Seuraa 
Viestejä214
Liittynyt20.9.2015

"Australialaistutkijoiden laseissa nanokiteet muuttavat silmälasit pimeänäkölaitteeksi ilman sähköä. Ne muuttavat infrapunavalon fotonit ihmissilmän näkemään spektriin."
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/tama-keksinto-muuttaa-tavalliset-silma...

Vähän tarkemmin aiheesta.
http://www.anu.edu.au/news/all-news/anu-invention-to-inspire-new-night-v...

Normaalisti fotoni emitoituu muuttumattomana tai sen aallonpituus kasvaa, mitähän kiteissä tapahtuu fotoneille, kun käy päinvastoin?

Sivut

Kommentit (22)

Vierailija

Ja siis onhan toi ilmiö, mikä olikaan jo ennenkin havaittu, mutta sen hyötysuhde taitaa olla aika olematon, kuten muillakin aallonpituuksilla...

NytRiitti
Seuraa 
Viestejä2857
Liittynyt12.9.2012

Raisku kirjoitti:
Kuva siinä näyttäisi olevan, riippumatta siitä ymmärtääkö tekstin.

Mistä tiedät, näkyykö kuva niille, jotka  ymmärtävät tekstin?

NytRiitti
Seuraa 
Viestejä2857
Liittynyt12.9.2012

Havaitaan, että kuva valehtelee enemmän kuin tuhat sanaa. Oletan, tekstiä lukematta, että kahta tulevaa fotonia kohden olis yksi lähtevä tms.

Gemini
Seuraa 
Viestejä1463
Liittynyt20.12.2013

jepajee kirjoitti:
Eli siis joku passiivikomponentti muuntaa vähäenergisempää korkeaenergisemmäksi? GGWP

Ei, vaan tuo vaatii vähemmän tilaa kuin perinteiset pimeänäkölaitteet. Energia tuodaan, kuten perinteisissäkin, vahvistukseen ulkoisesta energialähteestä. Kyseessä ei ole passiivikomponentti.

Perinteiset, tai ehkä paremminkin pimeänäkölaitteet, luokitellaan 0, 1, 2,3 sukupolviin. Suurin edistysaskel saavutettiin 2 gen. putkilla, kun keksittiin mikrokanavalevy (eng. MCP). ITT on yksi maailman johtavia firmoja, joka tekee jenkkilässä näitä puolustusvoimille ja tallukoille. Paitsi että noita ei saa viedä maan rajojen ulkopuolelle. Parhaimmilla 3 gen. putkilla erikoisnopealla optiikalla ja valkatuilla putkilla (optiikan aukkosuhde alle yhden, erikoispinnoite, ja hionta, koska ei käytetä kuituja fotokatodin edessä) näkee pilvisellä säällä (käytännössä) yöllä jopa sakeassa viidakossa. Hintaa ja saatavuutta rajoittaa militaaripuoli.

Gemini
Seuraa 
Viestejä1463
Liittynyt20.12.2013

Lisäksi on kehitetty aktiivisia infrapunavalaisimia, joiden avulla voidaan havaita mm. sumun läpi kohteita. Tekniikka perustuu siihen, että ns. autogate-putket voidaan sammuttaa ja käynnistää riittävän nopeasti. Putki käynnistetään tietyn viiveen jälkeen, kun IR-pulssi on lähetetty. Näin saadaan kuva tietybn matkan päässä olevasta kohteesta, ikään kuin se olisi valaistu paikallisesti, eikä lähikohteista aiheutuvaa sokaistumista tule. Lisäksi putki ei mene "tukkoon" sumusta, koska se ei näe sumusta heijastunutta säteilyä ennen kuin se tulee kohteesta takaisin. Passiivisesta valaisusta tuo eroaa tietenkin siten, että vastapuoli ei havaitse sitä yhtä helposti kuin passiivista IR:ää. Vahva veikkaukseni on, että militaripuoli painottuu lämpökamerasovellusten kehittämiseen, koska nämä ovat täysin passiivisia, eli näkymättömiä vastapuolelle, mutta toistaiseksi liian vika-alttiita esim. yksittäisen tetsarin tukena. Eipä kairaankaan kannata pelkän gepsin kaa lähteä.

Gemini
Seuraa 
Viestejä1463
Liittynyt20.12.2013

Aitoja 4.gen putkia ei ole markkinoilla, tai pikemminkin nimitys on harhaanjohtava ainakin suorituskyvyn suhteen. 3.gen putkissa oli eräässä kehitysvaiheessa ongelmana putkeen muodostuvien positiivisten ionien vaikutus fotokatodiin, jonka vuoksi putken ikä oli muutamia satoja tunteja. Tämän vuoksi kehitettiin MCP:n eteen alumiinioksidikerros, joka esti ionien pääsyn fotokatodille, mutta samalla suurinpiirtein puolitti fotokatodilta MCP:lle päässeiden elektronien määrän. Lopputuloksena oli vikaantumisalttiimpi ja samantehoinen putki kuin 2. gen. 2 gen eroaa 3 gen fotokatodina materiaalin suhteen, joten näiden kesken voidaan puhua ehkä kahdesta eri sukupolvesta. Kuitenkin, hyvällä optiikalla ja putkella oleva 2 gen voi olla parempi kuin hitaalla optiikalla (ja non-military) 3 gen putkella varustettu laite. Näissä suorituskyky menee limittäin. Noita 1. gen laitteita myydään täälläkin, mutta eipä niillä näe mitään edes hämärässä ilman IR:ää.

Gemini
Seuraa 
Viestejä1463
Liittynyt20.12.2013

jepajee kirjoitti:
Eli siis joku passiivikomponentti muuntaa vähäenergisempää korkeaenergisemmäksi? GGWP

Non nuo toimittajat söheltäny. Tai sitten tossa systeemissä otetaan energia näkyvältä kaistalta ja sitä ohjataan tuolla IR:llä. Todennäköisesti näin.

NytRiitti
Seuraa 
Viestejä2857
Liittynyt12.9.2012

On tää nano nano iha mielenkiintosta, semmosta hämärän rajamailla, optiikaa, radiotekniikaa (kvanttimekaniikaa?) Kattelen tuosta artikelista ainaski kuvat, sit kun on aikaa.

Gemini
Seuraa 
Viestejä1463
Liittynyt20.12.2013

Veli H. kirjoitti:
Artikkeli

https://www.researchgate.net/publication/309438173_Nonlinear_Generation_...

Kiitos linkistä!

"Luin" tuon. Kysehän on karkeasti siitä, kuten radioantennien kanssa aiemmin. Nykyään hallitaan yhä paremmin materiaalitekniikka pienissä, satojen nanometrien luokassa, ts. sm-säteilyn näkyvällä alueella. Taajuutta ja vaihetta kyetään muuttamaan nanorakenteissa. Ikiliikkujaksi ei tuostakaan ole...tuskin sitä väititkään.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat