Seuraa 
Viestejä192

Tänään 14.12 Google muistutti etelänavan valloituksen 105-vuotispäivästä.
Millä keinolla Amundsen totesi jäälakeudella olevansa etelänavalla?. Joulukuussa etelänavalla aurinko paistaa 24h vuorokaudessa, joten tähtien havainnointi ei tule kyseeseen. Auringon korkeuden havainnointi tuntuu vaihtoehdolta. Kuinka tarkka hänen paikannuksensa oli?

  • ylös 1
  • alas 0

Kommentit (10)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä39921

JAM kirjoitti:
Millä keinolla Amundsen totesi jäälakeudella olevansa etelänavalla?. Joulukuussa etelänavalla aurinko paistaa 24h vuorokaudessa, joten tähtien havainnointi ei tule kyseeseen. Auringon korkeuden havainnointi tuntuu vaihtoehdolta. Kuinka tarkka hänen paikannuksensa oli?

Mittaamalla Auringon korkeutta sekstantilla eri vuorokauden aikoina. Siitä voidaan laskea leveysaste. Yleensä sekstantilla saavutetaan optimioloissa muutaman sadan metrin tarkkuus leveysasteen määrityksessä, mutta en tiedä oliko etelänavalla jotain erityisiä tarkkuutta heikentäviä asioita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
mies idästä
Seuraa 
Viestejä35

Taisi jäädä navan paikannus Amundseniltakin "suunnilleen tässä" tyyppiseksi. Ja miksi se pitäisi niin millilleen ollakaan, nykyisin noista nipotetaan ihan liikaakin. Muistelen aikalaisten jo vähän epäilleenkin että oisko tuo käynyt ihan perillä asti. Uroteko joka tapauksessa. Hölmö teko kylläkin Googlelta sijoittaa otsikkokuvassa napa vuorten väliseen laaksoon. Ei herätä luottamusta Amundseninkaan suunnistustaitoihin. :)

.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä39921

mies idästä kirjoitti:
Taisi jäädä navan paikannus Amundseniltakin "suunnilleen tässä" tyyppiseksi. Ja miksi se pitäisi niin millilleen ollakaan, nykyisin noista nipotetaan ihan liikaakin. Muistelen aikalaisten jo vähän epäilleenkin että oisko tuo käynyt ihan perillä asti.

Kyllä nuo määritykset olivat niin tarkkoja, että epäilyt ovat turhaa saivartelua. Joka tapauksessa napa oli muutaman minuutin kävelymatkan päässä. Yhtä hyvin voi olla niinkin, että menivät yli toiselle puolelle.

Lainaus:
Hölmö teko kylläkin Googlelta sijoittaa otsikkokuvassa napa vuorten väliseen laaksoon. Ei herätä luottamusta Amundseninkaan suunnistustaitoihin. :)

Hei. Tästä paljastuu vielä salaliitto. Jos Amundsen meni etelänavalle Google Mapin avulla suunnistaen, niin joku muu oli pystyttänyt 3G tukiasemat häntä ennen. Onhan se ymmärrettävää, että kunnia kuuluu oikealle sankarille eikä Antarktiksen telelaitoksen duunareille.

Tiedä sitten mistä tuo kuva on, mutta ei ainakaan etelänavalta. Sieltä on vajaat 2000 km lähimpään rantaan.

Jakob
Seuraa 
Viestejä2423

mies idästä kirjoitti:
Muistelen aikalaisten jo vähän epäilleenkin että oisko tuo käynyt ihan perillä asti.

Eipä siinä jäänyt paljon epäilystä kun Scott retkikuntineen kävi paikalla vain muutamaa viikkoa myöhemmin. He vahvistivat sijainninmäärityksen ja varmasti olisivat mielellään löytäneet virheen paikannuksessa. Scottin retkikunnan navalla käyneistä kukaan ei selvinnyt takaisin lähtöpaikalle vaan heidät löydettin myöhemmin paleltuneina ("Titus" Oatesia ei löydetty, hän katosi ilmeisesti tahallaan kesken paluumatkan).

mies idästä
Seuraa 
Viestejä35

Juu minähän en epäile navalla käyntiä mutta kateelliset Scottin kannattajat epäilivät aikoinaan. Siitä tarkkuudesta sen verran että olen ollut Grönlannin mannerjäätiköllä suksipelillä 300km päässä rannikolta ja sielläkin tuntuu jokseenkin yhdentekevältä onko joku paikka sata metriä tuonnempana vai tännempänä.                                                   Kuva on Grönlannin luoteisrannikolta, ihan siinä muuten vaan.

JAM
Seuraa 
Viestejä192

Yksi leveysasteminuutti on merimaili (M) = 1,852 km, joten aika tarkkaan on pitänyt auringon korkeus lukea. Aurinko ei ole myöskään pistemäinen kohde taivaalla tähtien tapaan vaan sen läpimitta on puolen asteen suuruusluokkaa. Ilmeisesti jonkinlainen teleskooppi on ollut käytössä.

salai
Seuraa 
Viestejä8654

Jakob kirjoitti:
Toinen helppo konsti on mennä seisomaan kohtaan jossa tuulee aina pohjoisesta.

Tyynellä säällä voi etsiä puun. jossa kasvaa naavaa joka puolella runkoa, silloin on täsmälleen etelänavalla.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

JAM
Seuraa 
Viestejä192

Näyttäähän noissa sekstanteissa kaukoputki olevan. Itselläni oli mielikuva laitteesta, jossa on peili ja kulma-asteikko. Mieleen tuli myös maanmittareiden työkalu teodoliitti. Haku "Amundsen theodolite" johtikin sitten tieni Wikipedian artikkeliin Polheim (napakoti), jossa oli hyvä kuvaus Amundsenin tekemästä etelänavan paikannuksesta. Heillä oli mukanaan sekä sekstantti että teodoliitti, mutta teodoliitti oli vahingoittunut matkalla. He käyttivät useita päiviä navan sijainnin määrittelyyn, joten mistään "suunnilleen tässä"  -operaatiosta ei ollut kysymys.  He liputtivat alueen, jossa etelänapa on ja suorittivat mittaukset näissä nurkkapisteissä. Nyt on voitu tarkistaa Amundsenin mittaukset, ja on todettu että hänen pystyttämänsä teltta ja lippu (Polheim) oli 2,3 km:n päässä matemaattiseta etelänavasta. Merkittävä saavutus ottaen huomioon välineet, joilla he paikoituksen suorittivat. Teltta lippuineen on nyt arviolta 17 m:n jääkerroksen alla.

Amundseniin ryhmä hiihti ristiin rastiin liputtamansa alueen ja Helmer Hanssenin on todettu hiihtäneen 180 metrin päässä matemaattiseta etelänavasta.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat