Seuraa 
Viestejä7584

Tällaista fysiikan probleemaa olen aika ajoin pohdiskellut. Jos ihminen on kuumana kesäpäivänä suorassa auringonpaisteessa, niin mikä on viilein vaatteen väri tuohon tilanteeseen. Valkoinen vaate heijastaa ison osan säteilystä pois, kun musta vaate taas jäähtyy tehokkaammin, kun kun hikoilukosteus haihtuu paremmin vaatteen suuremman pintalämpötilan takia. Mutta kumpi noista on käyttäjälle viileämpi?

Jos katselee kuvia esim. Saharan aavikolta, beduiinit pukeutuvat usein mustaan, vaikka siellä on päivisi tuohottoman kuuma. Osalla täysin valkoinen asu, esim. Saudi-Arabiassa. Itse olen käyttänyt mustaa urheilupaitaa ulkoillessa +30 asteen helteessä, ja yllätys oli, ettei se olekaan niin kuuma, niin kuin voisi luulla.

Kommentit (2)

kfa
Seuraa 
Viestejä2517

Vastaus on tietenkin: "Se riippuu". Jos vaatteet ovat ihoa myöten niin vaalea hikoiluttaa vähemmän eli on viileämpi. Jos vaatteen ja ihon välissä on riittävä ilmakerros ja mahdollisuus kuuman ilman liikkumiselle välistä pois niin musta vaate voi yhtä viileä tai jopa viimeämpi kuin valkoinen. 

http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/miksi_musta_vaate_viilentaa

Tässä keskusteluun osallistuja mittasi vaatteiden ulkopinnan lämpötiloja:

http://www.tiede.fi/keskustelu/51720/ketju/onko_vaalea_vaate_oikeasti_vi...

http://www.tekniikkatalous.fi/arkisto/2012-04-29/T%C3%A4m%C3%A4n-vuoksi-...

Tässä mainittu tutkimusta:

http://www.straightdope.com/columns/read/1886/does-black-clothing-keep-y...

Tutkivat siis lintujen eriväristen höyhenpeitteiden ominaisuuksia jo vuonna 1978:

Walsberg, Campbell, & King, 1978. J. Comp. Physiol. 126B: 211-222

Kim Fallström kfa+news@iki.fi

Minijehova
Seuraa 
Viestejä10417

Peittämisessä musta toimii paremmin. Etenkin märkinä.

Jepajee analysoi: "Minijehovan tapauksessa menetät kaiken. Sen takia hän etsii ihmisiä joilla ei ole mitään menetettävää. Normiguruilua. Gurut ovatkin kaikki psykopaatteja.

Pitää alistua parin vuoden intensiiviaivopesuun jotta kykenee edes etäisesti ymmärtämään hänen ylivertaisuuttaan. Hän ei anna mitään. Hän listaa tarpeesi."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat