Seuraa 
Viestejä45973

olen opiskelija jolla on haaveena kirurgin amnmatti. mieltäni askarruttaa se asia kuinka vakaat kädet kirurgeilla on. Minun käteni heitättää 0,5 mm jos pidän kynän kärkeä mihinkään kättäni tukematta mahdollisimman lähellä viivoittimen pintaa. riittääkö kiurugille tuo vakaus. minkälaisia tuloksia tesatte tällä viivoitin jutulla. eikös sydänkirurgilla saa heitättää enemmän kuin neurokirurgilla. onko kirurgeilla täysin vapisemattomat kädet vai ei. entä kehittyykö käsi kirrugiksi opiskelussa vai onko heillä valmiiksi täysin vakaat kädet. Olisin kiitollimnen jo vastaisitte.

  • ylös 4
  • alas 0

Kommentit (18)

Ainakin tarkkuutta voi parantaa pelaamalla tietokonepelejä. Vakaus ei välttämättä muutu mutta tarkkuuskin on tärkeää kirurgille.

Sanoisin, että jos jotakin "vapinatautia" ei ole, niin harjoitus tekee mestarin. Toiset tietysti oppivat nopeammin. Ja kaipa niillä kirurgeilla tarkoissa operaatioissa joitakin asentoa tukevia apuvälineitäkin on. Itsekin pohdiskelin lukion loppupuolella lääkikseen hakeutumista ja jopa kirurgiksi saakka opiskelemista, kun tuota sorminäppäryyttä kuitenkin on hieman omastakin takaa. Mutta pääsykoevaatimukset vaikuttivat sellaisilta, ettei niitä ihan lukiotiedoilla olisi läpäissyt. Ties mitä korkean tason fysiikkaakin siellä olisi kysytty. Monta kallista preppauskurssia siihen olisi mennyt ja paljon rahaa palanut, eikä onnistumisesta siltikään olisi ollut takeita. Nyt tietoja on tullut jonkin verran lisää, mutta tuskinpa enää ryhdyn alaa vaihtamaan.

Edit:

stalker_the_soldat
Ainakin tarkkuutta voi parantaa pelaamalla tietokonepelejä. Vakaus ei välttämättä muutu mutta tarkkuuskin on tärkeää kirurgille.

No en tuosta tietokonepelien tarkkuusvaikutuksesta muun kuin hiiren käytön suhteen oikein tiedä. Tässä tapauksessa nostaisin suurempaan arvoon vanhat kunnon legopalikat (erityisesti Technic-sarjat) tai Mecanot. Piirtäminenkin (ns. "tosimielessä", eli tosiaan yrittää muutakin kuin pelkkää raapustelua) auttaa kehittämään vakaita ja tarkkoja liikkeitä; harjaantunut piirtäjä voi esim. vetäistä vapaalla kädellä lähes täydellisen ympyrän. Myös pienoismallien rakentaminen on hyödyllistä, puhumattakaan esim. pianonsoitosta. Ylipäätään kaikki hienomotoriikkaa vaativat asiat, joita tehdään omin käsin eikä näyttöruudulla, kehittävät käsien tarkkuutta, vakautta ja näppäryyttä. Se, että nuorison peukalot ovat matopelien vuoksi hieman liikkuvaisempia kuin ennen, ei auta, jos kaikki muut sormet ovat näppäriä kuin nakkimakkarat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
tuleva-kirurgi
olen opiskelija jolla on haaveena kirurgin amnmatti. mieltäni askarruttaa se asia kuinka vakaat kädet kirurgeilla on. Minun käteni heitättää 0,5 mm jos pidän kynän kärkeä mihinkään kättäni tukematta mahdollisimman lähellä viivoittimen pintaa. riittääkö kiurugille tuo vakaus. minkälaisia tuloksia tesatte tällä viivoitin jutulla. eikös sydänkirurgilla saa heitättää enemmän kuin neurokirurgilla. onko kirurgeilla täysin vapisemattomat kädet vai ei. entä kehittyykö käsi kirrugiksi opiskelussa vai onko heillä valmiiksi täysin vakaat kädet. Olisin kiitollimnen jo vastaisitte.

Kirurgian kliinisellä kurssilla huomaat onko sinusta kirurgiksi.
En tiedä vieläkö on pakollisia amanuenssi-palveluja, kuten meillä oli 6 kk.
2 kk niistä oli pakko olla kirralla, kaksi sisätaudeilla ja kaksi kk sai vapaaehtoisesti valita.

Kyllä silloin tietää, sopiiko kirurgiksi vai ei. Kirurgia vaatii muutakin kuin pelkkää sorminäppäryyttä. Tiettyä luonteenlaatua: puukko käteen eikä turhia jupinoita. Ei siinä mietitä päivätolkulla mitä tehdä.

Kirurgi näkee kättensä työn heti, mutta ei tiedä mitä potilaille jatkossa kuuluu. Jos ei kovin välitä potilaista, eikä jaksa kuunnella niiden valituksia, mutta haluaa tehdä toimenpiteitä, kirurgia on oikea ala.

Sisätautilääkärin persoonallisuus on aivan toinen. Siinä yleensä potilaalle vastaus on: katsotaan, mitä tulokset kertovat ja mietitään sitten uudelleen. Ei sovi nyt ja heti persoonallisuudelle. Sisätautilääkäri miettii ja funtsii eri mahdollisuuksia, on kuin etsivä, joka kokeilee yhdistellä eri palasia kohdalleen, kunnes lonksahtaa.

Turhan aikaisin ei kannata erikoisalaa valita ellei nyt sitten ole täysin varma, että haluaa kirurgiksi. Silloin ei sormet saa täristä.
Opiskeluvaiheessa monien sormet tärisevät jännityksestä, mutta kyllä se ohi menee.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Opettele filoimalla kaloja!

Kun oppii anatomiaa, niin tietää mihin väliin veitsen voi sujauttaa. Osan viilloista pystyy tekemään vaikka silmät kiinni, kun vain kuuntelee veistä. Monissa viilloissa anatomia itsessään auttaa veitsen ohjautumaan oikeille urille.

Huono kunto on kyllä varsin paska este lekuriksi pääsylle. Myös minun luonteessani on sellaista mikä ei sovi. Vatsakin on stressimaha joka on kirurgille varsinainen paska. En myöskään reagoi vähääkään nähdessäni hirveyksiä (eli olen traumatisoituvaa tyyppiä). Jumalakompleksikaan ei ehkä ole hyvä asia.

Jos haluaa kehittää kirurgiaa eteenpäin niin hahmotuskyky ja kekseliäisyys ovat tärkeämpiä kuin käsityötaito, jonka ei tarvitse nousta esim gastroenterologilla normaalia harjoitellutta ihmistä ylemmäksi, siis mitään erikoislahjakkuutta ei tarvita (kun taas sydänkirurgin tasoista käsityötä pystyy tekemään noin joka kuudes ihminen).

mutta mitä teille tulee tosta viivoitin testistä, entä onko totta että sysän kirurgi ei tarvitse yhtä hyviä käsiä kuin neurokirra.
lisää juttua vain

Sanoisin että tarvitsee. Vatsaontelon leikkauksissa ei tarvi kovin ihmeellinen olla. Sydämessä pitää ommella todella pieniä verisuonia yhteen ja paineet->jännitykset ovat todella kovia.

lisä äjuttua vaan. minkälaisia operaatioita muuten yleiskirurgit tekee, tästähän voisi tehdä yleisen kirurgia topicin

Kuten MD aiemmin viisaasti virkkoi, kannattaa erikoisalan valinta tehdä aika myöhään. Enämpi se on luonne- kuin vapinakysymys.

Kirurgit ovat aika suoraviivaista sakkia. Halki, poikki ja pinoon, noin sosiaalisestikin.

Sisätautilääkärit ovat äärimmäisen lempeitä ja kärsivällisiä. He osaavat nukkua silmät auki.

Ihotautilääkäreillä on taipumusta haaveellisuuteen ja taiteisiin, ilmeisesti jotta kestäisivät kaikki inhat märkivät ekeemat ja muut rupikonnat.

Korvalääkärieillä on tapana tapella keskenään tai pelata golfia.

Psykiatreilta jos kysyy kelloa, alkavat tuijotella sinua ja sitten piiitkän ajan päästä haluavat tietää, jotta miksi juuri nyt tämä kysymys juolahti mieleesi. Sillä aikaa juna meni jo.

Terveyskeskuslääkärit ovat taruolentoja. Eriasteiset terveyshenkilöt työskentelevät tarmokkaasti, jottei yksikään potilas pääse heitä kumminkaan tapaamaan.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Pieneen vapinaan auttaa ampumisessa beetasalpaaja. Joudun käyttämään ajoittain rytmihäiriöihin ja ammunta sujuu huomattavasti paremmin salvattuna. Myös pienessä kännissä tuntuu pikkutarkat hommat sujuvan mainiosti ilman vapinaa.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

laittakaa lisää juttuu vaan. onko muuten isot kädet este kirurgiksi ryhtymiselle. entä minkälaisia operaatioita yleikirurgi tekee

Käsien vakautta tärkeämpi asia on käsihygienia.

Käsien pesu on tärkeä toimenpide ja se kannattaa muistaa. Eräs tuttuni kertoi tarinaa Jorvin sairaalaan patologista. Tämä patologi oli saanut kuulla, että lapissa olisi myynnissä mersu halvalla. Siinä oli vaan yksi paha vika. Sinne oli aikanaan kuollut kolme saksalaista, yksi apukuskin puolelle ja kaksi taakse. Se haisi ruumiille. Hajua ei saa pois millään.
Noh, patologihan tiesi konstin millä kalman hajun saa pois. Patologi osti sen auton ja vaihdatti verhoilun alan liikkeessä! Mutta mutta, haju ei lähtenytkään. Tympääntynyt mies ajeli pariviikkoa ruumiille haisevalla autolla, kunnes eränä päivänä häntä kohtasi onni. Eräs saksalainen historiantutkia Herr Mainhauf näki patologin mersun ja osti sen. Maksoi autosta 2000 euroa käteisellä. Herr Mainhauf laittoi auton ruumiineen päivineen saksaan laivattavaksi. Kauluslaatoista ja asiakirjoista ruumiit todettiin lapin sodassa kuolleiksi komeksi yliluuntnantiksi. Heidät haudattiin Berliinin sankarihautoihin. Mersu päätyi sotamuseoon.

Tällävälin patologi kuleksi autoa etsimässä. Löysikin sellaisen mustalaisleiristä. Iskemätön matkailuauto. Pitkä TOYOTA hiase vm -90 ykspilkkukasin koneella 16v Diesel. Osti sen kylän vanhimmalta tasarahalla. Aikansa patologi sitten ajeli hiasella ja alkoi taas masentua. Toyotassa haisee ruumis! Ajoi pakunsa takaisin leiriin ja pyysi kaupan purkua vanhalta mieheltä. Kylän vanhin järkyttyi tästä, sai sydärin ja kuoli. Vanhimman pojat tulivat paikalle ja totesivat: "Hai tuon miehen käet haesee ruumiille, se tappo vanhan!" Tästä suivaantuneena mannet käyttivät kirurgin hyvin tuntemia työkaluja, joiden taitavan käytön takia kirurgi päätyi takaisin Jorvin sairaalaan omalle työpaikalleen.

Niiettä kädet kannattaa pestä oli sitten kirurgi tai patologi.

Ei kirurgiassa tarvitse mitään ihmekäsiä. Aivan normaali toiminta riittää. Treemoria ei saisi olla juuri enempää kuin keskimäärin. Silmäkirurgilla vapinan suhteen varmaan kriittisintä, eli jos on lahjakkuus sen suhteen vaikka 1:3 tai parempi niin hyvä. Eli siinäkin noin normaalit kädet riittävät. Kaihileikkauksissa saattaa tulla ongelmia fakopään kanssa (ja takakapselirepeämiä) jos oikein tärisee. Jos tehdään leikkauksia mikroskoopin alla niin olisi hyvä olla hyvä/normaali stereonäkö ja kolmulotteinen hahmottaminen muutenkin. Mutta ei tarvitse erityiskykyjä. Normaali taso riittää.

Käsien hallinnassa, toiminnan tarkkuudessa ja nopeudessa, esim pianistit ovat valovuosia edellä verrattuna kirurgeihin. Sen harjoittelu kun pitää aloittaa jo 5-8-vuotiaana. Kirran treeniksi riittää kun aloittaa 25-vuotiaana...Ihmisillä on omituinen väärinkäsitys, että kirurgit on huippunäppäriä vaikka ne on lähinnä tavallisia tai jnkverran harjaantuneita työvuosien aikana.

Mun melestä kirurgit on yliarvostettuja, kun ovat kyselyissä usein sijalla 1. Ihmiset vain jostain syystä arvostavat korkealle jotain fyysistä toimintaa ja actionia verrattuna henkisiin toimintoihin...Eikä minulla ole mitään kir vastaan! Olen tehnyt itsekin yhtä+toista. Vain hlökoht kommentti.

Jotkut kirurgit on yliarvostettuja, jotkut ei.
Kirurgian kentältä löytyy töitä kaikenlaisille taitajille. Käsien koolla ei suurta merkitystä ole, sillä kudoksia käsitellään instrumenteilla jotka valitaan kohteen mukaan. Pienet tärinät ei haittaa paitsi mikroskoopin kanssa leikatessa.

Leikkaaminen on etupässä rutiinityötä joss kärsivällisyys ja pedanttisuus ovat sorminäppäryyttä tärkeämmät. Mitä ei tulla ajatelleeksi, diagnoosikin pitäisi jonkun tehdä ja valvoa toipumisvaiheen sujuminen. Kirurgin mentaliteetilla tämä on usein vastenmielistä hommaa.

Monenlaisia kirurgeja todella on...kuka valmentaa painijoita, kuka maalaa öljyvärillä tai seilaa maailman ympäri. Siis vapaa-aikanaan. "Pelkkä" kirurgi on kyllä aika tylsä tyyppi.
(kuten pelkkä mikä tahansa muukin ammattinimike)

Kyllä kirurgien luonteen luulisi olevan tärkeämpi, kuin käsien vakauden.. Kaikki leikkaukset eivät ole elektiivisiä, suunniteltuja.. usein onnettomuudesta ym. tulee ihmisiä, jotka on leikattava välittömästi, eikä siinä ehdi kirurgi suuria leikkaus suunnitelmia tekemään..
Hermot täytyy olla hallinnassa ja homma hanskassa..

ja henkilökohtasisesti ihailen suuresti hyviä kirurgeja.. Etenkin erästä erikoistuvaa.. jos ei ole jo ehtinyt erikoistua..

Edelliseen voisi kommentoida että traumakirurgian parissa työskentelevälle luulisi olevan suurta apua nopeasta kolmiulotteisesta päättelykyvystä ja kyvystä loogisesti soveltaa fysiologiaa ja morfologiaa, koska vammat ovat usein täysin uuden tyyppisiä tai niitä koskeva tieto ei ole saatavilla.

Mitenköhän näppäriä kirurgit ovat verrattuna huippukokkeihin, nämähän ovat todella taitavia käsistään.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat