Seuraa 
Viestejä45973

Mistä Kunkku voisi imuroida 3D mallien tekoon tarvittavan ohjelman, jolla voisi luonnostella rakennuksia?
Helppokin saisi olla...

  • ylös 3
  • alas 5

Sivut

Kommentit (97)

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613

Millimetripaperi on helpoin, nopein ja halvin tapa luonnostella malleja. Jos renderöintiä kaipaat, tietenkin esimerkiksi Caligari TrueSpace 3.2 on vapaassa levityksessä mutta sen käyttöliittymää kuvaa hyvin englannin kielen sana hideous. Tosi kummallinen käytettävä, en itse ole päässyt mokomasta perille vaikka se koneella killuukin.

Jos olet valmis maksamaan enemmän, hommaa vaikka 3DMax. Jos ajattelit ammatiksesi alkaa rakennuksia luonnostella, hommaa CAD-ohjelma. Maksavat hirveitä summia, päivityksetkin saman verran kuin moni ohjelma sinällään.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

3D ja helppous ovat yleensä toisensa pois sulkevia vaihtoehtoja.

Kokeilin tällaista hakua:

download auto cad demo free

Aika paljon löytyy tavaraa.

Lierikki Riikonen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
lierik
3D ja helppous ovat yleensä toisensa pois sulkevia vaihtoehtoja.

Poikkeuksiakin löytyy: Cinema4D. Hintava tosin on, kuten suurin osa alan ohjelmista.

Tähän hommaan on avoimen lähdekoodinkin ohjelma, Blender nimeltään. Pärjää ominaisuuksiensa puolesta 3dsmaxille 100% pienemmällä hinnalla ja omasta mielestäni on jopa erittäin helppo käyttää. Yhden tutoriaalin jos jaksaa läpi tavata niin tuollaisen rakennusten luonnostelun luulisi jo onnistuvan suuremmitta vaivoitta.

lierik
3D ja helppous ovat yleensä toisensa pois sulkevia vaihtoehtoja.

Näinpä.

Enpä ole minäkään valitettavasti vielä löytänyt "Helppoa Ja Käyttökelpoista 3D-ohjelmaa (TM)". Joskus olen testannut paria nimenomaan rakennusten suunnitteluun tarkoitettua 3D-ohjelmaa, ja tavattoman kehnoja olivat. Suppeudesta puhumattakaan.

Jos kaipaat hyviä 3d-ohjelmia, niitä ovat jo edelläkin mainittuja mm. 3Dstudio max, AutoCAD, Maya, jne. Nämä ikävä kyllä eivät ole mitään helppokäyttöisiä, vaan vaativat aika suuret määrät opettelua. Mutta jälkikin on sitten sen mukaista. Suhteellisen nopeasti ainakin itse sain 3dsmaxilla jotain aikaan. Ja netti on pullollaan erilaisia oppaita näiden ohjelmien käyttöön. Ahkerasti vain opettelemaan!

Edellä mainittujen ohjelmien huono puoli onkin hinta. Ja ne sitten maksavatkin sellaiset määrät mansikoita, että kivistää takataskua kun ajatteleekin hintaa. Näistä ohjelmista löytyy kyllä erilaisia trial-versioita ja ei-kaupalliseen käyttöön tarkoitettuja hieman suppeampia versioita. Tätä nykyä AutoCAD, 3Dsmax ja Maya löytyvät kaikki saman sivuston alta, Autodeskin ostettua kilpailijansa (Discreet ja Alias).

http://www.autodesk.com/autocad
http://www.autodesk.com/3dsmax
http://www.autodesk.com/maya

Eräs vaihtoehtoinen mallinnusohjelma Windowsille on Rhinoceros, joka ei sekään ilmainen ole, mutta pysyttelee sentään hintatasolla, joka ei johda henkilökohtaiseen konkurssiin. Rhino on nopeampi oppia, kevyempi (kätevä vaikkapa kannettavassa) ja erinomainen työkalu esim. suunnitteluun ja nopeaan mallinnukseen, sekä prototyyppien luomiseen, mutta on myös suppeampi kuin edellä mainitut.

http://www.rhino3d.com/

Onneksi mallinnusohjelmien maailmasta löytyy myös ilmainen vaihtoehto, ja kaiken lisäksi avoimen koodin sellainen. Kulkee nimellä Blender, ja se on saatavilla useille alustoille. Ainakin Windows, Linux, Mac OS X, Solaris ja FreeBSD ovat tuettuja. Alkujaan Blender ei tietystikään ollut kaupallisten kilpailijoidensa veroinen, mutta tällä hetkellä Blender-yhteisö kasvaa nopeasti, ja ohjelmaan tulee aika-ajoin päivityksiä. Loistavaa jälkeä silläkin nykyään saadaan aikaan, katso pois:

http://www.blender3d.org

Tulevaisuudssa varmasti vakavasti otettava kilpailija kaupallisille mallinnusohjelmille. Ehdottomasti ainakin tutustumisen arvoinen. Itsekin harjoittelen tällä hetkellä Blenderin käyttöä. Tässä vielä keskustelua Blenderin käyttökelpoisuudesta CGTalkin foorumeilta:

http://forums.cgsociety.org/showthread.php?t=344532

Tuo CGTalk on muuten foorumi/3d-galleria kaikenlaisille 3d-alan ammattilaisille ja harrastelijoille, kannattaa tutustua.

http://www.cgtalk.com

Mikäli täällä pyörii 3D-mallinnuksen ammattilaisia, tai muuten vaan enemmän aiheesta tietäviä, olisin minäkin kiitollinen hyvistä vinkeistä/linkeistä.

Edit: Näköjään jokunen nopeampi jo ehtikin mainitsemaan samoja ohjelmia.. mutta eipä kai tuo haitanne.

Vierailija

MasterCam on kanssa lieneen 3d suunnittelu ohjelma. Se on helppo ja yksinkertainen mutta maksaa ihan saatanasti.

koulussa masterCamilla tehtiin ohjelmat ja tungettiin cnc-koneeseen.

Juu tacka vaan!

Tuon Blenderin latasin, mutta yhtäkkiä vaikutti sekavalta.
Liekö syynä Saunalahden viina vai mikä...
Kai selkeä, kunhan alamme tutkimaan...

Haimme jotain luokkaa "Paint" tms...

Mikään ammattilaisväline ei tarvitsisi olla, vaan ihan "minkälaisen vajan rakennan" tyyliin...

Teje
Eräs vaihtoehtoinen mallinnusohjelma Windowsille on Rhinoceros, joka ei sekään ilmainen ole, mutta pysyttelee sentään hintatasolla, joka ei johda henkilökohtaiseen konkurssiin.


Mikäli täällä pyörii 3D-mallinnuksen ammattilaisia, tai muuten vaan enemmän aiheesta tietäviä, olisin minäkin kiitollinen hyvistä vinkeistä/linkeistä.

Pari linkkiä mainitun Rhinon tapaan inhimillisesti hinnoiteltuihin 3D-ohjelmistoihin:
LightWave Hinta-laatu-suhteeltaan parempaa saa etsiä.
XSI Foundation
Realsoft3D Kotimainen vaihtoehto.
Carrara Monipuolinen ja ainakin olevinaan helpoksi tarkoitettu?

Ilmaisista Blender täällä jo mainittu eikä suotta. Kamalasta käyttöliittymästä huolimatta mainio ohjelma. Sille vaihtoehtona 4Dblue. Kokeillut en (vielä) ole, mutta feature list:n ja screenshottien perusteella vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta.

Ja tosi guruille, joilla taskussa ylimääräistä rahaa uuden henkilöauton verran Houdini

3dsmaxia olen itse käyttänyt, tottunut viemään cadista pohjat sinne ja jatkamaan sillä. Tosin koulun puolesta nuo opetettu, muista ohjelmista en sitten tiedä, en ole vertaillut.

Suunnittelun olen tehnyt cadilla, 3d havainnemallin sitten maxilla. Rakennesuunnittelija en kuitenkaan ole; havainnemalli ollut vaan sitä tasoa että talon ulkonäön lisäksi vain asetellut lattioita, ovia, muita sisärakenteita karkeasti sekä ikkunat päälle. Muutoin keskittynyt siihen kokonaiskuvaan yhdyskuntasuunnittelun kannalta. Pienemmästä piiperryksestä ei ole kokemusta rakenteiden osalta, saattaa tosin olla helpompaa kun on kyseessä arkkitehtonisesti suoralinjaisempaa muotoa.

Minulta myös ääni Blenderille. Kyseessä on varmasti paras ilmainen 3D ohjelma. Kun mallit on piirretty, ne voi animoida liikkumaan. Ohjelmaan sisältyvällä videoeditorilla voi koostaa pidempiäkin "elokuvia". Käyttöliittymä on joustava ja sen voi muokata mieleisekseen. Toki aluksi pitää hieman opetella. Sen jälkeen paluuta ei ole. Rakennussuunnittelu ja tarkka arkkitehtipiirtäminen onnistuu myös, kunhan tietää mitä tekee.

kunkku
Tuon Blenderin latasin, mutta yhtäkkiä vaikutti sekavalta.
Liekö syynä Saunalahden viina vai mikä...
Kai selkeä, kunhan alamme tutkimaan...

Haimme jotain luokkaa "Paint" tms...

Mikään ammattilaisväline ei tarvitsisi olla, vaan ihan "minkälaisen vajan rakennan" tyyliin...

Älä tyydy mihinkään paintiin. Lupaa itsellesi, että opettelet parit tutoriaalit Blenderillä. Takaan, että se palkitsee lopulta. Itsenikin oli aikoinaan opetteluvaiheessa otettava välillä 'sairauslomaa' ohjelmasta, mutta nyt en vaihtaisi pois millään.

Jos tulee ongelmia tai muuta kysyttävää blenderistä, kirjoita tänne. Minä voin yrittää sitten neuvoa.

Tuo Sketchup on kyllä helkkarin pätevä ohjelma. Sitä osaa käyttää kädetönkin ja tulosta syntyy nopeasti.

http://download.sketchup.com/downloads/ ... first.html

Video sanoo aika paljon. Itsekin mallasin kämpän kalustukset tuolla, kun piti suunnitella että minkä kokoisia pöytiä ostetaan ja mihin ne pistetään.

Koulun puolesta on tullut opeteltua myös Catia nimistä teollisuusmallinnus-ohjelmaa ja se on hyvin samankaltainen.

Hyvät välineet 3D-rakennesuunnitteluun ovat myös Solid Workd tai Solid Edge. AutoCAD on kolmedeessä hieman puutteellinen, eri desktopit voivat parantaa käytettävyyttä, mutta eivät tee siitä hyvää. Myös ProE on kokeilemisen arvoinen ohjelma.

tiäremiäs
MasterCam on kanssa lieneen 3d suunnittelu ohjelma. Se on helppo ja yksinkertainen mutta maksaa ihan saatanasti.

Maksaa? Ohjelma?

Rakennusten 3D-rakennussuunnitteluun sopivat esim Revit ja ArchiCad. 3D-rakennesuunnitteluun ainoa oikea softa on suomalainen Tekla Structures, joka on nimenomaan helppokäyttöinen ja monipouolinen mutta ei siis sovi arkkitehtisuunnitteluun, eikä varsinkaan luonnosteluun.

Kyseltiin Suunnitteluohjelmaa..

tiäremiäs
MasterCam on kanssa lieneen 3d suunnittelu ohjelma. Se on helppo ja yksinkertainen mutta maksaa ihan saatanasti.

koulussa masterCamilla tehtiin ohjelmat ja tungettiin cnc-koneeseen.


MasterCam on CAM (kuten ehkä voisi jopa nimestäkin päätellä), eikä CAD

Minun ääneni menee Rhinolle, helppo oppia. 2D ja 3D lankamallit on helppo luoda, ilman tasojen kanssa kikkailua. Yksinkertaisiin lankamalleihin pintojen luonti on myös helppoa, vaikeammissa pitää hieman hallita pintamallinnuksen perusteita, joita tutoriaaleista ei helposti opi, tosin Rhinon käyttämä NURBS mallinnus antaa joitain virheitä anteeksi, joissain taas kiukuttelee pienistäkin virheistä. Solidi mallinnus ei Rhinolla onnistu. Rhinosta on saatavilla ilmaisversioita, missä kylläkin on esim. 10 tallennuskertaa tms.

SolidWorks on mielestäni helpohko solid mallinnus ohjelma, pintamallinnuksessa aika onneton.

IDEAS taas mielestäni ei ole niistä helpoimmasta päästä ja sen opettelua en nää nii järkeväksi, koska uusia versioita ei IDEAS-ohjelmaan tule (yritys joka tekee Uni-Grafiksia osti Ideaksen, joten se poistuu).

Enpäs lähtisi mitenkään vertaamaan 3DsMaxia ja Blenderiä, näillä ohjelmilla on eroa kuin yöllä ja päivällä.
Blenderin ainut teho verrattuna Maxiin on hinta.
Lisäksi näistä ei kumpikaan ole varsinaiseen suunnitteluun tarkoitettu ohjelmisto.

Kokeilemisen arvoisia (ilmaisia) 3D/CAD softia mm:

Wings3D
3D Canvas
CADVANCE

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat