Seuraa 
Viestejä83

Ferriittisydämiset muuntajat ja hakkuritekniikka ovat mullistaneet teholähteet. Vanhan rautamuuntaja-ajan kahvipaketin kokoinen, parikiloa painanut teholähde, voidaan nykyisin rakentaa tupakka-askin kokoiseksi ja melkein yhtä keveäksikin.
Otetaan seuraavaksi luokalle sähkömoottori, esim. yleisvirtamoottori joita käytetään esim. pölynimureissa, porakoneissa jne. Voisiko ajatella että sähkömoottorin magneettipiiri tehtäisiin raudan asemasta ferriitistä ja käyttövirta muunnettaisiin suuremmalle taajuudelle. Jos muuntajissa voidaan, suuren taajuuden ansiosta, käyttää pientä ja kevyttä ferriittisydäntä sekä vähemmän kuparikäämiä, miksei se pätisi myös sähkömoottoriin?
Sähkö moottorit ovat kuitenkin vielä nykyisinkin samanlaisia fossiileja kuin 100 vuotta sitten, miksi?

Kommentit (4)

VilleVoltti
Seuraa 
Viestejä83

Raisku kirjoitti:
Hakkuritekniikalla voi tehdä pienempiä virtalähteitä, mutta se ei johdu ferriitistä.

Ei kai kukaan tee hakkuritekniikalla 50 Hz taajuudella toimivaa virtalähdettä, että voisi käyttää muuntajassa rautasydäntä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
ovolo
Seuraa 
Viestejä6616

Sähkömoottorissa magneettivuon vaihtelunopeus on alemmalla pientaajuusalueella, vaikka käytettäisiin elektronista ohjausta. Siksi perinteinen muuntajapelti on edelleen paras sähkömoottoreissa. Eli muuntajapellillä saadaan suurempia vuontiheyksiä, kuin mitä ferriitillä. Ferriitti astuu kuvaan, kun toimintataajuus on noin 10kHz ylöspäin.

Se, miksi teholähteet (PWM) ovat pienentyneet, syy on korkeissa toimintataajuuksissa, jolloin tehoa saadaan paljon pienestäkin murikasta sydämen kyllästymättä. Ferriitti on häviöiden minimoimiseksi. Ferriittejä on erilaisia sekoituksia optimoituna erilaisille toimintataajuuksille. 

VilleVoltti
Seuraa 
Viestejä83

Saattaisi tietenkin olla vaikeaa tehdä riittävä moninapaista moottoria 10 kHz taajuudella, että saisi siitä riittävän hidaskäyntisen. Eipähän ainakaan tarvitsi käyttää taajuusmuuttajia kierrosten nostoon...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat