Seuraa 
Viestejä11

”Ennen Newtonin luonnontieteellisiä teorioita oli yleisesti ottaen täysin hullua edes kuvitella, että todellisuuden taustalta olisi voinut löytyä matemaattinen rakenne, puhumattakaan että ihminen olisi voinut siitä mitään ymmärtää, saati että hän olisi voinut rakentaa sen perustalle teknologiaa, joka konkreettisesti parantaisi hyvinvointiamme ja vähentäisi työtämme. Aistein havaittava kaaottinen todellisuus ei suinkaan sisällä mitenkään itsestään selvää lupausta siitä, että näkyvän todellisuuden taustalla vallitsisi jokin pysyvämpi ja korkeampi ajaton järjestys, joka on yhtäältä tyystin aistiemme ulottumattomissa, mutta toisaalta täysin järkemme käsitettävissä, puhumattakaan että ihminen voisi hyötyä tuosta tiedosta ja valjastaa kosmoksen salaiset voimat omaan käyttöönsä. Vuosituhansien ajan tämänkaltainen salaoppi kulki kuitenkin eri mysteeritraditioiden mukana ja lukemattomat hengenmiehet, mystikot ja maagit pyrkivät vuorollaan keksimään keinoja ohittaa ajallisen aistitodellisuuden harhautus ja päästä käsiksi todelliseen ajattomaan tietoon. Erityisen hedelmälliseksi tämä ajatus muodostui niin sanottujen renessanssifilosofien keskuudessa, jotka lähestyivät mysteeriä ilman turhan jäykkiä aikaan sidottuja ennakkoluuloja.

Esisokraatikkojen teksteissä todellisuus koostui johdonmukaisesti kahdesta tasosta: siitä, joka oli aikaan sidottua, aistein havaittavaa, alempiarvoista ja epäkiinnostavaa, sekä siitä joka oli ajatonta, aisteiltamme piilotettua, vain järjellä käsitettävää ja mittaamattoman arvokasta. Vain ajattoman totuuden ja tiedon puoli oli näistä kahdesta tiedon lajista aidosti arvokasta tietoa. Ajaton tieto oli kuitenkin lähtökohtaisesti ihmisiltä piilotettua eli salaista tietoa, mistä myös termi okkultismi (occult = salainen) alkujaan juontaa juurensa. Niinpä myös jokainen todellinen totuudenetsijä pyrki etsimään tietä nimenomaan tähän salattuun korkeampaan ajattomaan tietoon ja ymmärrykseen, sillä vasta siihen kätkeytyi todellinen viisaus, voima ja valta maailmankaikkeudessa.

Niinpä voidaankin sanoa Newtonin lopulta korjanneen ne hedelmät, jotka vuosituhantinen okkultistinen traditio oli kypsyttänyt. Newtonin myötä ihmisille alkoi hiljalleen avautua vuosituhansia piilossa pysytellyt logos: matemaattisina lainalaisuuksina ilmenevä todellisuuden korkeampi kosminen laki ja järjestys. Tuntemattomaksi jäi enää gnosis – pelastava henkinen ymmärrys – jonka puitteissa ihmisen olisi määrä oppia käyttämään tuota tietoa oikein. Mysteeritradition esittämä profetia oli näet kaksiosainen, josta toistaiseksi olemme kyenneet oivaltamaan vasta teknisen puolen. Saimme tiedon, mutta meiltä puuttuu yhä viisaus.

Se että käytämme tiedettä ja teknologiaa nykyaikana varsin kieroutuneisiin tarkoituksiin, ei suinkaan ole tieteen ja teknologian vika. Pikemminkin se on merkki siitä, että jossain kohdassa jotain äärimmäisen oleellista on ymmärretty perusteellisella tavalla väärin. Otimme mysteeritraditiolta vastaan vain tiedon, jonka jälkeen lopetimme etsinnän ja käänsimme selkämme viisaudelle. Tämä ei ole se totuuden tie, jota meidän on tarkoitus kulkea. Olemme ajautuneet harhaan, mutta suunta on vielä korjattavissa.”

Artikkeli löytyy kokonaisuudessaan tämän linkin takaa:

https://kosmosjatotuudentie.blogspot.fi/2016/12/kaaos-ja-kosmos.html

ja se on osa laajempaa tutkimusta, joka on kokonaisuudessaan luettavissa täältä:

http://kirjasarja.blogspot.fi/

Kommentit (4)

jussipussi
Seuraa 
Viestejä54365

Jani kirjoitti:

Artikkeli löytyy kokonaisuudessaan tämän linkin takaa:

https://kosmosjatotuudentie.blogspot.fi/2016/12/kaaos-ja-kosmos.html .

Entäpä jos se pysymätön on "totta totuuden perimmäisessä merkityksessä". Ei mitään mihin takertua.

"Niinpä mikään, mitä saatamme ympärillämme aistein havaita, ei perimmäisessä mielessä ole pysyvää, eikä mikään pysymätön ole myöskään totta totuuden perimmäisessä merkityksessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Mr Bauglir
Seuraa 
Viestejä1776

Taidettu takertua aika pysyvästi pulloon?

Oikeiston ja vasemmiston erohan on nykyisin taantumuksellisuus ja uudistusten halu.-Puuhevonen-
Verkkomedia ja Venäjän ääni ovat asiallisia ja antavat oikeata tietoa. -pinklin1-
Huumekauppaa ei säätele mikään lainsäädäntö -:)lauri

Titanic
Seuraa 
Viestejä1792

"Saimme tiedon, mutta meiltä puuttuu yhä viisaus."

Raha on kaiken pahan alku ja juuri. Kun sitä on paljon niin ei löydy enää sijoituskohteita, johon sen sijoittaisi. Silloin sijoitetaan keinotekoisesti keksittyihin kohteisiin. Kaiken maailman eläkeläisrahastoilla on rahaa biljoonia euroja, jolla ne ostavat koko Afrikan kaikki ruokaa tuottavat pellot ja kääntävät ne puuvillaviljelyksiksi?

Tekisivät viisasti, jos antaisivat kaikki rahansa mulle. Tietäisin kyllä mitä niillä tekisin. Maailmanlaajuinen kansalaispalkka eli UBI on ratkaisu kaikkiin nykyisiin taloudesta johtuviin ongelmiin.

Tieto on siinä, että UBI on ratkaisu. Viisaus on siinä, että rahat annetaan mun käsiini ja saan sen aikaan.

1960-luvulla autiomaiden keinokastelu olisi ollut ratkaisu. Viisaus siinä, että se olisi annettu intialaisten hoitoon?

He olisivat rakentaneet laitoksia, jotka käyttävä merivettä sen suolasta yms. puhdistaen.

Ymmärrys on levinnyt tasaisesti kaupungin jokaiselle asukkaalle, mutta viisautta esiintyy vain pistemäisinä saarekkeina siellä täällä kaupungissa. Sanoi muistaakseni Platon.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat