Seuraa 
Viestejä5

Moi kaikki!

Olen kärsinyt vaikeasta masennuksesta n. 15 vuotta, ollut potilaana useita vuosia psykiatrisella poliklinikalla ja saanut asian mukaista hoitoa kyllä tähän, mikä on osaltaan auttanutkin. Kysymykseni on se, että mistä ihmeestä voi johtua tämä asia: Jos otan alkoholia esim. 6-10 annosta, eli ei niin että olisin kovassa humalassa, mutta silti tulee seuraavana päivänä lievä krapula, niin masennus oireeni katoavat täysin, tämä tapahtuu selkeästi vain juomisesta seuraavana päivänä tai päivinä. Silloin toimintakykyni, sosiaalisuus, iloisuus ns. normaali minäni palautuu. Vaikka aamulla olisi pääkipeä ja muita krapulan oireita, silti tapahtuu jotain outoa sekä huomaan tämän positiivisen muutoksen mielialassani ja yleisessä hyvinvoinnissani todella selkeästi. Olen aivan 100% varma, että jotain tapahtuu silloin aivoissani, onko kyse dopamiinista, serotiniinista tai niiden tasojen heilahtelusta tjms, mutta jotain se on ja se minun tapauksessani se ”jokin” toimii paremmin kun mikään lääke, urheilu tai terapia jne on koskaan toiminut. Tätä kestää yleensä n. kaksi päivää juomisen jälkeen, mutta silloin tosiaan sairauteni oireet ovat täysin kadonneet, vaikka muuten ne voivat olla todella vaikeita ja raskaita.

Tietenkään en juo lääkkeeksi tai kokeakseni krapulaa, mutta jos tietäisi mitä tarkalleen kehossa ja aivoissa krapulassa tapahtuu ja sitä osattaisiin soveltaa jotenkin masennuksen hoitoon, tai itse osaisi, se voisi olla, jos ei muuten, niin itselleni valtava askel parempaan. Alkoholia käytän muuten kohtuudella, kerran pari kk, nyt tosin aloitan taas kauden että en ota yhtään. Muuten olen kaikin puolin terve 39 vuotias mies. Ei ylipainoa, ei muita sairauksia jne. Elämä on muuten ihan mallillaan, joten mielenterveysongelmani ei johdu tämmöisistä seikoista. Nyt tietysti olen ollut pitkään sairaseläkeellä, mutta se ei ole itselleni mikään ongelma, en ole urapainotteinen ihminen.

Olen puhunut muutamalle lääkärille aiheesta, ja ne ovat sanoneet ilmiön olevan mielenkiintoinen, mutta johtuen rajallisesta ajasta tapaamisissa, ei aihetta ole sen kummemmin jääty miettimään. Googlella löytyy englanniksi aiheesta muutamia vastaavia kokemuksia ihmisiltä, mutta syytä tähän ei. Mielestäni tätä kannattaisi tutkia oikeasti ja kuulisin mielelläni foorumilaisten ajatuksia ja mietteitä tästä ilmiöstä. Yksinkertaisesti, mistä teistä voisi johtua tämä ilmiö, että krapula poistaa masennuksen oireet erittäin tehokkaasti hetkellisesti (päiväksi tai pariksi) ?

Sivut

Kommentit (24)

jussipussi
Seuraa 
Viestejä45770

Archon kirjoitti:
Yksinkertaisesti, mistä teistä voisi johtua tämä ilmiö, että krapula poistaa masennuksen oireet erittäin tehokkaasti hetkellisesti (päiväksi tai pariksi) ?
Jos katsotaan tilastollisesti niin morkkis tulee krapulassa suurimmalle osalle. Se miksi sinulla käy mahdollisesti päinvastoin on mielenkiintoinen ilmiö jos totta. Tarkka vastausta ei varmaankaan vielä ole. 

Vierailija

Mistä masennus ylipäätään johtuu? Ehkä se alkoholi vähän sotkee aivokemiaa, vähän kuin pieni sähköshokki, ja sillä tavalla pistää rattaat hetkeksi pyörimään. Masennushan on yleensä kai jonkinlainen omituinen passivoitumistila missä mikään ei tunnu miltään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Keijona
Seuraa 
Viestejä11963

Kuulostaa Insinjööri Sörsselssönin syndroomalta, tutkimuksiin vain ja todisteet kehiin, niin  pääsee kelakortilla apteekkipirtua nautiskelemaan.  Olen kyllä kuullut, että joissakin kulttuureissa alkoholia on nautittu krapulan takia, siis että krapulatila olisi jollain erityisellä tavalla luova ja auttaisi ymmärtämään asioita joita ei muuten ymmärtäisi. googleta.

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Archon
Seuraa 
Viestejä5

Kyllä tämä on täysin 100% totta ja mielestäni mielenkiintoinen ilmiö.  Tiedän, että yleensä masentuneilla alkoholi pahentaa oireita ja varmasti näin suurimalla osalla onkin. Itselläni se alkoholi tosiaan myös pahentaa oireita pidemmällä aikavälillä, mutta nyt on kyse juuri näistä muutamasta päivästä mitä tapahtuu alkoholin nauttimisen jälkeen, silloin jotain niksnaks päässä tapahtuu ja oireet ovat poissa ja pystyn elämään normaalia onnellista elämää sen pienen hetken, mikä muuten taas on usein mahdotonta masennuksen lamauttavasta ja ahdistavista oireista johtuen.  

"Mistä masennus ylipäätään johtuu? Ehkä se alkoholi vähän sotkee aivokemiaa, vähän kuin pieni sähköshokki, ja sillä tavalla pistää rattaat hetkeksi pyörimään. Masennushan on yleensä kai jonkinlainen omituinen passivoitumistila missä mikään ei tunnu miltään."

Syytä tähän ei ole tiedossa, mistä sairauteni johtuu, enkä usko että sitä koskaan pystytään edes selvittämään. Mutta enemmän tai vähemmän koko elämäni olen siitä kärsinyt, viimeiset 15 vuotta se on ollut elämänlaatua heikentävää siinä määrin, että pidän sairauttani vaikeana, kuten pitää lääkäritkin.  Tuo "pieni sähköshokki" teoria ei tunnu yhtään tyhmemmältä teorialta, sähköshokeillahan autetaan masennuspotilaita kyllä. Tosiaan jos alkoholi pistää aivokemiat sekaisin hetkellisesti ja puolestaan krapulassa tietokone nimeltä aivot rupea kasailemaan "palikoitaan" takaisin kohdilleen, jospa se aiheuttaa sellaisen "eheytymisen" ja sitä kautta normaalin ja terveen olon hetkeksi, mene ja tiedä.  

Tuli mieleen myös, että voisiko asialla olla jotain tekemistä sen kanssa, miksi miehellä halut nousee krapulassa. Hormonitasot palautuu normaaliksi jne. voisiko samaa tapahtua dopamiinin, serotiniinin jne mitkä mielialaan vaikuttaa kohdalla myös?
 

Vierailija

Tuli mieleen, että monesti masennus ja ahdistuslääkkeet pahentaa oireita aluksi. Serotoniinin takaisinotonestäjillä ainakin varoitellaan, että viikko pari voi alkuun tuntua entistä pahemmalta. Käsittääkseni syytä tähänkään ei tarkemmin tiedetä. Mietin että tavallaan ilmiö vaikuttaa vastaavalta, mutta käänteiseltä. Ymmärrämme aivojen toimintaa lopulta aika huonosti. Varmuudella voisi melkeinpä vain sanoa, että mikään ei ole siellä niin yksinkertaista ja johdonmukaista kuin haluaisi ajatella. Minä uskon sinua. Mutta tuskin tulet saamaan kysymyksiisi tyhjentävää vastausta vielä pitkään aikaan. 

Raisku
Seuraa 
Viestejä214

Tuuba kirjoitti:
Ymmärrämme aivojen toimintaa lopulta aika huonosti. Varmuudella voisi melkeinpä vain sanoa, että

Varmuudella ei kannata sanoa mitään asioista, joihin ei ole edes perehtynyt, eikä oman osaamisen tai osaamattomuuden perusteella kertoa, mitä muut asioista tietävät.

Loppuuko masennus jo edellisenä päivänä ryypätessä, vai vasta krapulassa?

Archon
Seuraa 
Viestejä5

Raisku kirjoitti:

Loppuuko masennus jo edellisenä päivänä ryypätessä, vai vasta krapulassa?

Vasta nimenomaan krapulassa ja sekään ei saa olla liian kova, vaan sellainen mikä tulee esim. n. 6-10 illalla otetusta oluesta aikuiselle miehelle. Silloin tosiaan masennusoireet ja tuntemukset ovat poissa päivän tai pari kokonaan. Tästä olen pystynyt päättelemään, että se liittyy johonkin mitä elimistössä, aivoissa tai sekä että tapahtuu alkoholin juomisesta seuraavina päivinä, olisi mielenkiintoista tietää mitä tai mikä tämän aiheuttaa ja pystyä yhdistämään syy ja seuraus pohjaisesti tätä asiaa.  Olisihan se hauskaa, "suomalaismiehen krapula toi läpimurron masennustutkimuksessa"  :) 

Raisku
Seuraa 
Viestejä214

jussipussi kirjoitti:
Archon kirjoitti:
Yksinkertaisesti, mistä teistä voisi johtua tämä ilmiö, että krapula poistaa masennuksen oireet erittäin tehokkaasti hetkellisesti (päiväksi tai pariksi) ?
Jos katsotaan tilastollisesti niin morkkis tulee krapulassa suurimmalle osalle. Se miksi sinulla käy mahdollisesti päinvastoin on mielenkiintoinen ilmiö jos totta. Tarkka vastausta ei varmaankaan vielä ole. 

Juominen alentaa mm. serotoniinin määrää, mistä aiheutuu morkkis.

Runsaasti masentuneilla masennuksen syyt liittyvät yleensä hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaiskuori-akselin yliaktiivisuuteen, mitä ruokkii ulkoisetkin tekijät.

Alkoholi lamaa näitä toimintoja ja kun irtaantuu stressiä/masennusta aiheuttavista kuvioista, toiminta saattaa hetkeksi vähän normalisoitua.

Pitkään jatkunut stressi/masennus jonkun syyn takia voi aiheuttaa rakenteellisia muutoksia aivoissa, eikä normaali HPA-akselin säätely enää toimi. Masennus jatkuu silloin, vaikka alkuperäinen masennuksen tai stressin syy olisi poistunut.

Pitäisi tehdä jotain muuta, kuin istua kotona vatvomassa olemattomia ongelmia, niin saa kierteen ehkä katki.

mm. stressihormoni kortisolin taso pitäisi saada pidemmäksi aikaa alas, niin aivojen toiminta saattaa normalisoitua ja masennus poistua.

Vierailija

Tekeekö karapulassa mieli ruokaa?
Syötkö jotenkin vähemmän tai enemmän?

Entä muu aktivisuus, pötkötteletkö vai teetkö kaikkia päivän normaaleja toimia?

Yks juttu mikä tulee mieleen niin vois olla testosteroni piikki elimistössä.

Eli alkoholin juominen alantaa sitä. Kun oma tuotanto taas käynnistyy se starttaa piikin omaisesti. 
Testotasot siis on jonkin aikaa normaalia korkeammalla.
Itsellä tää ilmenee normaalia suurempana panetuksena.
Panettaako sinua?

Testolla on suuri vaikutus mielentilaan kohentavasti tai alentavasti riippuen sen määrästä.
Tiedätkö onko sinulla testosteronivajausta?

Googleta muuten masennus ja taikasienet. Löytyy mielenkiintosta juttua.
Tässä yksi linkki: http://www.tohtori.fi/?page=7236802&id=9174424
 

Archon
Seuraa 
Viestejä5

Tekeekö karapulassa mieli ruokaa?

Kyllä. Silloin tulee syötyä paremmin, johtuen omasta mielestäni ainakin osittain siitä, koska olo on normaalia parempi, ruokahalukin ”normalisoituu”

Syötkö jotenkin vähemmän tai enemmän?

Enemmän, tai siis normaalimmin. Muuten ruokahalu on huonompi kuin ns. normaalisti olisi, johtuen mielestäni tästä masennuksesta. Tiedostan myös, että itselläni mieliala myös laskee jos ei syö kunnolla.

Entä muu aktivisuus, pötkötteletkö vai teetkö kaikkia päivän normaaleja toimia?

Näinä päivinä ”krapula” ja siitä seuraavana päivänä tai parina, tosiaan pystyy toimimaan normaalisti ja mielenkiinto asioihin palaa ja tekeekin mieli tehdä asioita, toisin kun muuten. Eli tosiaan ns. elämän ilo on hetken normaali ja positiivinen.

Yks juttu mikä tulee mieleen niin vois olla testosteroni piikki elimistössä.

Tätä olen miettinyt itsekin, voisiko tässä olla jotain syytä tai seurausta.

Eli alkoholin juominen alantaa sitä. Kun oma tuotanto taas käynnistyy se starttaa piikin omaisesti.

Testotasot siis on jonkin aikaa normaalia korkeammalla.

Itsellä tää ilmenee normaalia suurempana panetuksena.

Panettaako sinua?

Kyllä, enemmän kuin normaalisti, lähes poikkeuksetta. Tämä tosin taitaa olla aika normaali ilmiö miehellä ihan yleisesti muutenkin.

Testolla on suuri vaikutus mielentilaan kohentavasti tai alentavasti riippuen sen määrästä.

Tiedätkö onko sinulla testosteronivajausta?

En ole ihan varma, monia verikokeita on otettu, mutta nyt en muista näkyykö ne niissä tai testaanko testosteronivajausta verikokeilla? Jos näin voin kaivaa tulokset, tosin en tiedä testosteronin lyhennettä, tai siis mitä kohtaa kandee verikokeen tuloksista katsoa. Muuten en koe, että halukkuudessa itselläni olisi tapahtunut heikentymistä sen kummemmin, suutaan tai toiseen. Masennukseni ei mielestäni ole laskenut halujani, mikä on tavallaan aika outoa ja ehkä jopa ristiriitaista.

Googleta muuten masennus ja taikasienet. Löytyy mielenkiintosta juttua.

Tässä yksi linkki: http://www.tohtori.fi/?page=7236802&id=9174424

”Tähän Johns Hopkins School of Medicinen tutkimukseen osallistui ainoastaan 18 tervettä ihmistä.  ” Hieman ristiriitaista, tutkimukseen osallistui terveitä ihmisiä, ei siis masennuksesta kärsiviä sairaita? 18 ihmistä on myös hieman pieni otanta. Mutta en epäile etteikö voisi jollain tasolla olla toimivakin ratkaisu, mutta näin pienen ryhmän tutkimuksella, en kyllä itse lähtisi sienimetsälle :) Ihan mielenkiintoista tosin.

Vierailija

Jos masennus on testoista kiinni niin se on aika helppo korjata. Pitäisi vaan ensin jotenkin se todentaa.

Itse kokeilisin noita taikasieniä mielelläni pelkästä uteliaisuudesta.
Porukat luonnehti sitä yhdeksi elämänsä merkittävämmäksi kokemukseksi. 

Raisku
Seuraa 
Viestejä214

SamikoKu kirjoitti:
Jos masennus on testoista kiinni niin se on aika helppo korjata. Pitäisi vaan ensin jotenkin se todentaa.

Itse kokeilisin noita taikasieniä mielelläni pelkästä uteliaisuudesta.
Porukat luonnehti sitä yhdeksi elämänsä merkittävämmäksi kokemukseksi. 

"en koe, että halukkuudessa itselläni olisi tapahtunut heikentymistä"

Syy tuskin löytyy testosteronivajeesta, kun ei ole siihen liittyviä muita ongelmia.

Aliravitsemus aiheuttaa masennusta.

Serotoniinia ja monia muita aineita syntyy riittävästi vain jos syö tarpeeksi proteiinia.

Huumeita ei kannata kokeilla masennuslääkkeeksi, vaikka jotkut narkkarit niitä netissä suosittelevat.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat