Seuraa 
Viestejä45973

Hei kaikki!

Teen kemian esitelmää alkuaineesta P eli fosfori. Tietääkö kukaan siitä mitään mielenkiintoista, esim. miksi esineet jotka sisältävät fosforia hehkuvat pimeässä kun niitä on pitänyt hetken valossa? Voitteko suositella kirjoja/linkkejä? Mitkä esineet sisältävät fosforia ja mistä niitä saa?

Jos vain on mahdollista, selittäkää mahdollisimmän yksinkertaisesti, sillä kemian opettajani on venäläinen

Kiitos paljon avusta!

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Seuraavisa vinkkejä voisit seurata:

Fosfori on oleellinen osa lannoitteita: NPK.

Eri elintarvikkeiden fosforipitoisuuksia löytyy:http://www.fineli.fi/topfoods.php?lang=fi

Käsittääksen kalan ruodoissa on myös paljon fosforia, mutta eivät ole päässeet finelin listoille, kun niitä ei yleensä syödä. Itse aina välillä syön ruotojakin.

Ja tietenkin tuo perinteinen:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Fosfori

Lannoitteiden lisäksi sitä käytetään pyroteknisissä tuotteissa (räjähteissä, tulitikuissa...) ja joissain huumeissa (metamfetamiini). Fosforilla on neljä allotrooppista muotoa ja niiden käyttäytyminen poikkeaa jonkin verran toisistaan. Fosforistahan keksis vaikka mitä kerrottavaa. Perustietoja löytyy helposti kirjoista ja netistä...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Fosforia sisältävät aineet eivät hehku pimeässä sen paremmin kuin valossakaan, vaikka kuinka valaisisi, ellei sitten hehkuvaksi kuumenna. Valkoinen fosfori syttyy palamaan ilmassa, ja sen liekki on sinivihreä.
Tuosta "hehkusta" ovat saaneet nimensä "fosforoivat" aineet, joiden atomit virittyvät metastabiiliin tilaan, kun niihin osuu fotoneja tai niitä viritetään vaikkapa sähkövirralla. Metastabiili tila purkautuu ajan mittaan itsestään, kuten kellon osoittimissa, tai sitten stimuloidusti, kuten lasereissa. Fosforia en muista niissä käytetyn. "Fosforoivia" aineita on ainakin n. ziljoona erilaista, niitä löytyy väritelkkarin tai oskilloskoopin kuvapinnasta ainakin kolmea eri väriä, löytyy myöskin infrapunaisia ja ultravioletteja.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat