Seuraa 
Viestejä6960

Tässä ketjussa voisi keskustella eloonjäämistaidoista.

Olen katsomassa mielenkiintoista sarjaa, Alone - Yksin erämaassa http://www.katsomo.fi/#!/ohjelma/33011167/alone-yksin-eramaassa . Kaksi ensimmäistä jaksoa ei ikävä kyllä enää ole nähtävissä. Pari kysymystä näin ensi alkuun:

Miten tehdään ritsa luonnonoloissa, joissa ei ole kuminauhaa saatavilla? Joustavatko esimerkiksi tuoreet kuusen ohkaisemmat juuret tarpeeksi tai ollenkaan? Tuossa viimeisimmässä jaksossa yhtä kilpailijaa vaivaa nimittäin hiiri, joka tekee tuhojaan varusteissa ja käy kilpailijan hermoille, ja varmaankin ritsasta olisi hänelle hyötyä. Olettaisin, että ritsalla on helpompi oppia ampumaan kuin lingolla. Jonkinlainen loukkukin voisi tietty toimia.

Voiko talviolosuhteissa käyttää puusta tehtyä jousipyssyä, vai katkeaisiko sellainen jousipyssy pakkasella?

Miten luonnonkansat tekevät/tekivät kalaverkkoja, ennen nailonverkkojen aikaa? Mistä kuidusta?

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (316)

Haamu
Seuraa 
Viestejä1722

Sanoisin että ritsaa ei luonnossa kovin helpolla saa aikaiseksi. Hyvä jousi toimii myös pakkasella, toki maksimijännitys laskee kun kyse on puusta tehdystä jousesta, eikä varmaankaan laminointi ole mahdollista. Ansoittaminen on yksi hyvä vaihtoehto, tosin hiiri pakenee yllättävän pienestä reiästä, joten hyvän ansan vaatii. Itse varmaan vain kärsivällisesti vaanisin hiiren kiinni. Istuisin kivi kädessä kannon nokkaan evästä maahan ja ei kun odottamaan. Liikkumatta ja hiljaa, niin ennen putkii hiiri uskaltautuu syötille... Kärsivällisyys on muutenkin yksi avaintaito selvietymistilanteissa.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Taidat olla oikeassa tuosta ritsasta, ainakin wikin mukaan ennen kumin keksimistä ei ollut ritsoja:

https://en.wikipedia.org/wiki/Slingshot

(Slingshots depend on strong elastic materials, typically vulcanized natural rubber or the equivalent, and thus date no earlier than the invention of vulcanized rubber by Charles Goodyear in 1839 (patented in 1844).)

Eräässä aiemmassa jaksossa yksi kilpailijoista pyydysti hiiren semmoisella loukulla, jossa hiiri liiskaantui jonkun painavan puumötikän alle. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Yllättävän vähän sarjassa käytetään hyväksi kasviperäistä ravintoa. Joku on syönyt leviä ja sieniä. Luulisi, että Vancouver islandissa, jossa sarja on kuvattu, olisi paljonkin syötävää? Se taitaa olla samoilla leveysasteilla kuin Suomi?

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Esim. pettua: https://fi.wikipedia.org/wiki/Pettu 

Ja apilan kukkia, hierakan lehtiä, suolaheinää, juolavehnää, kanervan kukkia, orapihlajan marjoja, pihatatarin siemeniä, sianangervon juurta (mesiangervon sukulainen), koivun lehtiä, voikukan lehtiä, jäkälää (pitää lipeäkäsitellä), sammalta, nokkonen, sienet  http://www.yrttitarha.fi/tietopankki/kansanperinne/hataravi.html

Lyde19
Seuraa 
Viestejä11645

Helpoin hiiriansa lienee laakea painava kivi tuettuna kahden tikun varaan niin että toista liikauttamalla kivi putoaa. Jotain rasvaista kun sipaisee tikkuun niin hiiri tulee sitä nykimään.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Tässä saman tv-sarjan eräs toinen kausi:

http://www.history.com/shows/alone/season-3/episode-1/dans-10-items?play... (vain ne videonpätkät näkyvät, joissa kilpailijat kertovat mitä varusteita ottavat mukaansa)

Ilmeisesti kilpailijat saavat ottaa mukaansa 10 esinetta valmiilta listalta.

- kaikki ottivat mukaansa makuupussin, yleensä keinkuituisen. Yksi onneton otti untuvaisen. Se ei lämmitä jos se kastuu.

- yleensä ihmiset näköjään ovat ottaneet siimaa +koukkuja, vain yksi otti mukaansa kalaverkon (Suomessa näytettävällä kaudella useampi otti mukaan kalaverkon)

- melkein kaikki ottivat mukaansa kirveen, (yllättävää, että yksi ei ottanut)

- kaikki ottivat mukaansa tulukset, sahan, puukon, nailonnarua (paracord), ja varamuonaa, ja jonkinlaisen kannellisen keittoastian, jossa ripustussanka

Vierailija

No niinpä tietenkin. Sä oot se suhteellisen porno apina joka urpoilee maailmanlopun kultista klitta punasena neurotisoiden herpeksestä sillä välin. Jees. 

  • ylös 0
  • alas 11
Vierailija

Eloonjäämisestä voin kertoa tarinan henkarista ja pyykkituvasta, jossa lämmin vesi virtasi ja varpaat virkosivat päivä toisensa jälkeen. Voin myös kertoa että oli elämäni parasta aikaa. Mitä muuta sitä ihminen kaipaa, kuin lämmintä juoksevaa vettä. Haters gonna hate, mutta vitustako ne mitään ymmärtää.

Vierailija

Siinä vaiheessä kun rupee funtsimaan miten joku tappi henkarin päässä seisoo elämän ja kuoleman, tai ainakin kuolion välissä, voi kertoa miten voikukista saa teetä aikaiseksi. Vähän eri asia hinkata sitä saatanan mötikkää metallin päässä betonia vasten päästäkseen liottamaan varpaitaan pesualtaassa jottei ne yksinkertaiseti putois matkan varrella pois, kuin fiilistellä lopun aikoja.

Vierailija

Yllättäen pelkkää negaa taas, vaan peesaajat eivät ole koskaan jeesanneet ketään, hence the name.

Vierailija

Se on muuten jännä juttu miten Suomessa skidit ei jäädy hankeen. Siitä en ehkä antain täyttä tunnustusta valtiolle, vaan aika pitkälti sille osuutta väestöä, joka PISAssakin pitää lauttaa pinnalla.

Vierailija

Itse ehkä valmistaisin haavin tai "lätkän" jolla saisi näkyvän hiiren kiinni.
Loukku on hyvä jos ei jaksa kytätä. Riippuu mitä tarvikkeita on, mutta ehkä kaivertaisin puun palaan kolon josta pääsee sisään ja perällä on ruokaa, mutta ei ulos. Ulos tulo lukittu terävillä tikuilla jotka antaa myöten sisäsuuntaan tultaessa, mutta tökkäävät hanuriin peruuttaessa. Reijästä siis niin pieni ettei hiiri pääse kääntymään. Laakea kivi kai myös hyvä listimiseen, mutta ansasta on vaikea tehdä niiin herkkää että hiiri itse saa tikun pois.

Jos olisi esim. ämpäri käytössä niin rakentaisin "kiikkuansan", Eli ruokaa tikunnokkaan ja kun hiiri menee sitä hakemaan kiikku kippaa ja pudottaa hiiren ämpäriin. Kiikkuansan voisi rakentaa johonkin muuhunkin riittävän syvää ja tiiviseen paikkaan.

Vierailija

BCK kirjoitti:
- melkein kaikki ottivat mukaansa kirveen, (yllättävää, että yksi ei ottanut)

Oliko sillä vesuri?
Vesuri nimittäin on monikäyttöisempi. Sillä voi kaataa helposti ranteen paksuisia rankoja ja halkaista pieniä pölkkyjä. Pusikon ja rimojen kaatoon ehdoton peli, esim. suojan rakentamisessa. Se myös käy isosta puukosta ja sillä pystyy kuorimaan puun pintaa. Eli jos pitäisi valita jompikumpi niin valitsisin ehkä vesurin kirveen sijasta.

Vierailija

Jos olisi pullo käytössä, muovinen tai lasinen, siitä vosi rakennella monenmoisia hiiriansoja.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Muistaakseni ei ollut kellään vesuria. Kumpi olisi parempi puolustautumiseen karhuja tai puumia vastaan, kirves vai vesuri?

Kiikkuansa voisi toimia hiiriin. Jos ei olisi ämpäriä, saranaa, styroksia (lautta), tai tuulilasinpesunestettä käytettävissä, miten sellainen rakennettaisiin?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat