, jos ollenkaan. Idut ovat kyllä eläviä, sillä lienee jokin rooli.

Kommentit (12)

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Itsekin olen joskus idättänyt alfalfaa, ja mungpapuja ja muistaakseni vehnänjyviäkin. Nuo jälkimmäiset käytin paistinpannulla vähän aikaa, hannari kun olen. Siinä kyllä varmaan menettää osan ravintoaineista, ja hyödyistäkin.
Auttaisikohan asiaa, jos niitä ituja huuhtelisi useammin, vaikka kolmen tunnin välein?

Voisiko niitä jotenkin desinfioida ennen idättämistä, vai tappaisiko se jyvät niin, etteivät itäisi? Wikipedia väittää, että "Monet valmistajat desinfioivat siemenet klooriliuoksella ennen idätystä." Kloori kuulostaa perin epäterveelliseltä (höyryjä on epäterveellistä hengittääkin), joten kannattanee huuhdella todella hyvin, jos sitä käyttää...

Purkit nyt ainakin voi steriloida uunissa. Ehkä harsokankaankin voi jotenkin desinfioida? Entä jos huuhteluveden ensin keittäisi ja antaisi jäähtyä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Kuolemantapauksiakin (vars. EHEC:in takia?) on sattunut itujen syönnin takia, joten turvallisuusnäkökohta on tärkeä. Lapsille, vanhuksille ja raskaana oleville naisille niitä ei ainakaan suositella, tai jos on yhtään mitään häikkää immuunipuolustuksessa (HIV, D-vitaminoosi, syöpä?) tai muuta perussairautta. Kolbakteerit, salmonella ja EHEC ainakin voivat esiintyä iduissa. Lisäksi palkokasveista kai vain mungpapuja voi kypsentämättä syödä, muut voivat olla myrkyllisiä.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sprouting#Health_concerns

Growing Seed Sprouts at Home

- siemen on yleisin kontaminaation lähde, käytä vain testattuja siemeniä (mistähän näitäkin saa?)

- yli 74 C lämpötilassa taudinaiheuttajat kuolevat  - varsinkin mungpapujen kohdalla kuumentamista käytetään

- treatment of seed prior to sprouting with high concentrations of calcium hypochlorite or other disinfectants with equivalent activity

- The following steps are suggested for those who want to produce sprouts at home:

1. Buy certified (pathogen-free) seed* AND

2. Treat the seed by heating on the stovetop for five minutes in a solution of 3% hydrogen peroxide (available at most drug stores) preheated to 140°F (60°C). Use a clean, accurate cooking thermometer (preferably digital) to reach and maintain this temperature during treatment. Typically, the small seed volumes used for home sprouting can easily be contained in a small mesh strainer and immersed directly into the heated peroxide solution. Swirl the strainer at one minute intervals to achieve uniform treatment. For larger volumes, stir the seed occasionally during the heating process to ensure uniform temperature during treatment. Always discard the peroxide solution after each seed batch as its effectiveness will rapidly decline.

3. Rinse the seed in running tap water for 1 minute. In addition, we recommend that you place the rinsed seed in a container with enough tap water to cover the seed plus one inch. Then carefully skim off all floating seed, seed coat fragments, and other debris and dispose of them. Although skimming can be a tedious process, research has tied most contamination to these materials.

4. Sprout the seed in clean, sanitized containers, well away from areas of food preparation, pets, and high household traffic. To sanitize sprouting containers: Follow the directions on the bleach container (use plain, not scented laundry bleach) for sanitizing kitchen surfaces. Use 3⁄4 cup of bleach per gallon of water (3 tablespoons per quart) and soak the container for at least 5 minutes. Then rinse with clean water.

5. Follow precautions for consumption as below. If sprouts are made in the home and eaten raw, young children, elderly persons, or persons with weakened immune systems should NOT eat them.

Ab Surd Oy
Seuraa 
Viestejä11587

BCK kirjoitti:

- yli 74 C lämpötilassa taudinaiheuttajat kuolevat  - varsinkin mungpapujen kohdalla kuumentamista käytetään

Kantsii huomioida, että noissa lämpötiloissa siemenen itävyyen tuhoutuminenkin alkaa olla jo todennäköistä. Riippunee kasvilajistakin. Mutta ainakin nyrkkisääntö viljan suhteen on sellainen, että itävyyden säilyttämiseksi kuivauslämpö ei saa olla suurempi kuin 90 astetta miinus viljan lähtökosteus. Varastokuivalle eli alle 14%:n viljalle siis maksimi lämpötila millekään lämpökäsittelylle olisi 76 astetta. Eli menee aika tarkaksi, jos tuollaiseen kahden asteen haarukkaan pitää osua. 

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Nyt en enää löydä, mistä minä tuon 74 C:n lämpötilan bongasin. Ehkä se littyi pikemminkin ruoan lämmittämiseen ennen syömistä kuin siementen desinfioimiseen ennen idätystä. Mutta hyvä huomio tuo, että itämiskyky heikkenee liian kovassa lämpötilassa. Entä tapahtuisiko kemikaalikäsittelynkin seurauksena samaa? Tuossa aiemmin linkkaamassani kehoitettiin kotioloissa desinfioimaan lämmiteltyllä 3%  vetyperoksiidilla.

Vierailija

Jos vetyperoksidi ei ole haitallista nieltynä eikä aiheuta siemeniin mitään omituisia mutaatioita niin se kuulostaa varteenotettavalta ratkaisulta. Pitää vaan tilata jostain halpaa vetyperoksidia. Mutta niin halpaa vetyperoksidia ei taida saada etteikö se auttamatta nosta harrastuksen hintaa vähintään 5 kertaiseksi. Ne siemenet ja pavut kun ei itsessään maksa paljoakaan.

Vierailija

Reifengas kirjoitti:
En idätä, sillä miksi mädättäisin?

Jos väitteet ravinteista pitää paikkaansa. Tarvitaan toki myös ripaus uskoa ja toivoa.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Tuuba kirjoitti:
Jos vetyperoksidi ei ole haitallista nieltynä eikä aiheuta siemeniin mitään omituisia mutaatioita niin se kuulostaa varteenotettavalta ratkaisulta. Pitää vaan tilata jostain halpaa vetyperoksidia. Mutta niin halpaa vetyperoksidia ei taida saada etteikö se auttamatta nosta harrastuksen hintaa vähintään 5 kertaiseksi. Ne siemenet ja pavut kun ei itsessään maksa paljoakaan.

Ihan lonkalta heittäisin, ettei se kovin terveellistä ole nieltynä, ja että pitää huuhdella hyvin, ja että sen pitää olla riittävän vähäisenä pitosuutena. Ja tuosta kannattaa kyllä ottaa tarkemmin selvää ennen kuin riskeeraa terveytensä.

"Hajoamisen estämiseksi vetyperoksidiin on lisätty stabiloimisainetta, kuten esimerkiksi fosfori-, rikki-, boori- tai sitruunahappoa, asetanilidia tai asetofenetidiiniä." Noista sitruunahappo kuulostaa (tämäkin lonkalta) vähän kiltimmältä kuin nuo muut. Vetyperoksidi on (vahvana lioksena) "Voimakkaasti ihoa syövyttävää ja silmiä vaurioittavaa." http://www.ttl.fi/ova/vetypero.html

Reifengas
Seuraa 
Viestejä3674

Tuuba kirjoitti:
Reifengas kirjoitti:
En idätä, sillä miksi mädättäisin?

Jos väitteet ravinteista pitää paikkaansa. Tarvitaan toki myös ripaus uskoa ja toivoa.

Jos väitteet ravinteista eivät pidä paikkaansa, niin auttaako epäusko ja epätoivo?

Rinnan rikkahat ajavat,
käsityksin köyhät käyvät.

Vierailija

Täällä taikamaassa suositellaan vihannesten puhdistamiseen etikkaa ja merisuolaa.

Eli vihanneksia pestään ja liotetaan vedessä johon on lirautettu tilkka etikkaa ja n. ruokalusikallinen merisuolaa.

En tiedä tehokuudesta, mutta osassa vihanneksista on jopa loisia (thai morning glory ).

Emäntä noudattaa tuota käsittelyä eikä kukaan meistä ole kuollut eikä paskatautiakaan saannut.
Soijan ituja myös menee toisinaa.

Ehkä se jippo onkin siinä, että elimistö sietää tietyn määrn bakteereita ja riittää että niistä saa valtaosan pois.
Jäljelle jäävä osuus sitten vaan vahvistaa imunipuolustusta. On myös hyvä, että imunipulustuksella on jotain järkevää tehtävää ettei sen tarvitse hyökätä omaa kehoa vastaan.

Vierailija

SamikoKu kirjoitti:
Täällä taikamaassa suositellaan vihannesten puhdistamiseen etikkaa ja merisuolaa.

Eli vihanneksia pestään ja liotetaan vedessä johon on lirautettu tilkka etikkaa ja n. ruokalusikallinen merisuolaa.

En tiedä tehokuudesta, mutta osassa vihanneksista on jopa loisia (thai morning glory ).

Emäntä noudattaa tuota käsittelyä eikä kukaan meistä ole kuollut eikä paskatautiakaan saannut.
Soijan ituja myös menee toisinaa.

Ehkä se jippo onkin siinä, että elimistö sietää tietyn määrn bakteereita ja riittää että niistä saa valtaosan pois.
Jäljelle jäävä osuus sitten vaan vahvistaa imunipuolustusta. On myös hyvä, että imunipulustuksella on jotain järkevää tehtävää ettei sen tarvitse hyökätä omaa kehoa vastaan.

Jaan ajattelutapasi täysin, noinhan se varmaan onkin. Hyvä saada hiukan pöpöä kunhan ei liikaa kerralla.. mutta se mikä on liikaa riippuu ihmisestä, ja todennäköisesti tottumisella on siinä roolinsa. Jotkut voi vetää homeista leipää ongelmitta, koska on tehneet sitä pitkään. Kyllähän koiratkin syö mitä sattuu sairastumatta pahemmin. Paskaakin. Voi niillä olla erilainen elimistö tuota ajatellen, mutta kuitenkin.. Mikä niillä on niin radikaalisti eri tavalla ruuansulatusjärjestelmässä, että ne voi syödä mitä tahansa paskaa, eläimiä ja luita mullan alta ongelmitta, kun ihminen saa kuolemantaudin jo nuolaistessaan sormea, joka on hipaissut pintaa, joka on altistunut ulosteelle paperin kautta. 

Mutta loiset on ihan persiistä, niitähän eläimillä varmaan on, mutta minä en haluaisi niitä sisälleni möyrimään, en sitten ollenkaan. Se on ainoa asia mitä luonnosta pelkään. Ei haittaa bakteerit, jos niistä ei tule oireita tai ne menee ohi niin kaikki hyvin, mutta loiset ovat salakavalia ja lisääntyvät sisälläsi sinun jopa tietämättäsi asiasta mitään, ja pitkän ajan kuluessa tuhoavat hitaasti terveytesi. 

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat