Seuraa 
Viestejä2

Olen lukenut, että magnesiumin liekki on valkoinen ja tämä valkoinen valo hajoaa prismassa jatkuvaksi spektriksi, joka sisältää kaikkia näkyvän valon aallonpituuksia. Kalsiumatomin uloimman elektronin virittymiseen tarvitaan puolestaan pienempi energia. Viritystilan purkautuessa vapautuva säteily on pitempiaaltoista, punaista valoa (ja liekki on siten oranssi eikä valkoinen).

Kuitenkin, kun vertailin näiden kahden alkuaineen spektrejä (esim.
http://alexpetty.com/content/images/2014/09/Figure-20--The-light-signatu...
http://alexpetty.com/content/images/2014/09/Figure-12--The-light-signatu...), niin magnesiumin emissiospektri näyttää vahemmän eri aallonpituuksia kuin kalsiumatomin spektri, jossa on enemmän kaikkia värejä, myös enemmän korkeaenergisempää sinistä valoa. Näiden spektrien perusteella ajattelisin, että kalsiumin liekki olisi todennäköisemmin valkoinen kuin magnesiumin? Eikä magnesium emissiospektrin perusteella näytä säteilevän "kaikkia näkyvän valon aallonpituuksia". Nämä spektrit ja kirjan väittämät tuntuvat olevan ristiriidassa...

Ja vielä kysymys: oletan, että nämä eri aallonpituudet tulevat siitä, että jos esim. poltetaan x-alkuainetta, niin ei pelkästään uloimmat elektronit virity, vaan myös moni muu alemman tason elektroni => siten on eri energiaerotuksia => purkautuu eri pituista säteilyä. Eikö niin? Sen takia kalsium ei säteile pelkästään punaista valoa.

Olisin erittäin kiitollinen, jos joku tietävämpi vaivautuisi vastaamaan!

Kommentit (3)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä33551

nukleoni kirjoitti:
Näiden spektrien perusteella ajattelisin, että kalsiumin liekki olisi todennäköisemmin valkoinen kuin magnesiumin? Eikä magnesium emissiospektrin perusteella näytä säteilevän "kaikkia näkyvän valon aallonpituuksia". Nämä spektrit ja kirjan väittämät tuntuvat olevan ristiriidassa...

Magnesiumatomien säteily on hyvin vähäinen osa magnesiumin palaessa syntyvää valoa. En tiedä tarkkaan miten liekin spekti muodostuu magnesiumin tapauksessa, mutta siihen osallistuu magnesiumoksidin spektri (joka on aivan eri asia kuin magnesiumin spektri) ja perstuntumalta veikkaisin, että suurin osa valoa on muodostuneiden kuumien magnesiumoksidihiukkasten termistä säteilyä.

Jos halutaan värjätä liekki alkuaineen spektriviivoilla, itse liekin pitää olla väritön kaasuliekki, jossa ei ole kiinteitä hiukkasia, joiden mustan kappaleen säteily sotkee värin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä33551

nukleoni kirjoitti:
Kiitos vastauksesta! Nuo spektrit ovat kuitenkin varmaan alkuaineen spektrejä?

Kyllä, ne olivat tosiaan atomien spektrejä. Mutta vain harva kaasu ilman häiriöitä tuottaa tuollaisia teräviä piikkispektrejä. Paine, lämpötila, sähkömagneettiset kentät ym. tekijät muuttavat emissiospektrejäkin, pahimmillaan huomattavasti (sitä voidaan käyttä hyväksi kaasupurkausvalaisimissa).

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat