Seuraa 
Viestejä1809

Erään englanninkielisen kirjoituksen mukaan ajatuksen keinokielistä kehitti 1629 ranskalainen Rene Descartes.

Sitä ennen oli 1200-luvulta alkaen joitakin hataria uskonnollisviritteisiä yritelmiä päästä perille enkelten kielistä tms.

Kun latinan kielen asema universaalina kielenä alkoi murentua syntyi motiiveja korvata latinan kieli toisella universaalilla kielellä??

https://fi.wikipedia.org/wiki/Keinotekoinen_kieli

Huolimatta siitä, että esperantolla on paljon harrastajia niin näyttää siltä kuin viime aikoina tärkein funktio keinokielille olisi ollut erilaisten tv-sarjojen vieraiden sivilisaatioiden puheen konstruktoiminen.

Itse sain lahjaksi noin vuonna 2000 tavukeinokielen, jolta odotin paljon ja kuvittelin sen omaavan selkeän funktion. Tähän mennessä se on auttanut minua "selvittämään" joitakin historian tapahtumia kun olen sitä avuksi käyttäen kääntänyt kaupunkien ja halitsijoiden nimiä muinaisen Babylonian historiassa. Olen saanut aikaan mielenkiintoisia "tarinoita" siitä miten historian vaiheet kenties kulkivat. Myös on auennut jonkin verran se miten mahdollisesti kehittyivät sijapäätteet muinaisiin kieliin. Niinpä on tavukeinokiellä selkeä avustava rooli eri asioiden tutkimisessa, mutta mikään varsinainen puhuttava tai kirjoitettava kieli siitä ei koskaan tule.

http://www.aavikkosade.fi/tavukieli.html

Eräässä mielessä luen tieteen notaatiokielet myös keinokielten maailmaan. Downloadasin muutama kuukausi sitten Eukleideen geometriaa käsitteleviä kirjoja, joissa oli väreille ja kuvioilla keskeinen rooli. Tieteen piiriin kuuluvat keinokielet ovat kyllä aivan toinen juttu kuin nuo humanistien väsäämät jutut. Varsinaisesti niitä ei virallisesti noteerata keinokieliksi tai apukieliksi, vaan katsotaan niiden kuuluvan elimellisesti tieteelliseen esitykseen, mutta minun mielestäni ne ovat selkeitä apukieliä.

Kommentit (3)

Reifengas
Seuraa 
Viestejä4164

Kieli edustaa hallintaa, ajatusten ohjailua, tiettyä kulttuuria jne..

Ei, jos joku meille kielen antaa, se on oma äiti.

Muut hylätään, niin se vain on.

Varsinkin ne kielet hylätään, joiden tarkoitusperät ovat hämärät; eli siis niin ylevät, ettei niitä rupoisella kansankielellä ymmärretä.

Ne jäävät akateemikkojen harrastuksiksi.

Siinä on keinokielien funktio.

Ihan kiva sinänsä.

Mikään ei voi estää
minua olemasta väärässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Muinaiset 3000 eKr olleet kirjainmerkit olivat vielä alkuasteella ja jalostamattomat. A-kirjain oli härän pään kuvake. Tuollainen kuvake herättää mielikuvia ja assosiaatioita, mutta tuo kuvake jalostettiin vähitellen roomalaiseksi A-aakkoseksi. Roomalainen aakkonen on niin pitkälle jalostettu kuin mahdollista ja tullut tavallaan steriiliksi. Se ei enää herätä mitään mielikuvia.

Samoin on sanojen kanssa asian laita. On sanoja kuten KEVÄT, joka herättää mielikuvia, mutta on sitten taas sanoja, jotka ovat liian synteettisiä herättääkseen mitään ajattelua: TUOPPI, LEIPÄ jne.

Olen viime aikoina yrittänyt tehdä TAVUKEINOKIELESTÄ uutta versiota eli TAVUKUVAKEINOKIELI eli olen alkanut piirtämään pieniä kuvakkeita kuvaamaan kutakin tavua. Yritän tehdä päinvastaisen tempun eli jalostetun tuotteen ennallistaa alkuperäiseen jalostamattomaan muotoon.

En ole vielä päässyt pitkälle ja kullakin tavulla on vielä ihan sattumanvaraisia ja useita eri kuvia eikä ole vakiintuneita kuvia vielä kullakin tavulla.

*******

Olemme kaikki kielen ja aakkoston pitkän jalostusasteen latistamat persoonallisuudet. Ennen kun oli A - kirjain vielä härän pää niin se herätti mielikuvia. Nykyiset aakkoset eivät herätä mitään, mutta ovat NOPEAT JA TEHOKKAAT lukea ja kirjoittaa.

Kieli ja aakkosto vaikuttaa siihen millaisia persoonallisuuksia olemme. On tietenkin ensiarvoisen tärkeää nykyaikana, että lukeminen on nopeaa ja myös kirjoittaminen on nopeaa, mutta mielikuvitus kärsii eikä ole mitään inspiraation lähdettä, jonka perusteella luova toiminta ja ajattelu voisi herätä.

Onko meistä kaikista tullut kielen takia TERÄVIÄ ; KÄRKEVIÄ ; PILKUNNUSSIJOITA sekä vielä MALTTAMATTOMIA Ja NOPEITA.

*******

Eilen katselin kahta palavaa kynttilää ja mietin mikä olisi niiden kuvake.

https://tapiok1.kuvat.fi/kuvat/Pictures/kynttilakaarme2.png

Päädyin tuollaiseen kun KY-NT-TI-LÄT sanan normaalitavuista (ei käännetty tavukeinokielelle) saadaa : KYY eli käärme, JA, LÄTTÄNÄ eli Kobran pää, joka on lättänä.

Tuo kuvake käärme, jolla on lättänä pää herätti mielessäni jatkojalostamisen tarpeen ja mietin öljylamppua tai muuta lamppua. Käärmeen hännään kierre on kuin öljyvati ja siitä suihkuaa öljyä käärmeen suuhun ja kaksihaaraiseen kieleen, joka on polttimo.

Kuvakkeiden piirtämistä voi siis edelleen jatkaa ja voi olla, että joskus saa hyvänkin inspiraation?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat