Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Tässä ketjussa voisi keskustella eloonjäämistaidoista.

Olen katsomassa mielenkiintoista sarjaa, Alone - Yksin erämaassa http://www.katsomo.fi/#!/ohjelma/33011167/alone-yksin-eramaassa . Kaksi ensimmäistä jaksoa ei ikävä kyllä enää ole nähtävissä. Pari kysymystä näin ensi alkuun:

Miten tehdään ritsa luonnonoloissa, joissa ei ole kuminauhaa saatavilla? Joustavatko esimerkiksi tuoreet kuusen ohkaisemmat juuret tarpeeksi tai ollenkaan? Tuossa viimeisimmässä jaksossa yhtä kilpailijaa vaivaa nimittäin hiiri, joka tekee tuhojaan varusteissa ja käy kilpailijan hermoille, ja varmaankin ritsasta olisi hänelle hyötyä. Olettaisin, että ritsalla on helpompi oppia ampumaan kuin lingolla. Jonkinlainen loukkukin voisi tietty toimia.

Voiko talviolosuhteissa käyttää puusta tehtyä jousipyssyä, vai katkeaisiko sellainen jousipyssy pakkasella?

Miten luonnonkansat tekevät/tekivät kalaverkkoja, ennen nailonverkkojen aikaa? Mistä kuidusta?

Sivut

Kommentit (316)

Haamu
Seuraa 
Viestejä603
Liittynyt11.1.2012

Sanoisin että ritsaa ei luonnossa kovin helpolla saa aikaiseksi. Hyvä jousi toimii myös pakkasella, toki maksimijännitys laskee kun kyse on puusta tehdystä jousesta, eikä varmaankaan laminointi ole mahdollista. Ansoittaminen on yksi hyvä vaihtoehto, tosin hiiri pakenee yllättävän pienestä reiästä, joten hyvän ansan vaatii. Itse varmaan vain kärsivällisesti vaanisin hiiren kiinni. Istuisin kivi kädessä kannon nokkaan evästä maahan ja ei kun odottamaan. Liikkumatta ja hiljaa, niin ennen putkii hiiri uskaltautuu syötille... Kärsivällisyys on muutenkin yksi avaintaito selvietymistilanteissa.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Taidat olla oikeassa tuosta ritsasta, ainakin wikin mukaan ennen kumin keksimistä ei ollut ritsoja:

https://en.wikipedia.org/wiki/Slingshot

(Slingshots depend on strong elastic materials, typically vulcanized natural rubber or the equivalent, and thus date no earlier than the invention of vulcanized rubber by Charles Goodyear in 1839 (patented in 1844).)

Eräässä aiemmassa jaksossa yksi kilpailijoista pyydysti hiiren semmoisella loukulla, jossa hiiri liiskaantui jonkun painavan puumötikän alle. 

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Yllättävän vähän sarjassa käytetään hyväksi kasviperäistä ravintoa. Joku on syönyt leviä ja sieniä. Luulisi, että Vancouver islandissa, jossa sarja on kuvattu, olisi paljonkin syötävää? Se taitaa olla samoilla leveysasteilla kuin Suomi?

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Esim. pettua: https://fi.wikipedia.org/wiki/Pettu 

Ja apilan kukkia, hierakan lehtiä, suolaheinää, juolavehnää, kanervan kukkia, orapihlajan marjoja, pihatatarin siemeniä, sianangervon juurta (mesiangervon sukulainen), koivun lehtiä, voikukan lehtiä, jäkälää (pitää lipeäkäsitellä), sammalta, nokkonen, sienet  http://www.yrttitarha.fi/tietopankki/kansanperinne/hataravi.html

Lyde19
Seuraa 
Viestejä2904
Liittynyt7.7.2013

Helpoin hiiriansa lienee laakea painava kivi tuettuna kahden tikun varaan niin että toista liikauttamalla kivi putoaa. Jotain rasvaista kun sipaisee tikkuun niin hiiri tulee sitä nykimään.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Tässä saman tv-sarjan eräs toinen kausi:

http://www.history.com/shows/alone/season-3/episode-1/dans-10-items?play... (vain ne videonpätkät näkyvät, joissa kilpailijat kertovat mitä varusteita ottavat mukaansa)

Ilmeisesti kilpailijat saavat ottaa mukaansa 10 esinetta valmiilta listalta.

- kaikki ottivat mukaansa makuupussin, yleensä keinkuituisen. Yksi onneton otti untuvaisen. Se ei lämmitä jos se kastuu.

- yleensä ihmiset näköjään ovat ottaneet siimaa +koukkuja, vain yksi otti mukaansa kalaverkon (Suomessa näytettävällä kaudella useampi otti mukaan kalaverkon)

- melkein kaikki ottivat mukaansa kirveen, (yllättävää, että yksi ei ottanut)

- kaikki ottivat mukaansa tulukset, sahan, puukon, nailonnarua (paracord), ja varamuonaa, ja jonkinlaisen kannellisen keittoastian, jossa ripustussanka

jepajee
Seuraa 
Viestejä22001
Liittynyt29.12.2009

Siinä vaiheessä kun rupee funtsimaan miten joku tappi henkarin päässä seisoo elämän ja kuoleman, tai ainakin kuolion välissä, voi kertoa miten voikukista saa teetä aikaiseksi. Vähän eri asia hinkata sitä saatanan mötikkää metallin päässä betonia vasten päästäkseen liottamaan varpaitaan pesualtaassa jottei ne yksinkertaiseti putois matkan varrella pois, kuin fiilistellä lopun aikoja.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat